maandag 30 september 2013

President Peres speelt mooi weer bij het Internationaal Gerechtshof

Peres in The Hague
 Peres in het Vredespaleis. Foto AP.

Het kan haast niemand zijn ontgaan, de Israelische president Peres is op bezoek.Gisteren deed hij de 'Joodse dingen': een bezoek aan het Anne Frank-huis plus de Hollandsche Schouwburg, en een toespraak voor Joodse Nederland in de Portugese Esnoga op de Jonas Daniel Meijerplein. 
Vandaag begon het meer universele gedeelte. Vanmorgen sprak hij in het Vredespaleis 'achter gesloten deuren' met rechters van het Internationale Gerechtshof.
Wat?? Het Internationale Gerechtshof?? Dat in 2004 de uitspraak deed dat de Westoever bezet gebied is, dat de nederzettingen illegaal zijn? En dat de zogenaamde 'Veiligheidsmuur' dient te worden afgebroken, omdat hij grotendeel is gebouwd binnenin de bezette gebieden, in plaats van op de 'groene lijn', oftewel de (bestands)grens van 1967? En heeft de staat Israel die uitspraak niet al bijna tien jaar volstrekt genegeerd??
Nou, niets van te merken, tijdens Peres' bezoek:
Volgens Peres is de relatie met het gerechtshof 'erg goed'. "Er zijn geen problemen." Israël 'respecteert' de vonnissen en advies van het Internationaal Gerechtshof.Een wereld zonder een Internationaal Gerechtshof is een 'groot gevaar', zei Peres. "Israël onderschrijft ten volle het doel van het hof en haar vonnissen." 

Wat een perverse keuze om de Israelische president langs te laten gaan bij een gerechtshof waar het land waarvan hij het staatshoofd is volstrekt niet naar luistert. Om hem dan te laten verklaren dat een wereld waar het Gerechtshof niet wordt gerespecteerd 'een groot gevaar' is en dat Israel het doel van de vonnissen van het hof ten volle onderschrijft. Ik zou wel eens willen weten wie dit heeft bedacht. Ik vrees eigenlijk Peres zelf, in de hoop dat hij de langzamerhand toch wel steeds verder doorgedrongen notie dat Israel al jaren een loopje neemt met het internationale recht, wat kan terugdringen.
Ik vrees ook dat dit ook precies datgene is waar het hele bezoek van Peres om draait: een charme-offensief om het beeld van Israel wat op te poetsen. Er staat ons nog een toespraak in het parlement, een lunch met premier Rutte en een diner met koning Willem Alexander te wachten. Een Ander Joods Geluid stuurde een persbericht uit waarin het minister Timmermans en de parlementsleden vraagt hem kritisch tegemoet te treden. Het stelt bovendien dat de eer die Peres ten deel valt om de Eerste en Tweede Kamer te mogen toespreken (iets wat zelden gebeurt), voorbarig is. ''Laten we hem die eer gunnen zodra Peres woorden heeft omgezet in daden, en het Israëlisch-Palestijnse conflict daadwerkelijk vreedzaam is beëindigd,'' aldus EAJG. EAJG was ook (mede) verantwoordelijk voor een advertentie in de Volkskrant met een vergelijkbare oproep.
Ik denk dat die oproep wat te laat komt. Het was sowieso een beetje een raar initiatief om Peres uit te nodigen voor een staatsbezoek, waarbij hij volop mag doen waar hij het beste in is: fungeren als 'gematigd' uithangbord voor een onverzoenlijk rechtse regering, waarvan hij dan de scherpe kantjes met zoete en vreedzaam klinkende teksten wat probeert bij te slijpen. Degene die daarvoor verantwoordelijk was en kritisch tegemoet getreden moet worden is niet zozeer Peres zelf, als wel minister van Buitenlandse Zaken Timmermans die hem heeft uitgenodigd. Timmermans zadelt Nederland trouwens vermoedelijk ook op met een vervolg, want het moet wel heel raar lopen als Peres Willem Alexander en Maxima straks tijdens het diner op het paleis, niet gaat uitnodigen voor een tegenbezoek. Ik weet niet precies welk doel Timmermans met deze vertoningen van schijnbaar uiterst warme verhoudingen wilde dienen. Maar EAJG kan waarschijnlijk alvast gaan nadenken over de tekst van de advertentie die het dàn zou willen plaatsen.

7 opmerkingen:

Feng zei

Hoe vulgair.

Feng Chsang

Franklin Ryckaert zei

Bestaat er een Nobel Prijs voor schijnheiligheid? Ik weet alvast een kandidaat!

trees zei

Ik weet ook een Nobelprijs voor Schijnheiligheid : De Islam !! die religie van "vrede" is. Nu ja, in realiteit meer moord en doodslag, bomaanslagen en onthoofdingen met een bot mes.

En zijn profeet , een zekere Mohammed die volgens de islam de meest perfect mens was, maar in de werkeelijkheid natuurlijk een pedofiele massamoordenaar .

Abu Pessoptimist zei

Ach trees, steeds maar weer die zelfde grijsgedraaide grammofoonplaat over een pedofiele profeet en zo als het onderwerp zelf, de hypocrisie van de president van je geliefde Israel, te moeilijk is. Het gaat wel vervelen hoor.

trees zei

Treurig dat ook Abu censuur toepast , net als wereldverbeteraars als Stalin, Mao, en Pol pot die het ook allemaal zo goed bedoelden ,maar uiteindelijk ongeveer 100 miljoen mensen hebben uitgemoord van hun eigen volk!!

Walgelijk

Abu Pessoptimist zei

trees, censuur? Ik laat bijna al dat gezeur van jou toch door? Ook al gaat het eigenlijk nooit ergens over?

trees zei

Nu zijn dus al 2 van mijn reacties verdwenen .

En wat moeten we dan met een nietszeggende reactie van

Feng Chsang : "Hoe vulgair".


Dat wordt wel kritiekloos geplaatst omdat het in de racistische kraam te pas komt ??

Bah bah bah !!

Shana Tova,

Wie het viert wens ik een goed joods Nieuwjaar 5781 toe met veel inhoud  // I wish everyone who celebrates it a good and meaningful Jewish N...