zaterdag 2 november 2013

Elektriciteitscentrale in Gaza ligt stil wegens gebrek aan brandstof

Gaza's elektriciteitscentrale (Foto Hatem Omar/MaanImages)

James Rawley, van OCHA, het kantoor voor de coördinatie van humanitaire activiteiten van de VN, heeft vrijdag zijn bezorgdheid uitgesproken over het feit dat de elektriciteitscentrale van Gaza weer eens helemaal stilligt. De autoriteiten van Gaza maakte vrijdag bekend dat de centrale stil is gevallen omdat ze 'geen liter brandstof meer hebben om de machines draaiende te houden'. 
Rawley zie dat de sluiting gevolgen zal hebben voor alle essentiële diensten zoals ziekenhuizen, klinieken, waterpompstations en rioolafwatering. Afgezien daarvan zullen de 1,7 miljoen inwoners van de Strook te maken krijgen met een uitval van de stroomvoorziening van zo'n 16 uur per dag. Hij voegde eraan toe dat Gaza het ook voordat de centrale stilviel al moest doen met ongeveer de helft van de  behoefte aan stroom.

Gaza krijgt een gedeelte van zijn stroom via aansluitingen op de netten van Egypte en van Israel. De centrale van Gaza zelf levert ongeveer 30 procent van de behoeften. De huidige crisis zat er al een tijdje aan te komen als gevolg van de Egyptische actie om de tunnels in Zuid-Gaza te vernietigen, die dienden als een manier om de gevolgen van de Israelische blokkade van Gaza op te heffen. Gaza is nu afhankelijk van de levering van (veel duurdere) Israelische diesel. De leverantie daarvan is afhankelijk van de goede wil van Israel om regelmatig transporten door te laten en wordt anderzijds gehinderd door een duurzaam conflict tussen Hamas dat Gaza regeert en de Palestijnse Autoriteit over het betalen van de rekeningen.

Geen opmerkingen:

Israel sloopt 5 huizen, een waterput, wat vijvers, 100 olijfbomen en pakt 3 waterpompen af

  De sloop in Faraseen (FotoWafa) Updated. Gemeenteambtenaren van Jeruzalem en politie hebben in de buurt Wadi Qaddum van Silwan (bezet Oo...