maandag 9 december 2013

Israel, Jordanië en PA ondertekenen overeenkomst over omstreden kanaal van Rode- naar Dode Zee

Vertegenwoordigers van Israel, Jordanië en de Palestijnse Autoriteit tekenen maandag een als "historisch" betitelde overeenkomst over een verbinding tussen de Rode Zee en de Dode Zee, die dreigt op te drogen. De Israelische minister Silvan Shalom van Energie en regionale ontwikkeling vertelde de Israelische legerradio dat de overeenkomst getekend zou worden bij de Wereld Bank in  New York. De andere ondertekenaars zijn de Palestijnse minister van Watervoorzieningen, Shaddad Attili en zijn Jordaanse collega  Hazem Nasser. Shalom  noemde het een ''doorbraak na jaren onderhandelen''.  
The Red Sea - Dead Sea Water Conveyance Project, werd in 2005 ingeluid als een project dat de Dode Zee, waarvan de waterspiegel in een een verontrustend tempo daalt, te behoeden voor verdere teruggang in milieu-opzicht. Het plan voorziet in het ontzilten van water uit de Golf van Aqaba dat via Jordanië, via een pijpleiding naar de Dode Zee wordt geleid en onderweg ook zorgt voor de opwerking van elektriciteit voor Jordanië, Israel en de PA.  De Wereldbank beschreef het project als een 'symbool van samenwerking en vrede in het Midden-Oosten'.
Een groep van 20 Palestijnse NGO's en een paar individuen, vooral op het gebied van watermanagement, landbouw en planning, deed in oktober een dringend beroep op de Palestijnse Autoriteit en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO om zich terug te trekken uit het project.
In een gemeenschappelijke verklaring eisten de NGO's dat de PA en de PLO hun samenwerking op zouden zeggen met het project, dat door de Wereld Bank wordt gesponsord.
 De 20 NGO's zeiden dat het project geweld aandoet aan de Palestijnse rechten op water en Israels eenzijdige controle over de watervoorraden bestendigt. ''Het initiatief dwingt de Palestijnse bevolking akkoord te gaan met het afstand doen van hun eigendomsclaims en af te zien van hun rechten,'' aldus de verklaring. ''Elke afwezigheid van een duidelijke stellingname van het Palestijnse leiderschap aangaande dit krankzinnige project, elke dubbelzinnigheid en elk positief kritisch geluid erover, draagt bij tot de straffeloosheid die Israel veel te lang in de gelegenheid heeft gesteld zich meester te maken van het Palestijnse water en de Palestijnen hun rechten te ontzeggen,'' aldus de NGO's. Er zijn overigens ook van de kant van milieubewegingen bezwaren tegen het project.

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...