donderdag 9 mei 2013

Jeruzalem Dag II


Zo werd Jeruzalem-Dag woensdag gevierd. Ultra-nationalistische jonge zionisten trokken met grote aantallen Israelische vlaggen - en wat je op de foto's niet ziet - anti-Arabische leuzen schreeuwend - door Arabisch Oost-Jeruzalem onder begeleiding  van grote aantallen leden  van de grenspolitie.
De Palestijnse inwoners van de Oude stad werden zelf op een afstand gehouden.

Toch waren er nog wel wat botsingen met Palestijnen. Een Palestijnse fotograaf die dat fotografeerde werd onmiddellijk opgepakt. (Foto's Activestills.org/Yotam Ronen).

Ook een andere Palestijnse fotograaf werd hardhandig afgevoerd. Dat gebeurde bij de Damascus Poort (waar ook de bovenste foto is genomen). Deze foto was van Oren Ziv, een andere fotograaf van Activestills.org.

Oren Ziv  werd daarop zelf ook in hechtenis genomen (Foto Yotam Ronen)

 De onderste foto (van Ryan Rodrick Beiler van Activestills) laat zien hoe kolonisten de dag vierden met een fietsrally. Zij namen daarbij de gehele weg nr 60, de verbindingsweg tussen Jeruzalem en de Westoever, in beslag. Een jaar geleden wilden leden van de Internationale Solidarity Movement ook met Palestijnen een fietsrally houden in de Jordaanvallei. Die rally werd echter hardhandig uit elkaar geslagen. De ene rally is natuurlijk ook de andere niet.
 

En oh ja, de mufti van Jeruzalem werd gisteren na zes uur ondervraging weer vrijgelaten. Het parlement van Jordanië stemde naar aanleiding van de situatie rond Jeruzalem Dag voor het wegsturen van de Israelische ambassadeur en het terughalen van de Jordaanse ambassadeur uit Tel Aviv. Uiteindelijk werd alleen de Israelische ambassadeur in Amman op het matje geroepen.
Israelische eenheden sloopten intussen in het industriegebied bij Jenin 10 bedrijfjes, waaronder een opslagplaats voor tweedehands auto-onderdelen, een service-station voor auto's en een een ijzerwinkel. De bedrijfjes zouden geen vergunning hebben gehad.
Het Israelische militaire bestuur van de Westoever( dat de misleidende naam 'burgerbestuur' draagt) gaf gisteren  het groene licht voor de bouw van 296 nieuwe woningen in de nederzetting Bet El. Dat is de laatste goedkeuring voordat de bouw kan beginnen. In hoeverre dit botst met een  verzekering die premier Netanyahu een aantal dagen geleden gaf aan de Amerikaanse minister Kerry dat de komende drie maanden geen nieuwe 'tenders' voor aanbestedingen in de nederzettingen zullen uitgaan, is onduidelijk.

Geen opmerkingen: