dinsdag 12 november 2013

Weer een paar families dakloos in Jeruzalem door gedwongen sloop


 Samer Zatara met vrienden  bezig met de sloop van zijn  eigen huis in de Oude Stad van Jeruzalem - zie hieronder. (Foto Ma'an).

Bulldozers van de gemeente Jeruzalem, hebben dinsdagmorgen trailers en een bakstenen structuur verwoest van een Palestijnse familie in de wijk Beit Hanina van Jeruzalem. De trailers en de structuur behoorden toe aan de families van de broers Afif, Ayman en Salih Castero. Zij woonden met hun gezinnen - 27 man sterk - in deze tijdelijke onderkomens, nadat de gemeente Jeruzalem eerder, in februari, hun huis van twee verdiepingen omver gehaald had. Zij hadden daar geen vergunning voor hadden weten te krijgen. Jeruzalem geeft Palestijnen vrijwel nooit  vergunningen voor hun huizen, zelfs niet als ze er al stonden voordat Israel in 1967 Oost-Jeruzalem innam.
De broers Castero zeiden verbaasd te zijn over het optreden van de gemeente. Om extra kosten te vermijden, waren zij namelijk zelf al begonnen de trailers en de bakstenen structuur uit elkaar te halen en af te breken, nadat zij ook voor deze tijdelijk onderkomens geen vergunningen hadden gekregen kregen en in plaats daarvan een sloopbevel hadden ontvangen. De mobiele huizen en het bakstenen bouwsel zijn nu vernield wat hen een schadepost van 270.000 shekel (52.000 euro) oplevert. Ook moeten zij nu de sloopkosten van (200.000 shekel = 40.000 euro) betalen die de gemeente hen in rekening gaat brengen. Tevoren hadden zij 25.000 shekel (5.000 euro) betaald aan advocatenkosten bij vergeefse pogingen een vergunning te krijgen.    
Het verhaal van Samer Zatara, die een huis bezat in de Oude Stad van Jeruzalem , met uitzicht op de Aqsa moskee en de heilige plaatsen, is een beetje anders. Het huis, in de wijk Aqbat al-Saraya moet, evenals andere huizen daar, wijken voor plannen van Jeruzalem om op die plek een Joodse nederzetting te bouwen. Zatara kreeg het bevel om zijn hele huis weg te halen, gebaseerd op het feit dat hij er 18 jaar geleden ruimte aan toevoegde omdat zijn familie groter was geworden. Om de sloopkosten van zo'n 80.000 à 90.000 shekel te ontlopen (zo'n 16.000 à 18..000 euro) te ontlopen, maak hij nu eigenhandig zichzelf, zijn vrouw en zes kinderen dakloos.

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...