donderdag 31 oktober 2013

Israelische troepen schieten 22-jarige man dood in dorp bij Jenin

Ahmad Imad Tazaz’a - Hebron Daily News
Wijlen Ahmad Imad Tazaz'a

Israelische militairen hebben donderdagmorgen een 22-jarige Palestijn doodgeschoten in het dorp Qabatiya bij Jenin op de Westoever. Dat gebeurde na een razzia van de Israeli's in het dorp waarbij vier mannen werden gearresteerd.
De Israeli's kwamen om 1 uur 's nachts naar het dorp en drongen de huizen van hun vier arrestanten binnen, waar zij de zaak overhoop haalden. Toen zij om vijf uur 's ochtends met hun arrestanten weg wilden gaan braken bij de ingang van het dorp rellen uit, doordat een 50-tal jongeren de weg had versperd met ijzeren staven een brandende banden en hen bekogelden met stenen en flessen. De Israeli's schoten terug met traangas maar ook met scherpe munitie. De 22-jarige Ahmad Imad Tazaz'a werd daarbij getroffen in de hartstreek. Volgens een oom van Tazaz'a was hij goederen van een vrachtauto aan het afladen in de markt en zocht hij dekking achter een muurtje toen de Israeli;'s met scherp begonnen te schieten. Maar toen hij even over het muurtje heen keek om te zien wat er gebeurde, werd hij in de borst getroffen. De man probeerde daarna nog naar een winkel te rennen, maar zakte onder het lopen in elkaar. Hij overleed rond zes uur in de ochtend in een ziekenhuis.
Het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR) spreekt naar aanleiding van dit zoveelste incident op de Westoever waarbij een jonge Palestijn wordt doodgeschoten, zijn ernstige bezorgdheid uit overhet excessieve gebruik van geweld door Israelische militairen. Het roept andere landen op om Israel  aan de verplichtingen te herinneren onder de Geneefse Conventies, die inhouden dat zij de levens van burgers die onder hun hoede vallen dienen te beschermen. Ook wijst het PCHR erop dat het zich niet houden aan deze verplichtingen neerkomt op het plegen van oorlogsmidaden die volgens de Conventie dienen te worden berecht.
De krant Haaretz, op sommige momenten toch echt de beste Israelische krant, maakt het in haar berichtgeving over de dood van Tazaz'a heel bont. De krant meldt dat dit de zevende Palestijn op de Westoever is die wordt doodgeschoten sinds in juli de vredesbesprekingen werden hervat (en dat in die tijd ook drie Israeli's werden gedood). Haaretz voegt dan toe - ik laat het Engels onvertaald:  However, despite the recent series of terror attacks in the West Bank, the Israel military has yet to declare there has in fact been an escalation of violence there. 
Als je dat leest vraag je je af of ze wel nadenken daarbij die krant. Kennelijk zijn alle doden, ook de  Palestijnse, te wijten aan 'terror attacks' ? Is er niet sprake van een verhoogde activiteit van het Israelische leger dat de laatste weken toch echt wel zo'n tien of meer mensen per dag (of beter: nacht) van hun bed licht in opvallend gewelddadige acties? (Zie bijvoorbeeld dit maandbericht). En hoe gaan die Palestijnen trouwens dood? Doen ze dat soms zelf?
Wat mij betreft is dit een opvallend staaltje van hoe Israeli's het altijd zo weten te draaien dat zij het ook niet kunnen helpen dat ze zo wreed moeten optreden, of, met andere woorden, dat ze altijd zo weten te redeneren dat zij het slachtoffer zijn en niet de slachtoffers zelf. Afgezien daarvan is het opschrijven van dit soort teksten en staaltje van abominabele journalistiek. Dit is het klakkeloos overschrijven van legercommuniqués; nergens wordt ook maar één vraag naar de toedracht gesteld.

De toegenomen arrestaties van de laatste tijd op de Wwatoever stuiten op protest. De foto toont een demonstratie van studenten van de Najah-universiteit in Nablus op dodnerdag 31 oktober tegen de arrestatie een paar dagen geleden van 13 van hun medestudenten. (Foto Activestills.org)

Geen opmerkingen:

De 31ste Palestijn overlijdt, politie pakt 42 mensen op als reactie op aanslag

Wadee Abu Rumouz Een Palestijn van 16 jaar die woensdag gewond was geraakt bij onlusten in de wijk Silwan van bezet Oost-Jeruzalem is zaterd...