donderdag 12 december 2013

Israel roept NL-ambassadeur op het matje, pro-nederzettingenpartijen stellen Kamervragen

A Palestinian man reacts near Israeli soldiers as Israeli bulldozer demolishes a water well used for irrigation
Een Israelische bulldozer vernielt een bron met bijbehorende waterreservoirs voor irrigatie in Wadi al-Ghrous, vlakbij de nederzetting Kiryat Arba (bij Hebron). Cijfers van de EU uit 2012 geven aan dat in 2011 tientallen van dergelijke reservoirs, soms aangelegd met geld van de EU, werden vernield. Honderden andere stonden in 2012 op de nominatie om eveneens te worden vernield. (Foto AFP).

Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv, Caspar Veldkamp, op het matje geroepen over wat ''dubbelzinnige uitlatingen'' van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag werd genoemd. Die uitlatingen zouden, aldus het Israelische ministerie een ''pro-boycot sfeer'' scheppen. 
De stap van de Israeli's komt nadat het Nederlandse waterleidingbedrijf Vitens een samenwerkingsakkoord dat het pas in november had getekend met de Israelische waterleidingbedrijf Mekorot, opzegde wegens te verwachten politieke complicaties. Mekorot pompt namelijk een belangrijk deel van zijn water op in de bezette westelijke Jordaanoever. De démarche van Israel volgt ook op het bezoek van premier Rutte, en de ministers van Buitenlandse Zaken en Internationale Samenwerking, Timmermans en Ploumen, samen met een delegatie ondernemers een paar dagen geleden bracht aan Israel en de Westoever, dat de samenwerking tussen beide landen (en met de Palestijnse Autoriteit) moest aanhalen. Het Israelische ministerie hintte er blijkbaar op dat van de kant van ''Den Haag'' voorafgaand aan dit bezoek duidelijk was gemaakt dart Nederland geen medewerking zal verlenen aan overeenkomsten met bedrijven die werkzaam in of met de nederzettingen.

Waarschijnlijk wilde het Israelische ministerie met het ontbieden van ambassadeur Veldkamp een schot voor de boeg geven opdat Den Haag niet op de ingeslagen weg doorgaat. Maar het is nog maar de vraag of dat verstandige politiek is. De reactie van Jeruzalem op de beslissing van Vitens drukt het Nederlandse bedrijfsleven misschien nog wel meer met de neus op het feit dat handel met bedrijven die actief zijn in bezet gebied politiek uiterst gevoelig liggen. Israel ging trouwens met het ontbieden van Veldkamp voorbij aan het feit dat Vitens de beslissing zelf nam, en daarbij niet werd gestimuleerd door Den Haag. De aandrang om met Mekorot te breken kwam van GroenLinks in de provincie Overijssel,
In Nederland heeft de Israelische stap intussen ook een - min of meer voorspelbare - echo opgeroepen. Het CIDI dat de nederzettingenpolitiek van Israel steeds openlijker steunt, heeft de PVV, de CU en de SGP plus ook de VVD voor zijn karretje weten te spannen. Deze partijen hebben Kamervragen gesteld aan Timmermans om te weten te komen of hij niet toch stiekem bij het besluit van Vitens betrokken was en of hij er achter staat. De vragen geven overigens aan dat de betrokken partijen niet op de hoogte zijn van de activiteiten van Mekorot in bezet gebied, c.q. de Israelische politiek met betrekking tot waterbeheer in de gebieden die Israel al 46 jaar bezet houdt.
 Mekorot pompt een zeer groot deel van haar water op uit aquifers onder de heuvels van Judea en Samaria (om de Israelische namen maar eens te gebruiken) en onderwijl  voert Israel een beleid waarbij Palestijnse waterbronnen en ook reservoirs voor de opvang van regenwater systematisch worden vernield *zie ook de foto boven dit stukje). Het is ondertussen juist, zoals de Kamerleden in hun vragen stellen, dat Mekorot ook water levert aan de Palestijnse Autoriteit. Maar kennelijk zijn de Kamerleden niet op de hoogte van de werkelijke verhoudingen wat dit betreft.
Onder meer Amnesty International stelde al een aantal jaren geleden de grootschalige Israelische diefstal van water uit de bezette gebieden aan de kaak. Uit Amnesty's cijfers uit 2009 (klik hier voor meer informatie) bleek dat 450.000 Israeli's konden beschikken over 80% van het uit de bezette gebieden opgepompte water, terwijl slechts 20% naar  2,3 miljoen Palestijnen ging. Veel Palestijnen krijgen minder dan volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO het minimum is. Ook zijn veel Palestijnen helemaal niet aangesloten op een waterleiding (zij moeten water aanvoeren met tankwagens). Eveneens komt de landbouw er uiterst bekaaid af.
Tenslotte wijzen de Kamerleden - om aan te geven hoe bona fide Mekorot in hun ogen is - naar het feit dat Israel, Jordanië en de Palestijnse Autoriteit nog deze week een akkoord tekenden met de Wereldbank voor het aanleggen van een gezamenlijk systeem dat de Dode Zee met de Rode Zee gaat verbinden. Ook hiermee geven de Kamerleden blijk niet op de hoogte te zijn. Zo weten zij blijkbaar niet dat de PA tekende ondanks een dringend oproep die 20 Palestijnse NGO's in  november deden om niet met deze plannen door te gaan, vooral omdat zij de bestaande koloniale verhoudingen wat het waterbeheer in de bezette gebieden betreft, bestendigen.
Dit alles zal de PVV, de ChristenUnie en de SGP vermoedelijk worst wezen. Deze partijen steunden altijd al van harte alle Israelische koloniale avonturen op de bezette westelijke Jordaanoever, van het bouwen van nederzettingen tot het stelen van grondstoffen. Maar wat misschien toch een klein beetje verrassend is, is dat de VVD nu van harte meedoet. Kennelijk is ook deze partij tot de club toegetreden die de Israelische nederzettingenpolitiek in al haar facetten steunt.  

