dinsdag 8 januari 2013

Soldaat kan het niet laten en schiet met scherp op Palestijnse schooljongens

Muhammad al-Badan at his home. Photo: Suha Zeid, B'Tselem, 3 Jan. 2013
Dit is Muhammad al-Badan (17), gefotografeerd op 3 januari 2013. Zo'n zes, zeven weken eerder, op 19 november 2012, nam Muhammed deel aan een demonstratie van leerlingen van zijn  school, de Tuqu' Jongensschool aan route 356, de weg van Bethlehem naar Hebron, tegen de Israelische 'Pillar of Defense' campagne in Gaza.De jongens bekogelden de weg met stenen. Er verschenen Israelische militairen die hen probeerden de verdrijven - met onder meer traangas.
 Op de video hieronder - opgenomen door een reporter van Ma'an en intussen in het bezit van de mensenrechtenorganisatie B'tselem - is op 1.53 min. te zien dat een soldaat, die een flink eind van de jongens af staat, twee schoten lost. Muhammed werd getroffen in de buik. Hij liep ernstige interne verwondingen en een beschadigd bekken op en lag een maand in het ziekenhuis. Intussen revalideert hij. B'tselem meldt dat hij nog steeds alleen vloeibaar voedsel kan eten en zich voortbeweegt met behulp van een rolstoel.


B'tselem merkt op dat de instructies van het leger het met scherpe munitie schieten op demonstranten uitdrukkelijk verbieden, behalve in situaties waarin levensgevaar voor de betreffende militair dreigt.  Zoals op de video te zien is, is daar in dit geval in de verste verte geen sprake van. Te zien is ook hoe een collega van de schietende soldaat tussenbeide komt en hem wegduwt. 
B'tselem heeft de militaire advocaat generaal gevraagd een onderzoek in te stellen.

1 opmerking:

Esther zei

Gooien met stenen is poging tot moord en bovendien bewust op Joden, dus racistisch. Overigens laat dit zien dat schieten met scherp effectief is.
Geen medelijden met terroristen.

Valt wel erg op dat je terroristen schooljongens noemt.

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...