maandag 9 september 2013

Im Tirtzu mag van de rechter een fascistische beweging worden genoemd

Ronen Shoval
Een klein feitje dat we misschien toch niet mogen missen. Im Tirtzu heeft een rechtszaak verloren die het had aangespannen tegen de mensen achter de Facebookpagina 'Im Tirtzu - A Fascist Movement'. Rechter Raphael Ya’akobi van de rechtbank in Jeruzalem, bepaalde dat de Facebookpagina geoorloofd is onder het recht op vrije meningsuiting. Maar Ya'akobi ging nog een stapje verder en stelde in zijn vonnis dat 'er bepaalde gelijkenissen zijn tussen Im Tirtzu en het fascisme'. En dat is een uitspraak die we wel een klap in het gezicht van de beweging mogen noemen. Want Im Tirtzu weigert zichzelf zelfs maar rechts te noemen, en spreekt zelf van een beweging van het midden. Slechts ten aanzien van één feit stelde de rechter Im Tirtzu in het gelijk: dat was waar iemand de beweging van nazi-methoden had beschuldigd. Dat ging kennelijk net te ver.
Wat is ook al weer Im Tirtzu? Een beweging - oorspronkelijk van studenten - die in 2006 werd gesticht
door Ronen Shoval, die nog altijd de voorzitter is. De naam van de beweging is ontleend aan een uitspraak van het zionistische boegbeeld Theodor Herzl, die luidde "Im Tirtzu, ein zo agada, oftewel 'Als je het wilt is het geen  droom'. Im Tirzu is vooral bekend geworden door een eindeloze stroom aanvallen op en campagnes tegen linkse organisaties, personen en ideeën. 
Zo richtte Im Tirtzu bijvoorbeeld haar pijlen, nadat na de Operatie Cast Lead van 2008-09 in Gaza het Goldstone rapport was verschenen, haar pijlen op het New Israel Fund (NIF). Het NIF werd ervan beschuldigd via de diverse organisaties waar het steun aan verleent, de VN-missie die het rapport had geschreven, het leeuwendeel van de feiten in het rapport te hebben geleverd.Dat ging gepaard met een campagne tegen de persoon van Naomi Chazan, het hoofd van het NIF die in smerigheid antisemitische campagnes uit het verleden in herinnering brachten (zie de illustratie). 

Andere campagnes waar Im Tirtzu zich op wierp was het lanceren van aanvallen op het verhaal van de verdrijving van de Palestijnen in 1948, de Nakba. De Nakba werd een leugen genoemd, onder meer in een boekje van 70 pagina's, 'Nakba Charta' geheten ('Nakba bullshit'). Een andere actie van Im Tirtzu was gericht tegen te linkse curricula op universiteiten in het algemeen, en de afdeling politicologie van de Ben Gurion Universiteit in Beer Sheba in het bijzonder.  Wikipedia somt verder nog een aantal andere organisaties op, zoals Machsom Watch, een organisatie van met name vrouwen die de gang van zaken bij de checkpoints in bezet gebied in de gaten houden, Adala, een organisatie die opkomt voor de rechten van de Palestijnse minderheid in Israel, of kunstenaars zoals de Palestijns-Israelische acteur Mohammed Bakri, voor het maken van de film Jenin, Jenin.

Het is vermeldenswaard dat Im Tirtzu grote steun geniet in de Likud en het rechtse politieke kamp. Onder meer minister van Binnenlandse Zaken Gideon Sa’ar, sprak op hun laatste jaarvergadering. In 2011 waren onder meer de huidige staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ze'ev Elkin, de huidige voorzitter van de Knesset Yuli Edelstein (Likud) en de Knessetleden Faina Kirschenbaum (Yisrael Beiteinu), Tzipi Hotovely (Likud), en Otniel Schneller (Kadima) gastsprekers. 

Im Tirzu begon de rechtszaak drieëneenhalf jaar geleden. Het vroeg om het opheffen van de Faceboek-pagina en een schadevergoeding van de mensen erachter van 2.6 miljoen shekel  (iets meer dan 500.000 euro). De mensen van de Faceboekpagina riepen professor Zeev Sternhell, een van de grootste experts op het gebied van fascistische beweging in de eerste helft van 20ste eeuw in Europa op als getuige deskundige. 
Rechter Ya’akobi baseerde zijn uitspraak dat de Faceboek pagina niet als smaad kan worden gekarakteriseerd maar als 'een waarheidsgetrouwe publicatie die het publieke belang diende' onder meer op Sternhell's getuigenis. De complete uitspraak (in het Hebreeuws) is hier te vinden.

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 5 huizen, een waterput, wat vijvers, 100 olijfbomen en pakt 3 waterpompen af

  De sloop in Faraseen (FotoWafa) Updated. Gemeenteambtenaren van Jeruzalem en politie hebben in de buurt Wadi Qaddum van Silwan (bezet Oo...