woensdag 27 november 2013

Onlusten in het district Hebron na begrafenis van de drie in Yatta gedode Palestijnen


Een dag nadat Israelische militairen drie Palestijnen hadden doodgeschoten in Yatta bij Hebron, zijn in het hele district Hebron onlusten uitgebroken tussen demonstranten en het Israelische leger. Duizenden namen deel aan de begrafenis van Mousa Makhamra and Mahmoud al-Najjar in Yatta, die in een processie van de centrale moskee in het stadje naar de begraafplaats werden gedragen. De menigte riep leuzen waarin de Palestijnse Autoriteit gevraagd werd te stoppen met de vredesonderhandelingen met Israel. De derde dode, Muhammad Fuad Nayroukh, werd begraven in Hebron, begeleid door een stoet van honderden mensen.
Alle Palestijnse fracties gaven woensdag een gezamenlijke verklaring uit waarin zij opriepen tot een dag van rouw en Israels rechtvaardiging van de hand wezen van de´´voortdurende misdaden en militaire procedures tegen het Palestijnse volk''. Ook waarschuwden zij tegen ''de Israelische media die giftige verslagen de wereld in sturen om de Palestijnse eenheid te schaden''.
Mustafa Barghouthi, de leider van de organisatie ''Het Palestijnse Nationale Initiatief'' noemde het doden van de drie in Yatta in een verklaring ´´een moord´´ en zei dat Israel voor het Internationale Criminele Hof in Den Haag gedaagd dient te worden. Ook hij riep de Palestijnse Autoriteit op de gesprekken met Israel te staken.

Intussen braken in de Bab al-Zawiya wijk in Hebron na de begrafenis ongeregeldheden uit tussen jongeren en Israelische soldaten. Winkeliers sloten hun zaken nadat de gevechten in intensiteit toenamen en Israelische militairen vuurden traangas af op een lagere meisjesschool in Hebron´s oude stad, met als gevolg dat verschillende meisjes flauwvielen.
In de plaats Beit Ummar vonden eveneens clashes plaats. Ook hier vielen gewonden als gevolg van een overdosis traangas. De woordvoerder van het plaatselijke ´Volkscomité tegen de Muur en de nederzettingen´, Muhammad Awad, werd in de borst getroffen door een traangasgranaat. In het ziekenhuis werd geconstateerd dat zijn verwondingen niet levensbedreigend zijn.
Israelische militairen zetten de hoofdweg tussen Hebron en Beit Ummar af en doorzochten auto´s. Volgens ooggetuigen vuurden ze ook een traangasgranaat af in een bus die op weg was van Hebron naar Beit Ummar.Verschillende mensen raakten daarbij gewond.

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...