vrijdag 27 december 2013

Grens Gaza weer dicht: centrale ligt stil en door Nederland gesubsidieerde aardbeien rotten weg

Israel heeft woensdag op last van minister van Defensie Ya'alon de grensovergang Kerem Shalom naar Gaza weer gesloten. Dat houdt in dat de elektriciteitscentrale van Gaza vrijdag opnieuw stil is gevallen wegens gebrek aan brandstof. De centrale die 30% van de elektriciteit van Gaza produceert, was op 1 november stil komen te liggen wegens gebrek aan brandstof. Op 15 december was hij opnieuw in bedrijf gekomen na een schenking van brandstof van de staat Qatar.
Maar woensdag deed Israel de grensovergang bij Kerem Shalom weer op slot, waardoor een driehonderdtal vrachtauto's met 600,000 liter of industriële diesel voor de centrale, 400,000 liter diesel voor de privé sector, plus 200,000 liter benzine en 200 ton of gas om mee te koken, die dag aan Gaza geleverd zouden zijn, voor de poort bleven staan. De dagelijkse leverantie van elektriciteit die net weer op zo'n 12 uur per dag was gebracht, is nu weer terug naar niet meer dan hoogstens zes uur per dag. Volgens de mensenrechtenorganisatie Gisha heeft Gaza dagelijks ongeveer een half miljoen liter diesel nodig voor de centrale, 350.00 liter diesel en 200.000 liter benzine voor de privé sector en zo'n 250-300 ton gas.
Door de sluiting van Kerem Shalom worden ook de uitvoer bedreigd van naar schatting 16 ton aardbeien, drie ton cherry tomaten en 100.000 bossen anjers, die dinsdag al naar Europa zouden zijn verscheept. Deze aardbeien, cherrytomaten en anjers zijn gekweekt met subsidie van de Nederlandse regering als onderdeel van een programma dat indertijd werd gepromoot door de toenmalige minister Uri Rosenthal. Rosenthal was ook de minister die zorgde voor de installatie een drie miljoen euro kostende scanner aan de grens bij Kerem Shalom. Premier Rutte weigerde die scanner tijdens het recente bezoek van hem en minister Timmermans aan Israel in gebruik te stellen, omdat de scanner waarschijnlijk nooit zal worden gebruikt waarvoor hij is bedoeld: het bevorderen van de export vanuit Gaza naar de Westoever en Israel.
De sluiting van Kerem Shalom werd door de Israelische minister van Defensie Ya'alon verordonneerd nadat dinsdag een Israelische werker aan het grenshek door een sluipschutter was doodgeschoten. Die moord was waarschijnlijk een reactie op schietpartijen bij de grens door Israelische militairen, waarbij een man die plastic afval aan het verzamelen was werd doodgeschoten en vier mensen gewond raakten. Israel reageerde op het doodschieten van de werker met (lucht)haanvallen op Gaza, waarbij een driejarig meisje en een jonge man werden  gedood. Als antwoord daarop werden donderdagavond en vrijdagmorgen twee raketten op Israel afgeschoten. De raketten veroorzaakten geen schade.

1 opmerking:

Richelle zei

Zo dat is heel wat diesel wat er door heen gaat. Mijn auto rijdt op dieselolie, omdat ik hele lange afstanden moet doen en mijn familie woont ver weg. Dan is diesel echt een goede oplossing.

De 31ste Palestijn overlijdt, politie pakt 42 mensen op als reactie op aanslag

Wadee Abu Rumouz Een Palestijn van 16 jaar die woensdag gewond was geraakt bij onlusten in de wijk Silwan van bezet Oost-Jeruzalem is zaterd...