dinsdag 27 augustus 2013

Toch ontmoeting Palestijnse en Israelische delegaties, ondanks de doden in Qalandiya

Justice Minister and chief negotiator Tzipi Livni (second from left), Palestinian chief negotiator Saeb Erekat (second from right), Yitzhak Molcho, an adviser to Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (left) and Mohammed Shtayyeh, aide to Palestinian President Mahmoud Abbas (right), are seated across from Secretary of State John Kerry (not pictured), at an Iftar dinner at the State Department in Washington, Monday, July 29. (photo credit: AP/Charles Dharapak)
De delegaties eind juli in Washington. V.l.n.r. Yitzhak Molcho en Tzipi Livni (Israel, en Saeb Erakat en Mohammed Shtayyeh (Palestina) - (Foto AP) 

De Palestijnse en Israelische delegaties naar het door de Amerikanen geleide vredesoverleg, hebben maandagavond toch gewoon vergaderd, ondanks een eerdere aankondiging van de PLO dat de bijeenkomst was afgezegd wegens het doodschieten van drie Palestijnen in het Qalandiya-kamp.Een Palestijnse bron die anoniem wilde blijven vertelde het Chinese persbureau Xinhua dat de twee delegaties elkaar ontmoetten in Jericho, in het huis van de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat. Erakat zou wel een 'krachtig protest' hebben laten horen tegen het Israelische optreden in het Qalandiya-kamp.
Ook het Amerikaanse State Department bevestigde dat de bijeenkomst was doorgegaan. Israel's 2e televisiekanaal meldde eveneens dat de bijeenkomst gewoon doorgang had gevonden, maar zei erbij dat Israel er niet veel ruchtbaarheid aan had gegeven om de Palestijnen niet in verlegenheid te brengen.

Niet in verlegenheid te brengen? Je vraagt je af of er nog íets is wat Erakat en Abbas in verlegenheid kán brengen. Hoeveel wild westvertoningen moeten de Israeli's nog opvoeren in dichtbevolkte kampen als  Jenin of Qalandiya voor deze clowns besluiten even niet meer te praten met de mensen die het spelletje cowbows en indianen met hen spelen? Dit geeft volop vertrouwen dat zij de rug recht zullen houden, niet zullen wijken voor Israelisch-Amerikaanse druk en zullen redden wat er van Palestina nog te redden valt. Een vertrouwen dat ook geenszins was geschaad door hun eerdere gedrag tijdens onderhandelingen, zoals dat in 2011 bloot kwam te liggen na publicatie van de Palestine papers. Kortom, laat ons de uitkomst van het vredesoverleg met vertrouwen tegemoet zien.  

1 opmerking:

Engelbert Luitsz zei

En de paar illusoire kruimels die Livni zou hebben toegezegd waren al te veel naar de smaak van Netanyahu: "Benjamin Netanyahu is reportedly losing trust in the performance of Tzipi Livni, Israel's chief negotiator, in peace talks with the Palestinians, amid suggestions that she is offering too many concessions."

Maar we weten nu ook dat de aanval op Syrie er al lang aan zat te komen, dus Bibi wist wel dat dat toch het einde van elke "onderhandeling" zou betekenen. En ik las net dat satellietverbindingen van Iran worden geblokkeerd, dat voorspelt weinig goeds. Dus wie zal zich dan nog druk maken over een paar Palestijnen?

Ook de VN concludeert dat Abu Akleh werd gedood de Israeli's

Het wordt langzamerhand super duidelijk. Alleen niet voor Israel wappies. De vraag "wie doodde Shireen Abu Akleh?'' is intussen...