dinsdag 5 februari 2013

'Wangedrag Israelische militairen bleef in 2012 in alle gevallen onbestraft'
December 2011: Mustafa Tamimi uit Nabi Saleh wordt gedood door een traangasgranaat die in strijd met de voorschriften van vlakbij in zijn gezicht wordt geschoten.

De Israelische mensenrechtenorganisatie Yesh Din ('Er is recht') heeft opnieuw statistische aanwijzingen aangedragen dat Israelische militairen vrijuit gaan als ze geweld gebruiken tegen Palestijnen, ook als dat gebeurt tegen de instructies en/of met dodelijk gevolg.
Yesh Din heeft zondag een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat in 2012 geen enkel onderzoek van de militaire politie heeft geresulteerd in het in staat van beschuldiging stellen van  een soldaat. De militaire politie kreeg 240 klachten in 2012 en stelde in 78 gevallen een onderzoek in. Bovendien werden in hetzelfde jaar nog eens 25 onderzoeken gestart gebaseerd op klachten uit 2011. Slechts één enkel onderzoek (van een zaak uit 2011) leidde tot een aanklacht. Dit betrof een geval van een militair die een in hechtenis genomen Palestijn had mishandeld.
Yesh Din meldt dat dit betekent dat er een teruggang in zit. Het aantal aanklachten dat resulteerde uit onderzoeken  van klachten over mishandeling van Palestijnen of hun eigendommen was altijd al heel laag. Zo kwamen er slechts 14 aanklachten voort uit 534 onderzoeken die werden geopend in de jaren 2009, 2010 en 2011 - dat is een percentage van 2,6. Maar nu dreigt dat te zakken naar 0%.
Lior Yavne, de directeur van de afdeling research van Yesh Din legde een verband met het recente doodschieten van vijf ongewapende Palestijnen op de Westoever in de maand januari. 'De vele tekortkomingen in de onderzoeken van de militaire politie, en bij de supervisie daarvan door het bureau van de militaire Advocaat Generaal, leiden ertoe dat de meeste zaken worden gesloten en dat in een minimaal aantal zaken een vervolging wordt ingesteld. Dat leidt tot een sfeer van willekeur die mogelijk in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de toename van het aantal dodelijke schietpartijen van de afgelopen weken,' aldus Yavne.
Yesh  Din meldt ook nog dat in 2012 slechts zes Palestijnen rechtstreeks een klacht indienden bij de militaire politie. De overige klachten kwamen van tussenpersonen zoals mensenrechtenorganisaties. Yesh Din wijt het lage aantal rechtstreekse klachten aan het feit dat de militaire politie geen kantoor op de Westoever heeft,  zodat de MP niet of nauwelijks kan worden bereikt. Ik (AbuP.) denk dat het bespottelijke lage aantal zaken dat voortkomt uit klachten ook wel een factor zal zijn. Waarom zou je de moeite doen om te klagen als er toch niets mee wordt gedaan? Het is overigens niet de eerste keer dat Yesh Din aan de bel trekt. Zie onder meer dit stukje dat ik een jaar geleden schreef.

3 opmerkingen:

Ben zei

IDF chief of staff Benny Gantz received the Legion of Merit medal from his US counterpart at a ceremony in Washington on Tuesday.
Chairman of the Joint Chiefs of Staff General Martin Dempsey presented Lt.-Gen. Benny Gantz with the award in recognition of his of admirable military service.
A certificate that accompanied the medal, signed by Dempsey and US Secretary of Defense Leon Panetta, declared that it was bestowed on Gantz for his outstanding command and noteworthy service.
“Lt.-Gen. Gantz’s command ensures the IDF will be able to stand strong in the face of a wide range of threats,” Panetta wrote on the certificate.
Gantz said he accepted the award on behalf of all of the soldiers and commanders in the IDF, adding that the medal signifies the brave relationship that exists between the armies of the two nations, and in gratitude of their close cooperation.
The “Legion of Merit” is a military award granted for exceptionally meritorious conduct in the performance of outstanding activities.
http://www.timesofisrael.com/idf-chief-awarded-us-legion-of-merit/

Wie weet krijgt Van Mook ook postuum nog een vetleren medaille voor 'oustanding performance' destijds en 'exceptional conduct' van de troepen!!

De wereld op zijn kop.

Elisabeth zei

Krijgen Chief of Staffs van andere landen ook zulke onderscheidingen? Wat heeft Gantz dan voor het Amerikaanse leger gedaan? Of beschouwen de twee legers zich als bijna een?

Ben zei

Elisabeth,
Het Legioen van Verdienste, in het Engels "Legion of Merit (of LOM)", is een Amerikaanse onderscheiding, die tijdens en na de tweede wereldoorlog uitgedeeld werd aan hoge militairen van bevriende naties. Je komt daar namen tegen als Chiang-Kai-shek en Gen Zjoekov, en ook Haile Selassi en ons aller bekende(!) Prins Bernard.
Israel kom je vaak tegen op het lijstje van dragers. Y Ya’ari, G Ashkenazi, I Nehoshtan, en ook Ehud Barak.

Als je op enige afstand naar die lijstjes kijkt, krijg ik sterk de indruk dat hier politiek wordt bedreven door de VS, waarbij het (eigen-)belang een groter rol speelt dan verdienste van de drager.
Militairen kon je voorheen redelijk veilig(!) afrekenen op hun militaire verdiensten. Tegenwoordig speelt de mening van de burger ook een rol. Reden waarom bijv. ene Sharon geen drager is wegens zijn onfrisse rol als verantwoordelijke minister in Libanon.

De verantwoordelijke militaire rol van Gantz in bezet gebied, gezien vanuit de rechten van de mens en die van het kind, lijkt mij onverteerbaar en krijgt het argument van Panetta (Gantz’s command ensures the IDF will be able to stand strong in the face of a wide range of threats) een nogal wrange smaak.