woensdag 29 mei 2013

Groot aantal auto's vernield op Westoever als aandenken aan vermoorde kolonist

Updated. Op de Westoever woedt een kleine epidemie van door kolonisten aangerichte vernielingen aan auto's: autos' die in brand worden gestoken en uitbranden en auto's waarvan de banden worden doorgeprikt, en dat vergezeld van graffiti. In totaal gaat het alleen al deze week om een kleine 30 gevallen. Politie noch het leger zijn in actie gekomen, ondanks het feit dat de kolonisten die deze vernielingen plegen in een aantal gevallen op bewakingscamera's zijn vastgelegd. De actie van de kolonisten was kennelijk een eerbetoon aan de kolonist Evyatar Borovsky die deze week 30 dagen geleden door een Palestijn  werd doodgestoken bij een checkpoint in de buurt van Nablus.
  
 Tali Mayer/Activestills.org

 IMEMC meldt dat een groep kolonisten woensdagmorgen het dorp Az-Zbeidat bij Tubas (in het noorden van de Westoever) binnendrong en daar vier auto's en een tractor in brand heeft gestoken. De auto's waren eigendom van Eyad Mohammad Zbeidat, Mohammad Hasan Zbeidat, van een broer van deze laatste Mohammed, en van Ziyad Mohammad Zbeidat. Een brandweerauto die het vuur kwam blussen werd enige tijd tegengehouden door soldaten bij het Hamra-checkpoint. Later sloot het leger alle toegangen tot het dorp af en stelde er een uitgaansverbod in.
In het nabijgelegen dorp Marj Naja, meldt Ma'an News, werden vier auto's in brand gestoken. De kolonisten lieten hier, zowel als in Az-Zbeidat, graffiti achter met teksten als ''Prijskaart'', ''Voor de verjaardag van Evyatar" en "Groeten van  Evyatar".
De mensenrechtenorganisatie B'tselem meldde dat bovendien  nog twee auto's in brand werden gestoken in Rantis, ten westen van Ramallah, en dat ook daar graffiti werd achtergelaten.
In het Shu'afat kamp ten oosten van Jeruzalem werden de banden van twee auto's lekgeprikt. Hetzelfde gebeurde met vier auto's in de wijk Sheikh Jarrah van Jeruzalem. Maandag werden daar al de banden van 15 auto's doorgeprikt. Muhammad Abu Taa uit Shufat vertelde Ma'an News dat een security camera in het kamp de kolonisten had gefilmd. De politie had daar echter niets mee willen doen, aldus Abu Taa. Eerder werden in Sheikh Jarrah ook al kolonisten vastgelegd op video.  Een woordvoerder van het leger antwoordde op vragen van Ma'an dat 'gevallen van vandalisme en graffiti worden onderzocht'.

De site +972 vertelt intussen het verhaal van de arrestatie van Abed al-Rahem Awad (19) uit het dorp Budrus. Abed verloor in januari een broer, de 16-jarige Samir, doordat soldaten hem met vier schoten in de rug doodschoten. Abed werd maandagochtend in alle vroegte uit zijn huis gehaald door soldaten, nadat dezen de huisdeur hadden geforceerd. Zijn familie werd gealarmeerd door geschreeuw toen hij met geweld de trap werd afgesleurd. Twee zussen, die tussenbeide wilden komen, werden geslagen en met pepperspray bewerkt. Zij belandden in het ziekenhuis, één van hen met een gebroken arm. Soldaten sloegen intussen ramen in en schoten zogenoemde stun-granaten (geluidsbommen) naar binnen.
De foto's tonen een gewond familielid en Abed die geketend en bewaakt in het ziekenhuis wacht op behandeling van zijn geschaafde ledematen. Een militaire rechter heeft intussen bepaald dat hij acht dagen in  voorlopige hechtenis blijft. Hij zou aan een protest hebben deelgenomen en stenen hebben gegooid. Het onderzoek naar de dood van zijn broer, die volgens de lezing van dorpsgenoten door de soldaten werd uitgedaagd en daarna vermoord, is nog niet afgerond.

1 opmerking:

Ben zei

Israël heeft toch het recht om zich te verdedigen!?!