donderdag 27 juni 2013

Kerry in Israel verwelkomd met de bouw van weer 69 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem

A Palestinian shepherd boy watches his sheep on a hill overlooking the Israeli settlement Har Homa, West Bank, February 18, 2011. U.S. President Barack Obama called Palestinian President Mahmoud Abbas on Thursday in an attempt to prevent the upcoming vote on an United Nations resolution condemning Israeli settlements. The Palestinian Authority and other Arab nations have pushed for the UN Security Council to vote on the resolution which is scheduled to take place today.  UPI/Debbie Hill
 Har Homa

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry komt vandaag, donderdag, naar Israel. Het is zijn vijfde bezoek in het kader van zijn pogingen om na een pauze van vijf jaar weer vredesonderhandelingen tussen Israel en Palestijnen van de grond te krijgen. En zoals intussen traditie is bij dit soort bezoeken van Amerikaanse ministers of  onderhandelaars, werd zijn bezoek gekenmerkt door de bekendmaking van een nieuwe uitbreiding van een nederzetting.
 Een commissie van de gemeente Jeruzalem verleende  woensdag in de laatste fase van planning goedkeuring aan de bouw van 69 woningen in Har Homa, een wijk (nederzetting) in dat gedeelte van de Westoever dat Israel in 1967 bij Jeruzalem heeft getrokken en heeft geannexeerd. Yariv Oppenheimer, de directeur van de NGO Vrede Nu, noemde het ''het gooien van een emmer koud water over Kerry's pogingen het vredesproces te hernieuwen'. Meir Margalit, een lid van Jeruzalems gemeentebestuur van de linkse Meretz-partij sprak van ''een provocatie. Mogelijk is het een bewijs dat Israel Kerry's vredespoging niet serieus neemt,' aldus Margalit.
Kerry spreekt donderdag met de Israëlische premier Netanyahu. Vrijdag ontmoet hij Mahmoud Abbas in de Jordaanse hoofdstad Amman. Abbas had als voorwaarde voor hervatting van het overleg gesteld dat Israel, zoals 20 jaar geleden in de Oslo-Akkoorden was bepaald, 120 gevangenen vrijlaat die al vóór de ondertekening  van 'Oslo' in Israelische gevangenissen zaten. Ook wilde hij dat onderhandeld wordt op basis van de grenzen van vóór 5 juni 1967 (de zogenoemde Groene Lijn) en dat Netanyahu met een kaart komt waarop hij de contouren van een toekomstige Palestijnse staat aangeeft. Israelische media geven echter aan dat Kerry hem krachtig onder druk heeft gezet en dat Abbas vermoedelijk wel aan het overleg gaat deelnemen zonder dat aan zijn wensen tegemoet is gekomen.

1 opmerking:

Feng zei

Steeds meer acteurs en consorten wandelen stekeblind met de ogen open het Zionistisch ravijn in. Onlangs onze Drs. F.C.G.M. Timmermans met het grootste deel van de Nederlandse journalistiek, al weer een tijdje John Kerry en de Nobelprijs winnaar voor de vrede 2009. Het lijstje wordt langer en langer.
Het wordt een lachfilm denk ik.

Israel's doden een ongewapende autistische man en een huisvader die zijn familie wilde ophalen

Iyad Hallaq Updated. De Israeli's hebben in de afgelopen 24 uur twee Palestijnse dertigers doodgeschoten. Eén van hen was een autist...