maandag 25 februari 2013

Opnieuw demonstraties en onlusten op Westoever na begrafenis doodgemartelde Palestijn


Duizenden namen in het dorpje Sa'ir deel aan de begrafenis van Arafat Jaradat die in Israelische gevangenschap door foltering om het leven kwam. (Foto Yotam Ronen/Activestills.org)

Maandag was opnieuw een dag van hevige protesten op de Westoever, naar aanleiding van de langdurige hongerstaking van Samer Issawi, Ayman Sharawne en nog twee anderen, en de dood, zaterdag, van de 30-jarige Arafat Jaradat uit het dorpje Sa'ir bij Hebron. Duizenden verzamelden zich maandag in het dorp om deel te nemen aan zijn begrafenis. Leden van de Martelaren van al-Aqsa Brigade van Fatah vuurden in de lucht toen zijn lichaam door de straten werd gedragen. Zijn moeder en zijn zwangere vrouw stortten in toen zijn lichaam in het graf werd gelegd.
De dode Jaradat (Oren Ziv/Activestills
Elders raakten tientallen gewond bij botsingen met het Israelische leger. In Bethlehem werd de 13-jarige Muhammad Khalid al-Kirdi levensgevaarlijk gewond door schoten in de rug en in de voet. Op dezelfde plek in de buurt van een Israelische wachttoren bij het Aida-kamp vielen nog twee gewonden.
Bij de Ofer-gevangenis in de buurt van Beit El verzamelden zich honderden Palestijnen. Ook daar kwam het tot gevechten met de militairen. Elf mensen raakten gewond door rubber kogels toen zij vanuit Bir Zeit naar de gevangenis marcheerden. Een Israelische militaire woordvoerster zei dat een 500-tal demonstranten stenen en molotov-cocktails naar de soldaten gooien en autobanden in brand staken.
In Tulkarem raakten 14 mensen gewond door rubber kogels en traangasgranaten.
  Een Palestijnse jongen slingert een steen in de buurt van een Israelische wachttoren op de Muur, in Bethlehem.

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Mohamed Kamel Amr veroordeelde in een verklaring 'Israel's inhumane behandeling van Palestijnse gevangenen die tot de dood heeft geleid van de gedetineerde Arafat Jaradat'. Amr waarschuwde dat het gedrag van Israel ertoe kan leiden dat de zaak uit de hand loop en spanningen oproept, niet alleen in de WEstoever, maar in de hele regio. Amr condoleerde de familie Jaradat en deed een beroep op de internationale gemeenschap om druk uit te oefenen op Israel opdat het een einde maakt aan zijn inhumane praktijken met betrekking tot gevangenen.
De Israelische minister van Defensie Ehud Barak had maandag avond een vergadering met de militaire top, waarbij de situatie na drie achtereenvolgende dagen van Palestijnse protesten werd geëvalueerd en manieren werden besproken om er een einde aan te maken.
 Muhammad Khalid al-Kirdi (13) die bij de wachttoren in Bethlehem (zie hierboven) levensgevaarlijk door twee kogels werd getroffen, wordt door omstanders weggedragen. (Onderste twee foto's Ryan Rodrick Beiler/Activestills.org).

1 opmerking:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Je verhalen winnen door de foto's die je toevoegt; steeds illustratief.

Israel sloopt 9 woontenten en 7 huizen, 200 bedrijven moeten weg, imam mag niet meer preken

Sloop in Deir al-Hajle bij Jericho. Zeven woontenten en twee schuren plus hun inwoners, samen acht families, verwijderd. (Foto Wafa) Isr...