zaterdag 16 november 2013

Een gewone vrijdag op de Westoever: gewonden, arrestaties, vernielingen


Even, om een indruk te geven van een normale vrijdag in bezet Palestina, wat feiten over wat zich zoal op zo´n dag afspeelt. In Kafr Qaddum, bij Qalqilya werd de wekelijkse vreedzame demonstratie tegen de Muur en het afsluiten van wegen uiteengejaagd ten koste van 14 gewonden. Vier mensen werden getroffen door zogenoemde rubberkogels (stalen kogels met rubber omhulsel). Acht mensen raakten gewond doordat zij rechtstreeks door traangasgranaten getroffen. Tientallen raakten in ademnood door een overdosis traangas. Een paar kinderen die volgens Israel autobanden in brand wilden steken, werden geboeid afgevoerd en pas veel later weer vrijgelaten. De kinderen waren  vijf, zeven en negen jaar oud.
In Eizeriyya (Jeruzalem) werden drie jongeren tijdens een demonstratie met scherpe munitie in hun benen geschoten. 
In Silwad bij Ramallah werden vier pubers in de leeftijd van 16 en 17 jaar opgepakt, nadat daar clashes waren geweest. In het dorp Nabi Saleh bij Ramallah waren clashes toen demonstranten de dood herdachten van Rushdi al-Tamimi die een jaar gelden bij een demonstratie in het dorp werd doodgeschoten. Andere botsingen met het leger deden zich voor in al-Masara bij Bethlehem, Beit Ummar en in Hebron. Daarbij vielen geen gewonden.
In het vluchtelingenkamp Arrub bij Hebron raakten alle zeven  leden van de familie van Mohammad Mahmoud Abu Dawoud gewond toen hun huis werd bestormd. De 60 jarige vrouw van Abu Dawoud liep gebroken ribben op, andere familieleden hadden verwondingen als een gebroken neus, een gebroken vinger, hoofdwonden door een klap met een geweer of het exploderen van een stungranaat, en diverse blauwe plekken. Het huisraad werd voor een groot deel vernield.

Geen opmerkingen:

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...