donderdag 25 april 2013

Security op Israelische luchthaven Ben Gurion mag privé emails toeristen checken

De chef van Israels openbaar ministerie, Yehuda Weinstein, vindt dat de Israelische binnenlandse veiligheidsdienst  Shin Bet het recht heeft emails te checken van personen die via de luchthaven Ben Gurion het land binnen komen en die er door de dienst van worden verdacht kritisch jegens Israel te zijn.
















Weinstein liet dit bekend maken in een reactie op een verzoekschrift van de Vereniging voor de Burgerrechten in  Israel, ACRI. Deze vereniging had de hoogste openbare aanklager gevraagd paal en perk te stellen aan de praktijk dat veiligheidsagenten mensen die Israel binnen willen komen, kunnen dwingen hun email-account te laten lezen door veiligheidsagenten. Onder meer de krant Haaretz had dergelijke gevallen beschreven. Mensen die de Shin Bet niet vertrouwt, omdat ze pro-Palestijns geacht worden te zijn, of omdat ze ervan verdacht worden de bezette gebieden te willen bezoeken, worden gedwongen hun eigen account te openen, zodat de agenten de inhoud ervan kunnen lezen. Dat gebeurt met het dreigement dat zij anders niet tot Israel worden toegelaten. (In een aantal beschreven gevallen werd de betreffende persoon alsnog op een vliegtuig terug gezet).
Volgens Weinstein gaat het in dit soort gevallen niet om schending van het briefgeheim, omdat de degenen om wie het gaat zelf toestemming moeten geven hun account in te zien en niet worden gedwongen. Bovendien zou de Shin Bet dit soort dingen alleen 'in uitzonderlijke gevallen' vragen. De advocaat van ACRI, Lila Margalit zei echter het feit dat nieuw-aangekomenen wordt gezegd dat zij als ze weigeren het land worden uitgezet wel degelijk als dwang kan worden gezien, en dat volgens de Israelische wetgeving het inkijken van iemands privé correspondentie alleen kan op grond van een rechterlijk bevelschrift.
 Ik - AbuP - teken hierbij aan dat het begrip 'uitzonderlijke gevallen' in Israel bijzonder rekbaar is. Vrijwel alle rechtsregels moeten in dat land wijken als het magische woord 'veiligheid' uit de kast wordt gehaald. De laatste tijd worden in  toenemende mate mensen tegengehouden die niets anders gedaan hebben dan zich kritisch uitlaten over Israels regeringspolitiek of die het voornemen kenbaar hebben gemaakt naar de bezette gebieden te willen gaan. Het is duidelijk dat Israel niet alleen bang is voor acties, maar in toenemende mate ook voor ideeën. Op dit blog zijn onder meer de gevallen gemeld van een Spaanse clown en de Amerikaanse hoogleraar Chomsky. De blog Mondoweiss bracht een uitgebreid verhaal van drie Amerikaanse meisjes met een Arabische naam en dat zijn zeker niet de enige gevallen. Weinsteins besluit is weer een stapje verder op de weg naar staat waar alleen nog ja-knikkers, rechtse gelijkgestemden of ongeïnteresseerde types welkom zijn.   

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Beste Abu,
Heb je nog een tip voor mensen die met deze praktijk worden geconfronteerd op Ben Gurion? Denk je dat het zin heeft om een 'rechterlijk bevelschrift' te eisen of om een advocaat erbij te halen?

gr. Klaas

Trees zei

En het gebeurde 3 maanden geleden met mijn Nederlandse vriendinnen met een Marokkaanse achtergrond. Dit is iets wat gebeurt bij iedereen die een Arabische naam heeft, Arabische achtergrond, of Arabische vrienden. Dit zijn geen incidenten, het is routine.

Heleen zei

Heleen

En het treurige is dat je ook nog met die vreselijke controles te maken krijgt als je helemaal niet naar Israël wíl, maar naar Palestina. Maar als je dát zegt kan je helemaal op een feestelijke ontvangst rekenen op Ben Gurion of bij de Allenby Bridge!

Esther zei

Ga je naar de VS wordt je ook gecontroleerd als je geen Nederlands paspoort hebt. Dus niets nieuws onder de zon.
Merkwaardig dat Israëlhaters menen dat zij met open armen ontvangen moeten worden. zoals die 'clown' en die meiden die niet zo onschuldig zijn als men kijkt naar hun activiteiten.

