zaterdag 16 november 2013

Noodsituatie in Gaza door brandstoftekort, rioolwater overstroomt de straten van Gaza-stad

7
Een nieuwe nachtmerrie ontrolt zich in Gaza. Door gebrek aan brandstof ligt de elektriciteitscentrale van Gaza al sinds 2 november stil. De Gazastrook zit daardoor het grootste deel van de tijd in het donker. Maar door gebrek aan brandstof laten nu ook waterpompstations en de pompen van het rioleringssysteem het afweten. Daardoor staan intussen in grote delen van Gaza-stad onder water.  Woensdagavond al liep het rioolwater door de straten van de wijk Al-Zeitoun. Donderdagmorgen liep het de wijk Ascola binnen. En het rioolwater rukt verder op. 
 11
De directeur generaal van de Afdeling van de gemeentelijke diensten die gaat over de riolering, Sa’d ad-Deen al-Atbash, zei donderdag in een verklaring dat het uitvallen van het pompstation betekent dat per uur zo´n 1000 liter rioolwater wegloopt, de straten in. ´´Het bedreigt de levens van 20.000 mensen,´´ voegde hij eraan toe. Atbash zei ten overvloede dat dringend brandstof nodig is om een ramp te voorkomen.
Mensen in Gaza-stad kunnen zich nauwelijks meer verplaatsen omdat het water al behoorlijk hoog staat. Maar ook in andere opzichten is het brandstoftekort nu het leven in Gaza tot stilstand aan het brengen. Vervoer in de 41 km lange strip is nauwelijks meer mogelijk, omdat de benzinepompen geen brandstof meer hebben. Ziekenhuizen konden tot voor kort terugvallen op hun aggregaten die het tekort aan elektriciteit konden opvangen, maar ook dat is niet meer overal het geval. En intussen dreigt er ook een groot tekort aan drinkwater, doordat de waterpompinstallaties nauwelijks meer functioneren. De noodtoestand is een direct gevolg van het opruimen van de smokkeltunnels door de Egyptenaren. Die tunnels zorgden ervoor dat de tekorten die Israel met de blokkade van Gaza had veroorzaakt, werden opgevangen. Nu de tunnels niet meer functioneren, wordt in alle gruwelijkheid duidelijk hoe Israel erin slaagt de bewoners van Gaza terug te dringen tot in een soort stenen tijdperk.
2

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...