woensdag 5 juni 2013

Kolonisten van Yitzhar branden Palestijnse velden plat, kolonisten van Beit Orot bekogelen auto's

Salman Valley was a major source of income for Burin (photo: ISM)
De Salman vallei, tot dinsdag 3 juni een belangrijke bron van inkomsten voor het dorp Burin. (Foto ISM) 

Kolonisten uit de nederzetting Yitzhar bij  Nablus hebben dinsdag branden gesticht op velden van de dorpen Burin en Madama. Het begon met een brand in het gebied Khallat al-Injas van Madama. Jongeren zagen hoe de kolonisten het vuur aanstaken. De vlammen sloegen spoedig over naar velden van Burin. Toen een 40- tot 50-tal Palestijnen uit Burin wilde proberen de branden te blussen, kwam er een jeep van de grenspolitie. De politie-eenheid hield de boeren tegen en dreigde hen met pepperspray. Later werden alleen geüniformeerde leden van de Palestijnse brandweer en de vrijwillige burgerwacht van de PA doorgelaten, meldt de site van de International Solidarity Movement. Ook de Israelische brandweer kwam poolshoogte nemen, maar zorgde er alleen voor dat het vuur niet kon overslaan naar velden die de nederzetting in bezit heeft genomen. Het vuur woedde uiteindelijk van 11,30 in de ochtend tot 19 uur 's avonds en kon pas worden geblust toen de grenspolitie om 18.00 uur na gedane arbeid huiswaarts keerde en de boeren zelf bij het blussen konden gaan helpen. Zo'n 20 hectare landbouwgrond met olijfbomen brandde af.
One of the farmers stopped from tackling the fires with what was on-hand (photo: ISM)
Een Palestijnse boer wordt tegengehouden.

In de wijk At-Tur van Jeruzalem hebben kolonisten van de nederzetting Beit Orot, op de Olijfberg, dinsdagavond laat Palestijnse auto's mets tenen bekogeld en beschadigd. Een aantal Palestijnse jongeren probeerde hen te  verjagen. Maar toen kwam de Israelische politie tussenbeide die de orde herstelde. Onder meer drie herrieschoppers werden gearresteerd. Uiteraard waren dat Palestijnse herrieschoppers.
Het hoofd van het plaatselijke comité van At-Tur, Mufeed Abu Ghannam, vertelde dat dit al de vierde  keer in vijf dagen was dat kolonisten uit Beit Orot eigendommen van burgers van At-Tur vandaliseerden. Het feit dat daarvoor Palestijnen werden opgepakt noemde hij een bewijs van 'de steun die de bezetting automatisch verleent aan de kolonisten in het kader van terreur die erop is gericht de oorspronkelijke bewoners uit de stad te verjagen'.
 At Tur grenst aan de Olijfberg en Beit Orot is een betrekkelijk nieuwe nederzetting op die berg, die begonnen is met de stichting van een yeshiva, een religieuze school. Een belangrijke sponsor van Beit Orot is de Amerikaanse casinomagnaat Irwin Moskowits. Hij is ook één van de belangrijke financiers van ultra-religieus-nationalistische bewegingen als Ateret Cohanim en Elad, die erop uit zijn Jeruzalem zo veel mogelijke te verjoodsen.

Dinsdag ook heb ben Israelische bulldozers vier huizen en vier schuren vernield in de Jordaanvallei ten noorden van Jericho. De huizen waren van vier broers uit de buurt al-Nawemah, Shafa Allah, Saleh, Hussein en Sulaiman al-Zayed. De schuren waren eigendom van Saleh, Tayseer and Ismael al-Rashaydeh en Ibrahim al-Zaid. Israel is met name erg actief met sloopactiviteiten in de Jordaanvallei, een gebied dat behoort tot Area C, dat deel van de Westoever waar de nederzettingen liggen en waarover Israel krachtens de Akkoorden van Oslo volledige zeggenschap heeft.

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...