vrijdag 6 september 2013

Weer rellen op de Haram al-Sharif, tweede keer in een week

IMG_0101
Weer zijn er deze vrijdag rellen geweest op de Haram al-Sharif, de tweede keer deze week. Palestijnen zeggen dat de gelovigen die bijeen waren in de Qabali moskee bij de Aqsa-moskee, na het vrijdaggebed werden geconfronteerd met grote aantallen politie die hen verhinderden de moskee te verlaten. De politie werd vervolgens bekogeld met stenen. En de politiemacht antwoordde daarop met pepperspray, 'rubber kogels', traangas en schokgranaten. De politie zei dat zij in actie was gekomen nadat Palestijnen waren begonnen met stenen te gooien.  
Een aantal Palestijnen raakte gewond, onder hen de fotojournalist Suleiman Khader en drie paramedici die werden getroffen door zogenaamde rubber kogels (stalen kogels die met rubber zijn bekleed). Twee vrouwen werden geraakt door scherven van drukgranaten. Een kleine vijftig mensen werden behandeld voor de gevolgen van peperspray en traangas. ook twee politiemannen raakten lichtgewond, volgens de Israeli's  Vijftien Palestijnen werden gearresteerd.  
Woensdag waren er ook rellen bij de Aqsa moskee, toen joodse gelovigen onder politiebegeleiding een bezoek aan het gebied wilden brengen om te bidden. Islamitische voorgangers, onder wie de groot-mufti, kregen een verbod de Aqsa-moskee te betreden, gelovigen werden teruggestuurd en enkele tientallen bussen met Palestijnen die gevolg hadden gegeven aan oproepen de Haram al-Sharif te beschermen tegen joodse pogingen er gebedsdiensten te houden, werden bij checkpoints tegengehouden.  
Donderdag was er opnieuw Joods bezoek op de 'Tempelberg'. Dit maal was het een groep van 40 man, onder wie rabbijnen, die er onder zware politiebegeleiding het Joodse nieuwjaar kwamen inluiden. Volgens sheikh Azzam al-Khatib, de directeur van de bezittingen in Jeruzalem van de Waqf, liet de politie hen de Aqsa-moskee binnen in groepen. Enkel van de rabbijnen droegen witte religieuze gewaden. Dat werd als extra provocerend gezien. 

 الاقصى 5

Geen opmerkingen:

Politie valt 's nachts binnen, arresteert familie en sloopt alsnog huis in Sheikh Jarrah

Het huis van de familie Salhiye na de ''behandeling'' van de Jeruzalems politie. De man die op de puinhopen zit is een buurm...