zondag 5 mei 2013

Opnieuw Palestijns dorp bestormd door kolonisten

Click to enlargeBlik op Ras Karkar.

Opnieuw hebben kolonisten een Palestijns dorp overvallen en amok gemaakt. Zaterdagavond trokken honderden kolonisten het dorp Ras Karkar binnen, nadat zij zich bij Beir Yacoub (Jacobs bron) bij de ingang tot het dorp hadden verzameld. De kolonisten vielen drie huizen binnen, vielen de bewoners aan, stichtten brand en vernielden olijfbomen. De inwoners van Ras Karkar de kolonisten tegen te houden en hen te verjagen, onder meer door hen met stenen te bekogelen, maar toen kwam het leger tussenbeide en zorgde ervoor dat de dorpelingen ervan werden weerhouden hun eigendommen te verdedigen. De dorpelingen werden verjaagd met traangas, rubber kogels en het afschieten van scherpe munitie in de lucht.
Tenminste acht mensen raakten gewond, van wie een aantal ernstig. Ayoub Samhan, 24, werd door een rubberkogel (een metalen met rubber beklede kogel) van kort afstand in de borst getroffen. Een andere inwoner van het dorp, Ramadan Filfel, werd door net zo'n kogel getroffen in een oog en Mohammad Gamal Yousef werd door een rubberkogel in het hoofd getroffen. Anderen liepen kneuzingen en schaafwonden op tijdens gevechten met de kolonisten. Twee mensen werden naar een ziekenhuis vervoerd, maar niet dan nadat de Israëlische militairen een flinke tijd een ambulance hadden verhinderd om het dorp binnen te gaan. Pas na een hele tijd soebatten werd dat toegestaan. Overigens raakten ook een kolonist een een militair licht gewond.
De aanvallen van kolonisten op dorpen zijn de laatste dagen ongeveer routine. Zaterdag berichtte ik al over aanvallen op de dorpen Beit Jarir en Silwad. 
Ook het leger laat zich intussen niet onbetuigd. Vrijdag was er een inval van het leger met onder meer bulldozers en gepantserde jeeps, in Kfar Qaddoum bij Qalqiliya, waar de inwoners al geruime tijd vrijdags protesteren tegen de Muur en de afsluiting van de voornaamste weg naar hun dorp. Enkele tientallen mensen moesten worden behandeld voor de gevolgen van een overdosis traangas. Andere acties van het leger tegen vreedzame protesten waren er in Bil'in, N'ilin, Nabi Saleh, en het dorp Al-Ma'sara bij Bethlehem. ook daar vielen gewonden.Vrijdagavond was er een inval van het leger in Beit Ummar, ten noorden van Hebron, volgens medische bronnen raakten daarbij 15 Palestijnen en vier Israelische soldaten gewond. Mohammad Ayyad Awad, de woord voerder van het Volkscomité tegen de Muur en de Nederzettingen in Beit Ummar, vertelde dat die avond ook botsingen plaatsvonden op de weg tussen Hebron en Jeruzalem tussen kolonisten en inwoners van Beit Ummar. Een auto van kolonisten botste er op een Palestijnse auto, daarbij werden vier Palestijnen drie kolonisten gewond.
qaddoum1.jpgHet Israelische leger in actie in Kfar Qaddoum

Geen opmerkingen:

VS blokkeert toelating Palestina tot VN

De Verenigde Staten heeft weer een keer zijn recht van veto in de Veiligheidsraad gebruikt om de mogelijkheid te blokkeren dat Palestina een...