maandag 14 oktober 2013

'Om de terroristen weg te krijgen bouwen we zonodig stallen voor hun kamelen in S-Arabië'

Dov Lior
Dov Lior, de rabbijn van de nederzetting Kiryat Arba en de diverse dependances daarvan in de stad Hebron, heeft weer van zich doen horen. Tijdens een bezoek aan de Tempelberg / Haram al-Sharif in Jeruzalem zei hij dat het ''de opdracht aan onze generatie is de Tempelberg weer in bezit te nemen en de soevereiniteit erover terug te geven aan het volk''.
De ultra-nationalistische rabbijn, die meent dat het joodse volk recht heeft op heel Eretz Israel inclusief de bezette Westoever,  voegde eraan toe dat hij niet wist hoe ''ze'' (de Palestijnen) weg te krijgen, maar dat de dag niet ver meer was ''dat ons land gereinigd zal zijn  van terroristen.en hun aanhangers. Ze kunnen naar Saudi-Arabië gaan. Ik zeg niet dat we ze niet zouden moeten helpen, gezien vanuit een humanitair oogpunt. Als het nodig is zullen we stallen bouwen voor hun kamelen. In Saudi-Arabië - niet hier.”

 Lior zei dit donderdag tijdens een bezoek aan de Tempelberg / Haram al-Sharif in Jeruzalem. Zijn woorden werden zondag uitgezonden door de Israelische tv-zender, Kanaal 10.  Het was overigens niet voor het eerst dat Lior dit soort uitspraken deed. In 2011 noemde hij Arabieren ''kamelenruiters, en wolven die vrede haten en die het recht zouden moeten krijgen op terugkeer naar Saudi-Arabië'. De rabbijn die een grote aanhang heeft in de kolonistenbeweging (en die in Nederland kan rekenen op de steun van christenfundamentalisten als Joël Voordewind (CU) en Kees van der Staaij (GPV) - zij haalden nog vorige week twee voormannen van de kolonisten naar de Tweede Kamer) is een uitgesproken racist. In 2010 maakte hij naam met de uitspraak dat ''niet-joods sperma ongeschikt is voor joodse vrouwen''. 
Lior deed zijn uitspraken over het terugwinnen van de soevereiniteit over de Tempelberg overigens in een uiterst gespannen atmosfeer. Rond de joodse Hoge Feestdagen van afgelopen september waren er vrijwel dagelijks rellen omdat Israel joodse gelovigen toeliet op het terrein van de Haram al-Sharif en tegelijkertijd het aantal islamitische bezoekers aan banden legde. De spanningen leidden ook tot rellen elders op de Westoever. De Haram al-Sharif is de derde plaats in heiligheid in de islam na Mekka en Medina. Het beheer ervan ligt bij de islamitische Waqf. Vrijwel geen onderwerp is zo beladen binnen de Palestijnse gemeenschap als het aanvechten van de islamitische zeggenschap over de heilige plaatsen.

Geen opmerkingen:

De 31ste Palestijn overlijdt, politie pakt 42 mensen op als reactie op aanslag

Wadee Abu Rumouz Een Palestijn van 16 jaar die woensdag gewond was geraakt bij onlusten in de wijk Silwan van bezet Oost-Jeruzalem is zaterd...