donderdag 2 mei 2013

Israelische kolonisten stichten nieuwe nederzetting als represaille voor moord op collega


Op de poster staat de naam van de nieuwe nederzetting: Eviatar.

Israelische kolonisten zijn donderdag begonnen met de aanleg van een nieuwe nederzetting bij het Za'atara checkpoint ten zuiden van Nablus, waar dinsdag een kolonist werd doodgestoken. De nieuwe nederzetting heet Eviatar,. naar de vermoorde man, Eviatar Borovzky. 
Ghassan Dghlas, de man die namen de Palestijnse Autoriteit de activiteiten van de kolonisten in het noorden van Westoever bijhoudt, zei dat er 10 caravans zijn geplaatst, die omringd zijn door een hek, waarna aansluitingen op water en elektriciteit volgden. Dit gebeurde ondanks het feit dat het land waarop de caravans zijn geplaatst privé bezit is van de familie Khbeisa.  
De nieuwe nederzetting ligt dicht bij de nederzetting Elon Moreh. Volgens Daghlas heeft Gershon Mesika, het hoofd van de nederzettingenbeweging in het noorden van de Westoever (de Israeli's noemen het Shomron)  zijn kantoor naar de nieuwe kolonie verplaatst. 
Wie verbaasd is over het gemak waarmee kolonisten zo'n nederzetting oprichten zonder dat hen een haarbreed in de weg wordt gelegd - sterker waarbij hen alle hulp wordt geboden die maar mogelijk is in de vorm van caravans, hekwerk, waterleiding en elektriciteit - moet zich vooral ook realiseren dat de kolonisten  nu al drie dagen bezig zijn de Westoever te terroriseren zonder dat het leger tussenbeide komt. Integendeel, kan je wel zeggen. De checkpoints naar Palestijnse dorpen in de omgeving zijn dicht,  zodat de Palestijnen als het ware opgesloten zitten, en intussen laat het leger de kolonisten vrijelijk Palestijnse auto's mets stenen bekogelen en Palestijnse bezittingen molesteren. De site +972 toont een paar video's waarop te zien is hoe het leger toekijkt terwijl de kolonisten bezig zijn met hun 'werk' .Ik laat er hieronder één zien:
 
De beelden zijn  uit `Asira al-Qibliya. Terwijl de militairen gemoedelijk staan te praten  met een gemaskerde kolonist, branden op de achtergrond de velden van het dorp. 

Update:  De nieuwe nederzetting is in de vroege ochtend van 3 mei weer afgebroken op last van generaal Nitzan Alon, de commandant van de Centrale Sector die ook verantwoordelijk is voor de Westoever. Hij is nu de gebeten hond van de kolonisten, zo blijkt uit de site Arutz 7. En dat was al zo, want zijn vrouw is links en neemt deel aan Machsom Watch, de organisatie van vrouwen die monitoren wat er bij de checkpoints allemaal gebeurt.
 

Geen opmerkingen:

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...