zaterdag 1 juni 2013

Massagraven uit de tijd van de Nakba in Yaffa, anti-christelijke graffiti en ander nieuws

mass graves jaffa
Tijdens restauratiewerkzaamheden aan graven op de begraafplaats al-Kazakhana in Yaffa, hebben employees van eal-Aqsa Foundation for Endowment and Heritage, een NGO uit de Israelische stad Umm al-Fahm, zes massagraven ontdekt met de lichamen van honderden Palestijnen, naar alle waarschijnlijkheid mensen die tijdens de Nakba van 1948 en de opstand van 1936 werden gedood.Het gaat om mannen en vrouwen, zowel als kinderen en ouderen.
De al-Aqsa Foundation publiceerde de afgelopen week een rapport (in het Arabisch) over de vindingen met de titel Massagraven i n Yaffa voor slachtoffers van de nakba and the revolutie van 1936. De graven zijn een tastbaar bewijs voor eerder door historici verzamelde orale getuigenissen van mensen die de gebeurtenissen destijds hebben meegemaakt. Daarin wordt melding gemaakt van slachtpartijen in Yaffa. Er zijn getuigenissen van mensen die tientallen lijken zagen in buurten van Yaffa en ook van mensen die moesten helpen de lichamen te verzamelen.

Beit_Hanina_29.5.2013
Bulldozers van de gemeente Jeruzalem hebben woensdag een huis in de wijk Beit Hanina van Oost-Jeruzalem verwoest. Een familie van 13 personen werd daardoor dakloos. De slopers, vergezeld van leden van de grenspolitie kwamen om acht uur 's ochtends, zonder dat van tevoren was gewaarschuwd. De bewoners, Badwan al-Salameh, zijn vrouw en kinderen, kregen niet de gelegenheid hun eigendommen in veiligheid te brengen. De familie had tevergeefs geprobeerd een bouwvergunning te krijgen, maar die was hen - zoals in 90% van de gevallen bij Palestijnen - geweigerd. Toen hadden zij zonder vergunning gebouwd. Eerder hadden zij daarcvoro en boete van NIS 200,000 ($50,000) aan de gemeente moeten betalen. Het huis van de familie Al-Salameh was het negende Palestijnse huis dat tegen de vlakte ging in Oost-Jeruzalem in de afgelopen twee weken. In totaal 80 Palestijnen raakten daarbij dakloos. (Foto Alternative Information Centre).

הכתובות. זעזוע (צילום: חנה בנדקובסקי )
Israelische kolonisten hebben vrijdag 'prijskaart' graffiti achtergelaten op een  kerk nabij de zuidelijke muur van de Oude Stad in Oost-Jeruzalem. Ook werden de banden lekgeprikt van twee auto's van de kerk  De kolonisten schreven onder andere 'Christenen zijn slaven' en 'Christenen zijn apen'.  (Foto Hana Bendcowsky/Ynet).

- Vijf Bedoeïenen zijn donderdag gewond geraakt tijdens botsingen met de Israelische grenspolitie in het dorpje Bi'r al-Mashash in the Negev. Een verslaggever van Ma’an  meldde dat de  confrontaties plaatsvonden nadat de Israëlische autoriteiten begonnen waren drie huizen te slopen. Bi'r al-Mashash is en van de zogenoemde 'niet-erkende' dorpen in de Negve (Naqab). De huizen waren eigendom van de familie Abu Skeik. Toen de eigenaren probeerden de sloop te verhinderen vuurde de politie stun granaten, traangas  en met plastic overtrokken stalen kogels af. Onder de gewonden waren kinderen en een zwangere vrouw.

- De jeugdbeweging van Al-Fatah, de grootste Palestijnse politieke organisatie, heeft een boze verklaring uitgegeven naar aanleiding van de arrestatie, donderdagnacht, van niet minder dan 20 leden van de organisatie in Oost-Jeruzalem. Onder de arrestanten waren de secretaris-generaal van de beweging, Mohammad Matar, en de jongerenleiders Sami Ghalie and Thaer Anees. De Fatah-jongeren zeiden in de verklaring dat de arrestatiegolf onderdeel was van de "politiek van apartheid van de Israelische bezetter om arrestaties en en gevangenschap te gebruiken als middelen om Palestijnse jongeren te verhinderen van hun onder internationale wetten toegestane recht gebruik te maken om op vreedzame wijze hun verzet tegen de bezetting te uiten'. Volgens inwoners van Jeruzalem werden bij de arrestaties meerdere huizen bestormd en leidde dat onder meer tot onlusten in Abu Dis en Ezzariya waarbij de politie traangas, stungranaten en met plastic overtrokken stalen kogels afvuurde. Gevraagd waarom de arrestaties plaatsvonden, gaf woordvoerder Michey Rosenfeld van de Jeruzalemse politie het vage antwoord dat ze 'te maken hadden met een aantal incidenten die de laatste paar weken hebben plaatsgevonden'.

Geen opmerkingen: