woensdag 20 februari 2013

Rechtbank in Jeruzalem verwerpt vrijlatingsverzoek van Samer Issawi


Issawi in court on 19 February (Photo ActiveStills/Oren Ziv)

Een Israelische rechtbank in Jeruzalem heeft dinsdag besloten dat Samer Issawi, die al meer dan 200 dagen in hongerstaking is, in de gevangenis moet blijven. Issawi's advocaat Jawad Bulous had om zijn vrijlating gevraagd, maar de rechtbank oordeelde dat hij vast blijf zitten tot een volgende hearing in maart. Issawi's moeder viel flauw in de rechtszaal toen de rechter dit oordeel uitsprak.
Issawi was bij zaak aanwezig in een rolstoel. Op vragen van de rechter hoe hij zich voelde zei hij dat hij overal pijn heeft en de dood in de ogen ziet," zei Bulous tegenover het persbureau Ma'an News. 
Issawi is één van vier hongerstakende Palestijnen die voor dagelijks betogingen in de Westoever (en Gaza) zorgen en wier zaken intussen ook in het Westen een beetje aandacht beginnen te krijgen. Zo heeft de 'minister van Buitenlandse Zaken' van de EU, Catherine Ashton, een paar dagen geleden in een verklaring  bezorgdheid' uitgesproken,. In de Nederlandse Tweede Kamer stelde PvdA-Kamerlid Désirée Bonis vragen aan minister Timmermans (die daarover niet blij leek te zijn).  
Van de vier hongerstakers zitten er twee, Tareq Qa’adan and Ja’afar Ezzedine, in administratieve hechtenis, dat wil zeggen in detentie zonder aanklacht of vorm van proces. (Zij vasten nu ruim 80 dagen).  De andere twee, Samer Issawi en Ayman Sharawne, zijn gevangenen die in 2011 werden vrijgelaten bij de gevangenenruil waaronder de Israelische korporaal Gilad Shalit werd vrijgelaten, maar die intussen opnieuw zijn gearresteerd. (Samer Issawi vast nu dus al meer dan 200 dagen, Sharawana al meer dan 140 dagen, zij het met onderbrekingen. Beiden leven op water, zout en voedingssupplementen).
De Israelische krant Haaretz schrijft dat het lot dat Issawi en Sharawne is overkomen, een nieuwe arrestatie na hun vrijlating in 2011, intussen in totaal 14 mensen heeft getroffen. De krant legt uit hoe dat in elkaar zit: Het militaire Gezag van de Westoever heeft namelijk in 2011, toen de onderhandelingen over de Shalit-gevangenenruil nog gaande waren, een nieuwe militaire uitgevaardigd en toegevoegd aan het omvangrijke arsenaal van militaire orders die het juridische systeem vormen waaronder de Palestijnen van de Westoever nu al meer dan 60 jaar moeten leven. Deze order 1677 bepaalde dat vrijgelaten langgestrafte gevangenen die nog niet hun hele straf hadden uitgezeten, de rest van hun straf alsnog zouden moeten uitzitten als ze opnieuw  zouden worden aangehouden voor een vergrijp waarop eens straf stond van meer dan drie maanden. Dat zette de deur open voor de meest grove willekeur. Israelische media, zegt Haaretz, melden meestal dat die 14 die opnieuw zijn opgepakt zich schuldig zouden hebben gemaakt aan 'nieuwe terroristische activiteiten'. Maar in de praktijk kan het vergrijp waarvoor zo'n ex-gevangene wordt opgepakt van alles zijn, van het lidmaatschap van een verboden vereniging, tot het bijwonen van een demonstratie of zelfs, zegt Haaretz, een verkeersovertreding. De krant geeft voorbeelden van mensen die werden gearresteerd omdat ze een vergadering van een Palestijnse politieke organisatie hadden bijgewoond (Ibrahim Abu Hijreh, die gewoon lid was gebleven van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina) niet wetende dat Israel dat als 'terroristische activiteit' zou kunnen aanmerken en die nu nog eens 14 jaar van een straf van 24 jaar moet gaan uitzitten. 
In het geval van Issawi ging het als volgt: hij is destijds tot dertig jaar veroordeeld wegens verboden wapenbezit en het lidmaatschap van een gewapende organisatie (Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina) tijdens de Tweede Intifada. Hij heeft daar zo'n tien jaar van uitgezeten. Verleden jaar juli werd hij gearresteerd bij het dorpje Hizma, omdat hij volgens Israel de voorwaarden van zijn vrijlating zou hebben geschonden. Daarbij was gesteld dat hij Jeruzalem niet mocht verlaten. Die arrestatie vond plats ondanks het feit dat Hizma binnen de gemeentegrens van Jeruzalem ligt. Issawi ging in hongerstaking in augustus, nadat hij door had gekregen dat hij de resterende 20 jaar van zijn oorspronkelijk straf alsnog moest gaan uitzitten.
In het geval van Sharawne gaat het om iets soortgelijks: hij heeft tien jaar uitgezeten van eens straf van 38 jaar wegens een poging tot het uitvoeren van een aanslag in Beer Sheva als lid van Hamas. Hij werd opnieuw gearresteerd op basis van een klacht van een lid van de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet. Die klacht is geheim en hij  weet dus niet wat de reden van zijn arrestatie is. Ook zijn advocaten zijn niet op de hoogte van de reden waarom hij nu de resterende 28 jaar van zijn straf moet ondergaan.

Geen opmerkingen:

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...