zondag 13 oktober 2013

Palestijnse veiligheidstroepen verrichten bijna 100 arrestaties in Jenin

Jenin

De Palestijnse Nationale Veiligheidstroepen hebben in de afgelopen week bijna 100 mensen opgepakt in de regio Jenin op de Westoever, nadat daar op 17  september protesten waren uitgebroken als gevolg van de dood van Islam al-Tubasi, een jonge Palestijn. Tubasi werd doodgeschoten door Israelische troepen die hem kwamen arresteren.  Dat gebeurde terwijl hij lag te slapen op het dak van zijn huis. Israel liet weten dat hij werd doodgeschoten toen hij probeerde te vluchten 1)
De Palestijnse gouverneur van Jenin, Talal Dweikat, zei tegen het persagentschap Ma'an, dat de campagne om de orde te herstellen zal voortduren, omdat sommigen die 'rechtstreeks verantwoordelijk waren voor de chaos en de aanvallen en het in brand steken van eigendommen' nog vrij rondlopen. Dweikat zei dat onderzoek had aangetoond dat veel tieners waren betrokken bij de onrust en dat sommigen ''zelfs hadden toegegeven geschoten te hebben op het gebouw van de Palestijnse Autoriteit''. Volgens Dweikat waren geen Palestijnse politieke fracties bij de onrust betrokken maar ging het om ''individuen die zich niet aan de wet hielden''.  

De Palestijnse veiligheidstroepen begonnen op 4 oktober met hun campagne tegen de uitbarsting van woede als gevolg van de moord door Israelische troepen op al-Tubasi. De Palestijnse Veiligheidstroepen bestaan uit mensen die zijn geselecteerd door de CIA in samenwerking met de Jordaanse en Israelische veiligheidsdiensten. Ze zijn opgeleid door de Amerikanen en Jordaniërs en worden  betaald door de VS en de EU. Ze worden door veel Palestijnen gezien als een werktuig van de Israelische bezetting en een middel om de Palestijnse Autoriteit in het zadel te houden. Het is (bij mijn weten, AbuP.) nog niet eerder voorgekomen dat de troepen zo massaal optraden om onrust de kop in te drukken die het gevolg was van Israelisch optreden in de bezette gebieden.  

1) Het is met enige aarzeling dat ik dit opschrijf, maar 'hij werd doodgeschoten toen hij probeerde te vluchten' lijkt wel erg veel op het uit de tijd van de Duitse bezetting bekende lot dat verzetsstrijders soms trof: 'Auf der Flucht erschossen'.

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...