donderdag 21 maart 2013

Raketten bij bezoek Obama

Updated (zie onderaan) Er zijn donderdagmorgen twee raketten geland in het plaats Sderot bij de grens met Grens met Gaza, zo heeft de Israelische politie gemeld. Het persbureau Reuters meldt dat één raket in een tuin terecht kwam en de andere in open veld. Haaretz heeft het over vier raketten (waarvan er twee in of bij Sderot landden), YNet biedt hier overheen: volgens deze krant waren het er vijf.
Het kan niemand ontgaan dat de raketten vielen op de tweede dag van het bezoek van president Obama aan Israel. De president putte zich de eerste dag uit in liefdesbetuigingen aan het adres van Israel, sprak tijdens een rede op het vliegveld Ben Gurion zelfs een zinnetje Hebreeuws en prees premier Netanyahu, die hij Bibi noemde. De Palestijnen zijn minder opgetogen over Obama's bezoek. Mogelijk is het afvuren van de raketten een politiek signaal, maar het is geen door geen enkele organisatie geclaimd.
Update - Israel heeft als straf voor het afschieten van de raketten de zone waarin vissers uit Gaza mogen vissen, weer teruggebracht van zes zeemijlen naar drie zeemijlen. Dat was het ook voor dit najaar een bestand werd gesloten en de zone eindelijk weer wat werd verruimd. Tevens is de Kerem Shalom- doorgang (voor goederen) tot nader order gesloten. (Commentaar AbuP.: Een tamelijk bizarre reactie van de nieuwe minister van Defensie van het nieuwe kabinet Netanyahu. Alsof die raketten waren afgeschoten vanuit zee, vanaf een Palestijns fregat of zoiets).

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik hoorde Monique van Hoogstraten vanmorgen daarover zeggen, dat het al die tijd rustig is geweest. Ze vergat? er wel bij te zeggen, dat Isaël de wapenstilstand tig keer heeft geschonden.
Corrie

Anoniem zei

Zouden de Palestjnen nou echt zo stom zijn om hun eigen ruiten in te schieten op deze dag?

Nee, daar geloof ik niks van. Ze heben de steun van de USA veel te hard nodig.

Of zijn ze misschien afgeschoten door Palestijnse collaborateurs?

Bijvoorbeeld door mensen die hoog nodig naar een dokter in israel moeten, maar van israel Gaza niet uitmogen naar een dokter in israel, behalve als...

Dit verhaal lijkt meer op een "false flag" aanval (waar israel heel goed in is), zoals de aanval op de USS Liberty, of de Lavon affaire.

Herman

Abu Pessoptimist zei

Herman, ik heb geen idee wie verantwoordelijk was voor die raketten. Maar ik acht het heel best mogelijk dat het een symbolische actie was van Hamas of wie dan ook in Gaza. Hamas - en trouwens ook heel veel andere Palestijnen - is er namelijk helemaal niet zo zeker van dat Palestijnen de steun nodig hebben van de USA. En ik ben dat met ze eens. De VS hebben vanaf het begin van Oslo (en ook al ver daarvoor) steeds getoond dat zij een van de voornaamste obstakels voor vrede zijn, doordat ze steeds door dik en dun de kant van Israel kiezen (en via acties in de VN elke mogelijke stap voorwaarts tegenhouden), terwijl zij een 'vredesproces' steunen dat uitsluitend dienst doet als vijgenblad voor de sluipende maar daarom niet minder tastbare annexatie van de Westoever. Obama gaf ons even hoop, maar heeft laten zien dat hij geen haar beter is dan zijn voorgangers. Als de Palestijnen hun aandacht richten op andere mogelijkheden dan steun vanuit Washington die nooit zal komen, lijkt me dat een van de verstandigste keuzes die ze kunnen maken.

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...