zaterdag 30 maart 2013

Gewonden bij herdenking Palestijnse Dag van het Land.


Youm al-Ard, de Dag van het land, in Sakhnin in Galilea. (Foto Yotam Ronen/Activestills.org).

In Gaza, de Westoever en Galilea in Israel, is zaterdag Youm al-Ard, De Dag van het Land, herdacht met demonstraties en optochten. Youm al-Ard is een jaarlijks terugkerend protestdag tegen landonteigeningen en diefstal van land, die is genoemd naar betogingen tegen grootscheepse onteigeningen van Palestijns land in Israel in 1976. Die betogingen werden destijds hard onderdrukt. Er werden zes Palestijnse Israeli´s gedood.
Enkele duizenden namen zaterdag deel aan een optocht in de plaats Sakhnin in Galilea. In het dorp Jayyous, ten oosten van Qalandiya waar al langer protesten gaande zijn tegen de bouw van de muur op land van het dorp en tegen een recente uitbreiding van de naburige nederzetting Tzofim, leidden de betogingen tot botsingen met het leger. Twee Israelische soldaten werden licht gewond door stenen. De betogers werden ruim onthaald op met rubber bekleedde stalen kogels en traangasgranaten, maar voor zover bekend vielen er geen Palestijnse gewonden.
 Bij het Qalandiaya checkpoint, op de Westoever tussen Ramallah en Jeruzalem  was eveneens een demonstratie, die ontaardde in botsingen  met het leger. Hier werden wel diverse Palestijnen gewond.
Ook in Bethlehem werd gedemonstreerd, nabij de Tombe van Rachel. Mustafa Barghouti, parlementslid voor het Palestijnse Initiatief, hield er een toespraak waarin hij verklaarde dat eigenlijk elke dag van het jaar ´dag van het land´is voor de Palestijnen omdat zij voortdurend moeten optreden tegen de bezetting die hun land en hun toekomst steelt.  
 Embedded image permalink
In Bethlehem werd een militaire jeep op zijn kant gelegd. (Foto Al Qassam Brigades via twitter)
 
In al-Khadr, ten zuiden van Bethlehem leverden activisten hevig slag met het leger. Soldaten werden met stenen bekogeld en een legervoertuig werd op zijn kant gezet. Hier vielen diverse gewonden. Volgens de Jerusalem Post werd tijdens deze demonstraties ook een auto bekogeld die op de weg nr 60 reed. Een jongen van zes werd hierbij gewond, aldus de krant..
In het Palestijnse protestdorp Bab al-Shams in de sector E1 tussen Jeruzalem en Ma´ale Adumim dat eerder deze week door het leger werd ontruimd, nam een groep Palestijnen in gezelschap van de Palestijnse premier Salam Fayyad deel aan het planten van een aantal stekjes van olijfbomen De Israelische politie verspreidde de Palestijnen en rukte de stekjes weer uit de grond, aldus de Jerusalem Post.
In Jeruzalem was een demonstratie bij de Damascus Poort. Daar werd een arrestatie verricht.
In de zuidelijke Gaza-strook werd gedemonstreerd ten oosten van Rafah. Volgens de Israeli´s gooiden Palestijnen stenen naar het afscheidingshek en naar soldaten.De troepen openden daarop het vuur met scherpe munitie. Eén man raakte gewond. Volgens het leger ´worden pogingen om het veiligheidshek te beschadigen of inwoners van de Staat Israel pijn te doen niet getolereerd´. 

Geen opmerkingen:

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...