maandag 27 mei 2013

Haifa noemt plein naar Emile Habibi

Habibi
De Israelische stad Haifa heeft - eindelijk - een plein naar de Palestijnse schrijver Emile Habibi genoemd. Het plein, gelegen in de wijk Nisnas, op de hoek van de Allenby straat en de En Dor straat, werd zondag ingewijd in aanwezigheid van de burgemeester, Yona Yahav, Habibi's dochter Johaina Habibi Kandalaft; vertegenwoordigers van de Communistische partij en een flink aantal schrijvers en intellectuelen. Het initiatief voor de naamgeving was gekomen van de dichteres Siham Daoud, die Habibi's literaire nalatenschap beheert.
Habibi (1922-1996),‏ was een van de belangrijkste Arabische schrijvers van de afgelopen tientallen jaren, en zoals Haaretz schrijft, ook een van de belangrijkste Israelische schrijvers die in het Arabisch schreef. Hij werd in 1992 bekroond met de 'Israel Prijs'. Habibi leefde zijn hele leven in Haifa, was een prominent lid van de communistische partij  Aanvankelijk was dat Maki, later richtte hij samen met de dichter Tawfiq Toubi Rakah op, voor welke partij hij in de jaren zestig en zeventig bijna 20 jaar in de Knesset zat. Ook was hoofdredacteur van de partijkrant Al-Ittihad.
Habibi schreef ene vijftal boeken. Het bekendste daarvan is Al-Waqāʾiʿ al-gharībah fī 'khtifāʾ Saʿīd Abī 'l-Nahsh al-Mutashāʾil is (De wonderlijke lotgevallen rond de verdwijning van Said Abu al-Nahsh Pessoptimist), dat in het Engels is vertaald als “The secret life of Saeed the Pessoptimist”. Het is een absurdistische - Soldaat Shweik-achtige - roman over de onwezenlijke werkelijkheden van het leven als Palestijn, waarnaar - dat zal u niet zijn ontgaan - ik mijn blog heb genoemd.

Geen opmerkingen: