maandag 29 april 2013

Rabbijnen voor de mensenrechten boos over weer nieuwe sloop in Jeruzalemse wijk At-Tur

ه
Israel heeft maandag opnieuw twee appartementen in wijk at-Tur in Oost-Jeruzalem met de grond gelijk gemaakt. Woensdag werd ook al een huis gedeeltelijk gesloopt in dezelfde wijk At-Tur. De sloop van maandag betrof onder meer een huis van de familie Al-Ghaith. Twaalf leden van de familie werden dakloos, onder wie een moeder en een getrouwde zoon, beiden lijdend aan kanker. Een deel van de woning bleef staan, de familie van Tarki al-Ghaith (tien mensen) heeft nu een half huis, waarvan de riolering opnieuw gemaakt moet worden.
De sloop vond plaats ondanks het feit dat de familie in december een uitspraak van de rechter had losgekregen die hen respijt gaf. Het is niet duidelijk waar de haast vandaan kwam. Wel is duidelijk, waarom er werd gesloopt. De organisatie Rabbis for Human Rights geeft als commentaar dat de gemeente Jeruzalem in de wijken At-Tur en Issawiya (in feite twee Arabische dorpen die destijds bij Jeruzalem zijn getrokken) een park wil maken. Rabbijn Arik Ascherman van deze organisatie schrijft dat hierbij sprake is van een samenwerking tussen de Autoriteit van de Nationale Parken en de Gemeente Jeruzalem om zoveel mogelijk land van Issawiya en At-Tur af te troggelen en 'te vergroenen'. Avyatar Cohen van de Autoriteit voor Nationale Parken hield toezicht bij de sloop, die werd uitgevoerd door het ministerie van  Binnenlandse Zaken.
Rabbijn Ascherman voegt eraan toe dat er geen enkele reden is om op die plek een park aan te leggen. Volgens hem zou het best kunnen dat Jeruzalem al groener is dan welke andere stad in het land. Hij citeert een vice-burgemeester van de stad die in een bijeenkomst van de gemeenteraad in de jaren '90 ooit zei dat  het erom gaat zoveel mogelijk land van Palestijnen te onteigenen om Joodse buurten te bouwen. 'En als we niet meteen kunnen onteigenen, dan 'verven we het land groen' zodat de Palestijnen er niet kunnen bouwen,' zo werd de vice-burgemeester  bij die gelegenheid geciteerd.

 هدم غيث 00
Ma'an News voegt hieraan dat volgens Ahmad Sub Laban, een plaatselijke expert, Israel al 740 dunam voor het Nationale Park in Issawiya en At-Tur heeft geconfisqueerd. Het plan voor het park  was bevroren na internationale kritiek. Maar verwacht wordt dat de regering het plan binnenkort opnieuw het groene licht zal geven. 
Volgens schattingen van de VN heeft een derde van de huizen in Oost-Jeruzalem geen door Israel verleende vergunning. Zo'n 93.100 inwoners lopen daardoor het risico uit hun huizen gezet te kunnen worden. Sinds 1967 zijn zo'n 2000 huizen in Oost-Jeruzalem gesloopt.
Het Israëlische leger vernielde overigens maandag ook een waterbron in het Fawwar vluchtelingenkamp bij  Hebron, zo meldde de onderdirecteur van het VN-kantoor in het kamp, Ahmed Abu Fadda. Het Fawwar-kamp ligt in de zogenoemde 'Área C', de zestig procent van het grondgebied van de Westoever waar Israel onder de Oslo-akkoorden heer en meester is. Meer dan 70 procent van de gemeenschappen in Area C zijn niet aangesloten op het waterleidingnet. Zij zijn aangewezen op bronnen (waar zij dan weer geen vergunning voor krijgen) of op duur water dat wordt aangevoerd met tankauto's. Veel gebouwen hebben overigens ook geen vergunning in Area C. Israel sloopte er 540 in 2012, waarvan 165 woonhuizen. Daarvoor werden 815 mensen dakloos, van wie ongeveer de helft kinderen.    

Geen opmerkingen: