woensdag 3 april 2013

Israelische militairen doden twee jongens van 17 en 18 ten oosten van Tulkarem

Embedded image permalink 
Amer Ibrahim Nasr (17)

Updated. Israelische militairen hebben woensdagavond een jongen van 17 en een jongen van 18 doodgeschoten bij botsingen nabij de nederzetting Einav, ten oosten van Tulkarem. Een bron van de Palestijnse veiligheidstroepen  verklaarde tegenover Ma'an News dat de ongewapende Amer Ibrahim Nasr door drie kogels werd getroffen. Hij was op slag dood. Donderdagochtend werd, na een telefoontje van het Isarelsiche leger aan de Rode Halve Maan, het lichaam gevonden van een tweede jongen, de 18-jarige Naji Balbisi. Eerder was het nieuwsd dat Balbisi aan de schietpartij was ontsnapt. Het is niet helemaal duidelijk hoe de militairen wisten dat de dode Balbisi daar te vinden was. Drie andere jongens raakten gewond.
Het Israelische leger verklaarde dat een legerpost was aangevallen met molotov-cocktails en dat een militair 'het vuur had beantwoord'. Dat gebeurde tijdens een demonstratie bij het Einab-checkpoint, niet ver van  Anabta, waar werd gedemonstreerd naar aanleiding van  de dood van de 64-jarige Palestijnse gevangene Maysara Abu Hamdiyeh, dinsdag, die volgens Palestijnse bronnen niet of vrijwel niet was behandeld voor een kanker die hem fataal werd.


Demonstratie, woensdag,  in Nablus na de dood van Abu Hamdiyeh. (Ahmad Al-Bazz/Activestills.org).
Demonstraties waren er ook in Oost-Jeruzalem, Bethlehem en Ramallah. Er is sprake van een algemene staking. Winkels blijven voorlopig dicht.
  
Abu Hamdiyeh was de tweede gevangene in korte tijd die stierf in Israelische gevangenschap. Iin februari stierf de 30-jarige Arafat Jaradat aan de gevolgen van marteling. Israel houdt vol dat de oorzaak een hartaanval was, alhoewel een autopsie aantoonde dat zijn hart gezond was. .
Er zijn berichten dat de onlusten zich uitbreidden na de dood van Amer Nasr en dat Israelische troepen Anabta woensdagavond binnentrokken. Uit Hebron, de stad waar Abu Hamdiyeh vandaan kwam (evenals trouwens Arafat Jaradat), werden eveneens onlusten gemeld. Israelische troepen vuurden volgens twitterberichten grote hoeveelheden traangas afgevuurd vlakbij het Ahli ziekenhuis, dat daardoor vol gas kwam te staan.   

Geen opmerkingen: