dinsdag 3 december 2013

Frans onderzoeksteam concludeert: Arafat niet vergiftigd

Former Palestinian President Yasser Arafat (C) enters a helicopter as he leaves his compound in the West Bank city of Ramallah, in this October 29, 2004 file picture. REUTERS-Ammar Awad-Files
Een doodzieke Yasser Arafat vertrekt per helikopter uit Ramallah. Het bleek de laatste keer te zijn geweest dat hij Palestina verliet. (Reuters)

Franse forensische specialisten hebben geconcludeerd dat Yasser Arafat niet het slachtoffer is geworden van vergiftiging. Hun rapport spreekt een eerder Zwitsers rapport tegen, dat vaststelde dat er aanwijzingen waren dat de dood van Arafat in 2004 veroorzaakt zou kunnen zijn door vergiftiging met het radioactieve polonium 210.
Het Franse rapport wordt niet openbaar gemaakt. Het is dinsdag overhandigd aan Suha Arafat, Arafats weduwe. Een conclusie ervan was dat "metingen van polonium 210 en andere radioactieve substanties die werden aangetroffen in monsters die genomen waren van het lichaam, consistent zijn met de waarden van de natuurlijke omgeving''.
Suha Arafat vocht de Franse conclusies onmiddellijk aan. Zij verklaarde dat de dood van haar man een politieke moord was geweest van de hand van iemand in zijn directe omgeving. ''U kunt zich voorstellen hoe geschokt ik was door de tegenspraak in de bevindingen van de beste experts in Europa op dit gebied,'' zei zij, een verklaring voorlezend op een persconferentie. ''Ik beschuldig niemand. Het is in de handen van de justitie en  het nog maar net begonnen.'' De Franse onderzoeksrechter belast met de zaak bevestigde later tegenover Reuters dat het onderzoek verder gaat.
Ook een hooggeplaatste Palestijnse functionaris,Wasel Abu Yousef, wees het Franse rapport van de hand als ''gepolitiseerd'' en ''een cover up'' voor wat er destijds in het Franse ziekenhuis (waar Arafat op het laatst was opgenomen) was gebeurd. Ook hij zei dat het ''alle andere bewijzen tegenspreekt'' dat Arafat is vermoord.
De officiële doodsoorzaak was een massale hersenbloeding, maar de Franse artsen gaven destijds toe dat zij niet in staat waren geweest de oorzaak van Arafats ziekte vast te stellen. Er werd, op verzoek van Suha Arafats, toen geen sectie uitgevoerd.
Een stralingsexpert die beide rapporten, het Zwitserse en het Franse, voor Suha Arafat met elkaar vergeleek, zei dat beide studies gelijke hoeveelheden polonium 210 in de monsters van Arafats lichaam hadden aangetroffen, maar dat het verschil zat in hun verklaring hoe die daar waren gekomen. De Franse concludeerden dat een deel van de radioactiviteit kon worden verklaard door de aanwezigheid van radon gas in Arafats tombe. De Zwitsers stelden daarentegen juist dat de aanwezigheid van het radon gas kon worden verklaard door de radioactiviteit van Arafats lichaam.

Geen opmerkingen:

De 31ste Palestijn overlijdt, politie pakt 42 mensen op als reactie op aanslag

Wadee Abu Rumouz Een Palestijn van 16 jaar die woensdag gewond was geraakt bij onlusten in de wijk Silwan van bezet Oost-Jeruzalem is zaterd...