zondag 24 februari 2013

Palestijnse gevangenen weigeren massaal voedsel na dood collega in Israelische Megiddo gevangenis


De ingang van de Megiddo gevangenis (Foto Hagay Aharon/YNet)
  
De spanning op de Westoever is verder opgelopen nadat zaterdagavond een 30-jarige Palestijn, Arafat Jaradat, in de Megiddo gevangenis is overleden. Een groot aantal gevangenen in Israelische gevangenissen is  daarop zondagmorgen in hongerstaking gegaan. Een woordvoerster van het Israelische gevangeniswezen zei dat rond de 4500 gevangenen zondagmorgen hun ontbijt hebben geweigerd.     
Arafat Jaradat (Ma'an)
Jaradat stierf zaterdag in de Megiddo gevangenis, kennelijk aan een hartstilstand. De Israelische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet zei dat Jaradat tijdens een ondervraging meerdere malen door een arts was onderzocht en dat toen geen gezondheidsproblemen waren gevonden. De Palestijnse minister voor  Gevangenenzaken, Issa Qaraqe, zei echter dat Jaradat 'stierf na te zijn  ondervraagd en dat  zijn dood het gevolg kan zijn geweest van marteling'.
Ook de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al-Haq zie dat Jaradat stierf kort nadat hij in de gevangenis was ondervraagd. Volgens Al-Haq had Jaradat tevoren geen gezondheidsproblemen. Zondag werd sectie op hem gepleegd. Jaradat is afkomstig uit het dorpje Sa'ir ten noorden van Hebron. Hij werd op 18 februari  gearresteerd omdat hij ervan werd verdacht een kolonist te hebben verwond doordat hij een steen naar hem had gegooid. Jaradat laat twee kleine kinderen achter en een vrouw die zwanger is van de derde.
Embedded image permalink
De vader van Arafat Jaradat  zakte zondag ineen nadat hij het lichaam van zijn zoon had gezien in het  forensisch instituut Abu Kabir.

Het overlijden van Jaradat vindt plaats tegen de achtergrond van opgelopen spanningen die te maken hebben met de hongerstaking van Samer Issawi, die nu zo'n 209 dagen niet gegeten heeft, en drie andere hongerstakers. Tientallen Palestijnen raakten vrijdag gewond bij diverse demonstraties verspreid over de Westoever. Daaronder was een Palestijn die door scherpe ammunitie werd getroffen in Hebron.
Zaterdag speelde ook de vendetta van de nederzetting Esh Kodesh tegen het dorpje Qusra (bij Nablus) weer op. Nadat dat daar eerder deze week zes auto's uitbrandden die door de kolonisten in brand waren gestoken, werd zaterdag bij een nieuw optreden van de kolonisten die het dorp waren binnengedrongen, de 26-jarige Abdel Hassan in de maag geschoten. Zijn toestand is ernstig. Een 16-jarige jongen werd bij dezelfde gelegenheid door scherpe munitie getroffen in een been.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik zie en hoor niet álle nieuwsberichten, maar heeft onze verslaggeefster Monique van Hoogstraten er al eens iets over gezegd?
Corrie

Trees zei

Addameer Prisoner Support and Human Rights Association
UPDATE ON ARAFAT JARADAT: Confirmed results from the autopsy show that the martyr Arafat Jaradat had clear signs of torture on his body, including beatings in the chest area, broken ribs and wounds on the lips as well as injuries to the face. The doctor also reported that the heart was healthy and there is no blood clot, negating the IPS claims that Arafat died from a heart attack.

Arafat Jaradat died on Saturday 23 February 2013, 6 days after his arrest.

Israeli's roven 100 palmbomen en breken vier huizen en een kapperszaak af

(Foto IMEMC) Israelische militairen zijn woensdag binnengevallen in het dorp Jiftlik (ten noorden van Jericho n de Jordaamvallei) en hebben ...