woensdag 6 november 2013

Protesten in Israelische gevangenissen na overlijden gevangene

Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen zijn dinsdag in hongerstaking gegaan nadat een Palestijnse gevangene was overleden in en ziekenhuis in Afula in het noorden van Israel. Ook boycotte een aantal advocaten uit protest de Israelische rechtbanken. In de gevangenis van Megiddo vielen 20 gewonden, nadat bewakers de protesterende gevangenen te lijf gingen.
De protesten betroffen de 22-jarige Hassan Turabi, afkomstig uit het dorp Sarra bij Nablus. Turabi leed aan leukemie. De gevangenen en het Palestijnse ministerie van Gevangenenzaken verwijten Israel verantwoordelijk te zijn voor zijn dood door na te laten hem een behoorlijke medische behandeling te geven.
Turabi werd in januari 2013 gearresteerd wegens het in bezit hebben van een molotov-cocktail ´´en wapens´´.Volgens Haaretz had hij de ziekte eerder gehad maar was hij in 2006 uitbehandeld. Op 17 oktober werd hij uit de gevangenis ontslagen, nadat hij bloed had overgegeven en werd hij overgebracht naar het medische centrum in Afula, waar hij dinsdag overleed.

Volgens advocaat Hiba Masalha van het Palestijnse ministerie van Gevangenenzaken, had zij de Israeli´s eerder gewaarschuwd dat Turabi´s situatie ernstig was, nadat er een bloedvat bij hem was gebarsten en hij op diverse plaatsen bloeduitstortingen had. Het minister van Gevangenenzaken zei dat Turabi twee weken voor hij werd ontslagen had geklaagd over ernstige pijn, een gezwollen buik en hevige duizeligheid. Hij had echter alleen wat pijnstillers gekregen. De Palestijnse minister van Gevangenenzaken Issa Qaraqe stelde dat Israel verantwoordelijk was voor Turabi´s dood en noemde het een ´nieuwe oorlogsmisdaad´.
Israel informeerde intussen de familie van Turabi dat zij zelf de rekening van het ziekenhuis in Afula moeten betalen, omdat Israel niet meer verantwoordelijk voor Turabi was nadat hij uit gevangenschap was ontslagen.

Geen opmerkingen:

De 31ste Palestijn overlijdt, politie pakt 42 mensen op als reactie op aanslag

Wadee Abu Rumouz Een Palestijn van 16 jaar die woensdag gewond was geraakt bij onlusten in de wijk Silwan van bezet Oost-Jeruzalem is zaterd...