woensdag 20 november 2013

Verwarrend nieuws: twee Israelische soldaten veroordeeld wegens mishandeling gevangene

A handout picture from Israeli human rights organization Breaking the Silence, 18 Aug 2010, shows an undated photograph of an Israeli soldier posing near a handcuffed and blindfolded Palestinian detainee at an undisclosed location
In 2010 waren er ook zaken over mishandeling van gevangenen die aan het licht kwamen via Facebook of  door opnamen via telefoons.

Een Israelische militaire rechtbank in Jaffa heeft twee militairen van de Golani Brigade veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes maanden, omdat ze een gevangene hadden mishandeld. De gevangene, een Palestijn uit Gaza die had geprobeerd Israel binnen te komen, was geblinddoekt en had handboeien om toen de twee hem schopten en sloegen. De zaak, die zich afspeelde in 2011, kwam aan het licht doordat een van de twee het incident had gefilmd op zijn mobiele telefoon.
Volgens de rechtbank hadden de twee afbreuk gedaan aan de reputatie van het Israëlische leger als moreel hoogstaand leger. De twee soldaten betuigden spijt.
Nieuw als dit is verwarrend. Het lijkt te bewijzen dat het recht wordt hooggehouden in het Israelische leger bij het uitoefenen van zijn repressieve taak van het handhaven van de bezetting. Maar tegelijkertijd zijn enkele tientallen gevallen - alleen al dit jaar en alleen op de Westoever waren dat er 22 - waarbij Palestijnen worden doodgeschoten zonder dat de toedracht zelfs maar wordt onderzocht.
En natuurlijk gaan de gedachten dan ook onmiddellijk uit naar de talloze gevallen van gepleegde oorlogsmisdaden in Gaza in 2009, zoals gemeld door Amnesty International, Human Rights Watch en het Goldstone rapport. Gevallen waar niets mee is gedaan. 
Ook nieuws dat toevallig vandaag binnenkwam - maar veel vaker, eigenlijk vrijwel dagelijks binnenkomt - van 25 arrestaties op de Westoever, is niet bepaald in overeenstemming met de reputatie een 'moreel hoogstaand leger'.
Zo werden in Yabad bij Jenin, waar enkele dagen geleden 100 olijfbomen 's nacht door het leger werden gerooid, bij de arrestaties meerdere huizen overhoop gehaald. Hetzelfde gebeurde bij huizen in Hebron en Anata. En in Sair bij Hebron werd een hele familie van 16 personen om 12 uur 's nacht uit bed gehaald en gedwongen op straat te gaan staan, om er één van de familieleden uit te kunnen pikken.
Aan de ene kant wordt er gestraft, aan de ander is er van alles straffeloos.
Ook feiten zoals het nieuws dat een kleindochter van Gaza's premier Ismail Haniye in een Israelisch ziekenhuis werd behandeld (wat onmiddellijk werd opgepikt door hasbara-bloggers en soortgelijke roeptoeters als een bewijs van Israels medemenselijkheid), draagt aan de cognitieve dissonantie bij. Want dat moet dan toch eigenlijk weer worden afgezet tegen het nieuws dat er in Gaza al 11 maanden lang geen medicijnen voorhanden zijn voor leukemie-patiënten, en al twee jaar niet voor artritis-patiënten. En dat er door brandstof-gebrek nauwelijks stroom is en dat - bijvoorbeeld - daardoor het rioolwater door de straten stroomt van Gaza-stad.   
Het blijft lastig om Israelisch nieuws op de juiste manier in perspectief te plaatsen.

6 opmerkingen:

Ben zei

Abu,
Het enige leger dat hoogstaand mag heten is het Leger des Heils.
Aan een leger is niets menselijks vreemd, dus misbruik in de vorm van éigen' regels in oorlog en bezetting geldt tevens voor het 'hoogstaande'leger van Israel.

Waarom deze soldaten voor de rechter zijn gekomen heeft m.i. gewoonweg te maken met de dommigheid om e.e.a. vast te leggen.

Likoed Nederland zei

U weet toch wel dat het brandstoftekort komt omdat de Palestijnen weigeren dat van Israel te kopen?
En dat verwijt u toch Israel?

Abu Pessoptimist zei

Likoed NL, het is iets ingewikkelder. De regering van Hamas heeft geen enkele keuze. Zij kan door de blokkade alleen maar (dure) diesel etc. van Israel afnemen, iets anders is - nu de tunnels vernietigd zijn - niet meer mogelijk. Bovendien int zij door de blokkade geen belastingen - de inkomsten van de tunnels zijn opgedroogd (en als er nog wel accijnzen etc worden geïnd - aan de grens met Israel- dan gaat het geld naar de Palestijnse Autoriteit van Abbas). Er komen ook geen deviezen binnen, omdat er door de blokkade geen sprake is van uitvoer. Hamas heeft gewoon geen geld.
De rekening zou misschien betaald kunnen worden door de PA van Abbas, maar die collaboreert met Israel en doet dat dus blijkbaar niet. Ergo Hamas kan geen kant op Het probleem hangt volledig samen met de immorele en onwettige Israelische blokkade. Hef de blokkade op en het probleem is morgen opgelost.

Heleen zei

Heeft Lidoed NL niets te zeggen over het ongestraft blijven van de oorlogsmisdaden begaan door Israël in Gaza, over de afsluiting van Gaza, over de nachtelijke razzia's op de westbank? En over het niet doorlaten van broodnodige medicijnen naar Gaza etc etc? Of nee, laat ook maar liever. Die leugens van Likoed NL die kennen we nu wel. Dat die mensen zichzelf nog aan kunnen kijken in de spiegel!

Anoniem zei

Zo, steek die maar in je zak likud...!

Herman

José M zei

Ik wil even berichten dat ik een uitstekende docu over de kindgevangenen heb gezien:
Op TV5 22 november 17 uur docu gemaakt door een team van ARTE:
http://videos.arte.tv/fr/videos/palestine-les-enfants-de-l-intifada--7711076.html
Op TV5 was de docu Nederlands ondertiteld. Maar die versie kan ik niet vinden.

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...