Ivan Prado is niet zomaar terug op het vliegtuig gezet want hij voert een hetze tegen Israël, vergelijkt de situatie van de ‘Palestijnen’ met dat van de Joden in Polen tijdens WO-II en verkondigde al eerder dat de Israëlische regering een vernietigingsoorlog voerde tegen de Arabieren in Israël, een holocaust en gerichte uitroeiing. Dus op een clownfestival heeft deze antisemiet niets te zoeken die al eerder wel was toegelaten en vervolgens meende tekeer te moeten gaan.
Zijn website pallasosenrebeldia.org/ spreekt boekdelen, o.a. dat de regering het drinkwater van Gaza vergiftigt. Een dergelijke volksmenner kan men missen als kiespijn.

Chomsky is natuurlijk een van de ergste antisemieten die er zijn. Terecht dat hij niet binnenkomt.
Sasha Al-Sarabi en Najwa Doughman die op de haatsite mondoweis worden genoemd zijn ISM-activisten en steunen dus terreur tegen Israël. Doughman werkte voor UNRWA in Tripoli en was voorzitster van ‘Students for Peace and Justice in Palestine' ofwel Students for Justice in Palestine (SJP) en een blik op http://www.discoverthenetworks.org/Articles/sjpstand4facts25.html zegt genoeg. Sasha Al-Sarabi werkt voor SJP. Terecht dat handlangers van terreurorganisaties geweigerd worden.

NB Palestina bestaat niet en heeft ook nooit bestaan.

Abu Pessoptimist zei

Esther, in de VS wordt je bij aankomst ook behoorlijk schandalig behandeld als je bijvoorbeeld eerder een Arabisch land hebt bezocht (wat ik aanden lijve ondervond), of een Arabische naam hebt. Toch gaan ze daar niet zover als in Israel en schenden ze niet het briefgeheim of het recht op privacy. Eigenlijk zijn er voor zover ik weet geen andere landen, beschaafd of onbeschaafd, die dat doen. Israel is een treurige uitzondering.

Ik ken Ivan Prado verder niet, maar hij heeft natuurlijk gelijk dat Israel het water in Gaza vergiftigt, al kan hij beter zeggen dat Israel op alle mogelijke manieren verhindert dat er maatregelen worden genomen om (nog) verdere vergiftiging met nitraat tegen te gaan. Want dat is wat er, dankzij de Israelische belegering gebeurt. Door de blokkade kunnen geen behoorlijke waterzuiveringsinstallaties worden aangelegd.

Chomsky is - afgezien van het feit dat hij Joods is - natuurlijk inderdaad een antisemiet. Hij voldoet volledig aan de definitie van Hajo Meyer, namelijk deze: 'Vroeger was een antisemiet iemand die de pest aan Joden had, tegenwoordig is het iemand aan wie Joden de pest hebben.'
En dat die meisjes met die Arabische namen een 'veiligheidsrisico' zouden zijn is natuurlijk te belachelijk voor woorden. Je geeft met je voorbeelden zelf ook al aan dat Israel een intolerant, rechts om niet te zeggen fascistisch land aan het worden is waar andersdenkenden niet meer worden toegelaten.
En sowieso geeft het ook aan hoe Israel de rol van de Palestijnen ziet: iedereen daar op de Westoever moet als een Oom Tom met de pet in de hand ja en amen knikken jegens de bezetters en de kolonisten, en als hij/zij er andere ideeën op na houdt of andersdenkende gasten wil ontvangen is hij/zij een terrorist. Alleen al het feit dat de Palestijnen niet eens hun eigen gasten mogen kiezen geeft al aan dat dat heel Oslo-proces al twintig jaar lang nergens over gaat. Natuurlijk zijn Rabin, Netanyahu, Sharon, Barak en Olmert nooit van plan geweest een fastsoenlijke oplossing na te streven. Oslo is een rookgordijn om de annexatie van de Westoever wat aan het oog te onttrekken. En de bezetting is verder een keiharde, militaire bezetting op racistische gronden,waarbij geen enkel mededogen bestaat. Met - inderdaad - als doel te zorgen dat alles wat naar Palestina zweemt op den duur zal worden uitgewist zoals dat voor een deel ook 'binnen de groene lijn' al aardig is gelukt.

