donderdag 15 augustus 2013

Nasrallah: 'Vier Israelische militairen werden gewond door aanval van Hezbollah'


Israelische militairen aan de grens met Libanon op 1 augustus 2013, gezien vanuit de Libanese plaats Wazzani (Foto AFP, Mahmoud Zayyat). 

De leider van de Libanese partij Hezbollah, Hassan Nasrallah, heeft woensdag gezegd dat Hezbollah verantwoordelijk was voor de twee ontploffingen aan de grens met Israel, waarbij op 7 augustus vier Israelische militairen gewond raakten.  In een interview met Arabische Mayadeen televisie, zei Nasrallah dat het leden van Hezbollah waren die twee bommen hadden laten ontploffen toen een Israelische patrouille zich op Libanees grondgebied had begeven.
Nasrallah zei dat het om een gecoördineerde operatie ging. 'En het zal niet de laatste keer zijn,' aldus de Hezbollah-leider. 'Als we opnieuw merken dat ze Israeli's het Libanese grondgebied binnendringen, zullen we reageren op de manier die ons goeddunkt. We zullen niet tolereren dat ze op Libanees grondgebied komen.'De opmerking van Nasrallah is opmerkelijk. Het is de eerste keer dat Hezbollah een actie tegen de Israeli's claimt sinds de Israelische invasie van 2006.
Israel is zeer terughoudend geweest met nieuws over wat er precies gebeurde is en hoe militairen gewond raakten. Uit berichtgeving van de Libanese krant Al-Akhbar blijkt echter dat het om een grote operatie ging, om middernacht, waaraan door naar schatting 100 Israelische militairen werd deelgenomen. De militairen die in ploegjes oprukten zouden al een stuk - naar schatting 400 meter - op Libanees grondgebied gevorderd zijn, toen om 00.40 uur met een tussenpoos van 20 seconden twee bommen afgingen. De Israeli's waren vervolgens enkele uren bezig met het evacueren van de gewonden en het opruimen van alle tekenen van hun aanwezigheid. Alleen bloedsporen markeerden nog de plek van het gebeurde, aldus Al-Akhbar.  
De blogger Richard Silverstein (blognaam Tikun Olam) die over het algemeen goede bronnen heeft in Israelische leger- en veiligheidskringen, meldt dat het bij de mislukte operatie ging om een poging  afluisterapparatuur te plaatsen. De deelnemers waren leden van de elite-eenheid Sayeret Matkal en de commando-reconnaissance eenheid Egoz, aldus Silverstein.

1 opmerking:

Anoniem zei

Goed artikel van al Akbar Maarten Jan.

Opvallend ook onderstaand commentaar in het genoemde artikel.

= Israel has shot itself in the foot with this incident. After expressing extreme joy for the European Union’s move to designate the Resistance – or what the European fools called the military wing of Hezbollah – as a terror group, what will Lieberman tell EU ambassadors? What will the Europeans themselves say about Israel’s violations? Or will they condemn the Resistance’s ambush because in their own classification Hezbollah is a terrorist organization? =

Herman