woensdag 6 november 2013

Resultaat onderzoek lichaam van Arafat: sterke aanwijzingen van moord door vergiftiging

Suha Arafat poses near a portrait of her late husband and Palestinian leader Yasser Arafat before watching the wreath laying ceremony after her husband's exhumation in the West Bank city of Ramallah, on television from her apartment in Sliema, outside Valletta, November 27, 2012. REUTERS/Darrin Zammit Lupi
Suha Tawil-Arafat met achter haar het portret van haar echtgenoot. (Foto Reuters)

De forensische tests die zijn  uitgevoerd op delen van het opgegraven lichaam van de Palestijnse leider Yasser Arafat wijzen uit dat er sterke aanwijzingen zijn dat hij is vermoord. In monsters van zijn ribben, bekken, en in aarde die zijn lichaamsvocht had geabsorbeerd werden concentraties van het zeldzame, hoogradioactieve polonium 210 aangetroffen die 18 keer hoger waren dan normaal.
 Dat wijst het rapport uit van Zwitserse forensische experts dat dinsdag is overhandigd aan de Palestijnse Autoriteit en aan Arafats weduwe, Suha Arafat. Arafats lichaam werd een jaar geleden opgegraven, nadat de zender Al-Jazeera kleding die aan Arafat had toebehoord aan een Zwitsers instituut in Lausanne in  onderzoek had gegeven, dat daar vervolgens hoge concentraties polonium 210 in had aangetroffen.
Suha Arafat, Arafats weduwe, reageerde door te zeggen dat haar 75-jarige echtgenoot, die in 2004 overleed, vier weken nadat hij ziek was geworden na het eten van een maaltijd, vrijwel zeker was vergiftigd.
´´Dit was de misdaad van de eeuw,´´ zei ze tegen het tv-station al-Jazeera. "Het is schokkend... Ik denk eraan terug hoe Yasser Arafat wegteerde in het ziekenhuis, hoe in zijn ogen allemaal vragen waren. De dood is iets dat bij het leven hoort, het is ieders lot, maar als het vergif is, is dat vreselijk. We rouwen nu opnieuw om hem."Refererend aan Zahwa, de 18-jarige dochter van haar en van Arafat, zei ze: "Mijn dochter en ik moeten weten die het gedaan heeft.We zullen onze zoektocht niet stoppen voor we dat weten. Ik hoop dat de Palestijnse Autoriteit hiermee doorgaat, elk aspect uitzoekt. Natuurlijk was het een politieke misdaad."
De Britse forensische expert David Barclay die het rapport van de Zwitsers had bestudeerd, zei tegen Al-Jazeera: "Het rapport bevat sterke bewijzen, wat mij betreft, overtuigende bewijzen dat er tenminste 18 keer de waarde aan polonium in Arafat lichaam is aangetroffen dan erin had moeten zitten."
Barclay noemde dat een een "smoking gun" en zei: "Het is wat hem doodde. Nu moeten we uitvinden wie destijds ´the gun´ vasthield." Barclay voegde eraan toe dat wat hem betreft sprake was geweest van een fatale dosis. ´Ik denk niet dat er enige ruimte is voor twijfel.´
Arafat stierf op 11 november 2004 in een Frans ziekenhuis, na een ziekteperiode die begon enkele uren na het eten van een diner op 12 oktober. Zijn ziekte werd gekenmerkt door hevige misselijkheid, overgeven, pijn in de buik en diarree. Franse artsen concludeerden dat hij uiteindelijk stierf als gevolg van een hevige hersenbloeding en dat hij leed aan een aandoening van zijn bloed die bekend staat als diffuse intravasale stolling  (disseminated intravascular coagulation, DIC), een pathologische vorm van bloedstolling die tot bloedproppen in de aderen leidt en die het gevolg kan zijn van verschillende ziekten. Wat echter onduidelijk bleef, was wat tot die DIC had geleid.
Israelische peaceniks als Uri Avneri zijn er altijd van overtuigd geweest dat Arafat was vermoord en dat de moordenaars in Israel moeten worden gezocht. Ook ik ben die mening altijd toegedaan geweest en een man die wat mij betreft als dader in aanmerking zou kunnen komen, is Ariël Sharon, op dat moment de premier, die al in 1982 tijdens de door hem geleide bezetting van Beirut, pogingen deed Arafat vanuit de lucht te bombarderen en die hem in de tijde van de tweede intifada 2000-2002 ´´onze Osama bin Laden´´ noemde. Israel heeft echter steeds elke betrokkenheid van de hand gewezen en erop gewezen dat Arafat een ongezonde levenswijze had. 

7 opmerkingen:

Ben zei

Een man van vele vrienden en vijanden. Aan Palestijnse en aan Joodse kant.
Ben benieuwd. Zal lastig zijn uit te vinden wie het gedaan heeft. Hoe kom je aan Polonium spul!?!

Abu Pessoptimist zei

Niet zo lastig, Ben. Polonium is een substantie die wijst op de betrokkenheid van een staat. Alleen landen met kernreactoren kunnen erover beschikken. Dat maakt de groep potentiële verdachten al meteen een stuk kleiner. Vooral als we ons beperken tot de landen die ook een motief hadden.

Esther zei

Zoveelste antisemitische verhaal dat het niveau heeft van 'Joden vergiftigen waterbronnen'. Het gaat maat door en jij doet ijverig mee met de smeerlapperij en hetze. Maar ja, je kunt natuurlijk niet zeggen dat je een pesthekel aan ons hebt en dus gaat het via een omweg.
Uiteindelijk valt iedere socialist als antisemiet door de mand.
En dan de bronnen: Al Jazeera, The Guardian, The Lancet. En jij durft je journalist noemen. Je onderzoekt nooit iets, je schrijft de rotzooi over uit antisemitische vodden.

Abu Pessoptimist zei

Esther,
"De onderzoekers uit Lausanne meldden eerder al dat ze polonium op zijn kleding hadden gevonden. In het onderzoeksrapport dat ze woensdag aan de nabestaanden overdroegen, melden ze dat ook in zijn ribben en bekken hoge concentraties van de dodelijke stof zaten. Die waren minstens 18 keer hoger dan de normale waardes.''
Dit is een citaat uit de antisemitische krant De Telegraaf. http://www.telegraaf.nl/feed/22034797/___Moord_Arafat_bewezen___.html
De kop luidt: Polonium in lichaam Arafat toont moord aan.

Anoniem zei

Betreft de "vergiftigingen".

Is iemand bekend waarmee Hamas leider Meshaal indertijd werd vergiftigd?

Was dat ook Pollonium?

Ik weet wel, dat Israel toe moest geven hem vergiftigd te hebben en een antistof moest toedienen.

Herman

Abu Pessoptimist zei

Voor zover ik weet, Herman was dat niet Polonium. Die stof werd toegediend via het oor, dus niet als drank of voedsel. En ik denk niet dat er een tegengif tegen Polonium bestaat.

Fysiotherapie Amsterdam zei

en zijn we een jaar later eruit ?

De 31ste Palestijn overlijdt, politie pakt 42 mensen op als reactie op aanslag

Wadee Abu Rumouz Een Palestijn van 16 jaar die woensdag gewond was geraakt bij onlusten in de wijk Silwan van bezet Oost-Jeruzalem is zaterd...