Esther zei

Je vergeet dat de Joden toestemden met in twee staten maar dat de Arabische staten weigerden; dat het gebied dat Israël zou worden aanzienlijk groter zou zijn maar men genoegen nam met minder; dat de Turken en d Arabieren niets hadden in te brengen aangezien zij de oorlog hadden verloren; dat sinds duizenden jaren een uitroeiïngoorlog tegen Joden gevoerd wordt en dat Hadrianus geen haar beter was dan de Oostenrijkse gek al liet hij mooie tempels bouwen; dat Husseini (Hitler's grote vriend) al ver voor '48 een antisemitische hetze voerde met als doel alle Joden uit te roeien (o.a. 1929)

De ontruiming van de Gazastrook liet zien dat het de Arabieren slechts om één ding gaat: iedere Jood uitroeien want daarna regende het raketten.

Vreemd is dat. Je hoort het altijd weer van ongeïnformeerden dat Israël zijn eigen grondgebied bezet, terwijl het toch echt door de Turken en Arabieren en Perzen en grieken werd veroverd. Dan krijgt de Joden het terug en de heze begint weer opnieuw en weer tot in de straten van Parijs, Berlijn, Amsterdam enz. Het ligt toch echt aan de eeuwige afgunst en jaloezie dat Joden wel presteerden met zo bitter weinig in aantal en de rest het er zo slecht van af bracht. Haat politiek links het westen, moet je het Christendom haten en derhalve ook het Joden dom en de Joden en zo is men terug bij af zoals het begon. Links volk leert nooit van de geschiedenis en heeft nu in de Jodenhatende moslim zijn broeder gevonden. Dat zien en merken wij iedere dag, ook al woon je niet in Israël.

Wat Meyer betreft, die heeft een ernstig psychisch probleem. Die zag ik eens in een uitzending op de tv op een joodse school in Berlijn waar hij debiteerde dat Israël even erg is als Duitsland onder Hitler. Als je dergelijke banaliteiten verkondigt dient je hulp te zoeken.

Abu Pessoptimist zei

Ach ja, Esther, je tot één topic beperken is nooit je sterkste punt geweest. Ik ga dat niet allemaal tegenspreken al is het allemaal voornamelijk onzin. Ik beperk me tot één ding: dat Israel 'zijn eigen grondgebied' zou bezetten, zoals je zegt. Als dat inderdaad zo zou zijn, zou Spanje van de Arabieren zijn, Amerika van de Indianen, Australië van de aboriginals, Zuid-Afrika van de Xhosa/Zulu's, Turkije van de Grieken, en Nederland van de Spanjaarden. Ik denk dat de moderne wereld iets anders in elkaar zit. Dit soort logica is de logica van tienjarige kinderen.

Anoniem zei

Wel interessant hoor, zo'n website als 'Esther' noemt.
"A Guide to the Political Left" met de connotatie dat 'links' 1 groot complot is om de wereld in de afgrond te storten.
Even rondkijkend ; -het beeld corrigeren dat de Vietnamoorlog onjuist geweest zou zijn.
-Een boek van een kolonel die Guantanamo Bay rechtvaardigt.
-The 'invention' of human rights.
-Het kwaad van het feminisme en de indoctrinatie in vrouwenstudies.
-Alles over het rechtvaardigen van de Irakoorlog en natuurlijk is er wel een band met al Qaeda.

etc, etc

Alles wat je ooit wilde weten over extreem neoconservatisme bij elkaar in de vorm van een 'Smear Portal'.
http://www.sourcewatch.org/index.php?title=DiscoverTheNetworks

Esther zei

Valt natuurlijk niet mee om de fantast uit te blijven hangen als de feiten jouw, Abu dus, tegenspreken.
Lezen is ook niet sterkste punt (niveau kleuterschool):
"zou Spanje van de Arabieren zijn"
Probeer dat eens over te doen.

Abu Pessoptimist zei

Klaas, ik vrees dat ik geen advies kan geven. Advocaat erbij halen is misschien niet onverstandig, maar het is de vraag of hij/zij veel kan doen.

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...