vrijdag 15 maart 2013

Israel heeft een nieuwe regering, met haviken op de belangrijkste sleutelposten

לא יכהנו כסגניו של נתניהו. בנט ולפיד (צילום: gettyimages)
Lapid (l) en Bennett (Getty)

Israel heeft eindelijk een nieuwe regering. Premier Netanyahu zal zaterdagavond aan president Peres officieel bekend maken dat het hem gelukt is een kabinet te vormen van zijn partij, met Tzipi Livni's Hatnua, Bayit Yehudi van Naftali Bennett en Yesh Atid van Yair Lapid. De nieuwe regering  steunt op 68 leden van de 120 man tellende Knesset.
Aan de vorming van de regering Netanyahu III ging zes weken van heftig onderhandelen vooraf, een ongekend lange tijd voor een Israelische formatie. De orthodoxe partners waar Netanyahu eerder mee regeerde zijn uit de regering verdwenen onder druk van Yair Lapid. Op diens aandringen zijn ook afspraken gemaakt over een nog op te stellen nieuwe wet op de dienstplicht die de vrijstelling van religieuze studenten terugdraait. Ook is het kabinet afgeslankt naar 22 leden (18 ministers en vier staatssecretarissen). Lapid kreeg echter niet het door hem begeerde ministerie van Buitenlandse Zaken. In plaats daarvan wordt hij minister van Financiën en krijgt zijn partij nog vier andere ministeries.
Netanyahu wist tijdens vaak heftige onderhandelingen de belangrijkste portefeuilles te behouden voor Likud-Beiteinu. Daaronder zijn de ministeries van Defensie, Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken. Dit laatste ministerschap wordt waargenomen door Netanyahu totdat Avigdor Liebermans rechtzaak voorbij is en hij weer aan de slag kan. Staatssecretaris van dit departement wordt naar verluidt Ze'ev Elkin, één van de hardste haviken uit de L:ikud-parlementsfractie. Het zeer belangrijke ministerie van Defensie gaat naar de uitgesproken Likud-diehard Moshe Ya'alon, een voormalige stafchef.
Tzipi Livni's partij krijgt twee ministeries. Ze wordt zelf minister van Justitie en ook wordt ze op haar verzoek speciaal belast met de vredesonderhandelingen met de Palestijnen. Maar deze laatste taak zal vermoedelijk weinig gaan inhouden, want het totale beleid ten aanzien van de Palestijnen zal worden gecoördineerd door een speciaal ministerieel comité, waarvan naast Livni ook Netanyahu, Ya'alon, Bennett, Lapid (en straks ook de minister van Buitenlandse Zaken) gaan uitmaken.   
Habayit Yehudi krijgt drie ministeries.Bennett zelf wordt minister van Handel en Economie. Maar zijn partij die voor uitbreiding van de nederzettingen is en minstens een deel van de Westoever wil inlijven bij Israel, krijgt ook het strategisch uiterst belangrijke ministerie van Bouw en Huisvesting. Op deze post komt Uri Ariel, een kolonist en voormalige voorman van de kolonistenorganisatie Yesha. De Israelische krant Haaretz schreef naar aanleiding van deze postenverdeling dat de sleutelministeries voor verdere uitbreiding van de nederzettingen daarmee in handen zijn van belangrijke voorvechters ervan, namelijk de ministers van Defensie, Ya'alon, en van Huisvesting, Ariel. Volgens Haaretz stevent het nieuwe kabinet Netanyahu III met deze 'bemanning' af op een duidelijk doel: namelijk het bereiken van het getal van één miljoen kolonisten op de Westoever (nu is dat met de Joodse inwoners van Oost-Jeruzalem erbij gerekend op ruim de helft hiervan).
Voor diegenen die dachten dat door de winst van 19 zetels voor een 'middenpartij' als Yesh Atid de volgende regering van Israel minder rechts en nationalistisch zou zijn, is dit wellicht een teleurstelling. Maar zij hadden uit de verkiezingsstrijd kunnen afleiden dat Lapid en zijn Yesh Atid in feite totaal niet in een compromis met de Palestijnen zijn geïnteresseerd, maar veeleer in een verbetering van de financiële positie van de middenklassen. Lapid is zeker geen tegenstander van de nederzettingen (die zijn volgens hem 'niet het probleem'). Bovendien is hij een uitgesproken tegenstander van een compromis over Jeruzalem. En tenslotte heeft hij tijdens de vaak harde onderhandelingen met Netanyahu een bondgenootschap gesloten (en een warme vriendschap ontwikkeld) met de ultra-rechtse Naftali Bennett van Habayit Yehudi.
Een van de eerste openbare optredens van de nieuwe regering komt tijdens het bezoek van president Obama aan Israel van volgende week. Maar vuurwerk wordt niet verwacht. Obama heeft al aangekondigd dat hij geen nieuwe vredesplannen meebrengt.
(Voor een volledige lijst van ministers, zie Haaretz, klik op de illustratie)    

Geen opmerkingen:

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...