donderdag 10 oktober 2013

Moskee beklad in Burqa bij Nablus

A Palestinian woman stands next to a vandalized mosque in the West Bank village of Burka, near Ramallah, Thursday, Oct. 10, 2013 (photo credit: AP/Majdi Mohammed)
''Geulat Zion (Verlossing van Zion) houdt van Tomer Hazan,'' staat er op de moskee. Tomer Hazan is een soldaat die onlangs werd vermoord bij Qalqilya. Geulat Zion was een kleine 'outpost', een nederzetting die niet alleen onder internationaal recht, maar ook onder Israelische recht illegaal was, behorende bij de nederzetting Shiloh. Deze week werden vier huizen van Geulat Zion gesloopt.  

Rechtse 'Prijskaart' Israeli's hebben donderdag weer toegeslagen. Zij bekladden de moskee van het dorp Burqa ten zuiden van Nablus. Ook staken zij er drie auto's in brand, zo melde Ghassan Dahlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten van kolonisten en nederzettingen bijhoudt. Een kleine twee jaar geleden werd in dezelfde moskee brand gesticht door kolonisten. De daders zijn nooit gepakt.
Dahlas voegde eraan toe dat het aantal vernielingen, brandstichtingen en aanvallen op Palestijnse boeren dit jaar aanmerkelijk is gestegen. Vorig jaar waren dat er 370, iets meer dan één per dag. Nu is al het getal bereikt van 589, bijna een verdubbeling vergeleken met 2012.

Er is soms ook beter nieuws: Hisham Mohsen uit het dorpje Jubbet Adh Dhib plant in het zicht van de kolonisten van Sde Bar een jong olijfboompje op zijn land. Sde Bar, een ''illegale'' outpost (een outpost die ook onder Israelisch recht geen recht van bestaan heeft), is in 1998 gesticht op 20 dunam land van Jubbet Adh Dhib. Door juridische tussenkomst van de Israelische organisatie Yesh Din en na een besluit van het militaire bestuur, konden de dorpelingen nu voor het eerst in 15 jaar weer hun land betreden.(Foto Activestills.org)_

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...