10 opmerkingen:

Ben zei

Een beetje verrassend van de VVD....
Een verklaring voor dit gedrag is wellicht de hete adem van blonde Greet in de nek van smiling Rutte.
Overigens vind ik de minister van BUZA ook niet sterk acteren.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Vooruit, een linkje.

http://www.eajg.nl/node/659

Abu Pessoptimist zei

Mee eens, Ben. Timmermans heeft intussen geantwoord op de Kamervragen waarover ik schreef supersnel), http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/12/12/beantwoording-kamervragen-over-samenwerkingsverband-met-het-israelische-waterbedrijf-mekorot.html
Daaruit blijkt a) dat Buza niets met het besluit van Vitens te maken had, b) hij vindt dat Vitens best met Mekorot kan samenwerken als het maar binnen de Groene Lijn gebeurt en c) dat Buza zelf met Mekorot samenwerkt.
Een vreemde - en verwarrende - stellingname. Mag ik nu van Timmermans best wijn verkopen van een firma die ook landerijen en op de Golan en bij Hebron heeft, zolang ik maar zorg dat de wijn die ik verkoop binnen de groene lijn wordt verbouwd? En hoe controleer je zoiets? Slap, dus, dat antwoord van Timmermans. Behoorlijk slap.

Abu Pessoptimist zei

Ik had op twitter al reclame voor jullie gemakat, Jaap, maar zag jullie brief te laat om er in het stukje iets mee te doen. Jullie zijn duidelijk principiëler dan Frans Timmermans (zie de beantwoording van de Kamervragen, link hierboven). Misschien is het een idee ook hem een EAJG-brief te sturen en hem eraan te herinneren dat hij van de PvdA is??

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Dank Abu, voor je 'reclame', dank! . Ja, ik interpreteer de razendsnelle antwoorden van BuZa ook als aanzienlijk minder ver gaand, dan onze stellingname. Onze brief staat op onze site, ik neem aan dat Timmermans van de inhoud wel op de hoogte zal worden gesteld.

Abu Pessoptimist zei

Jaap, het is best mogelijk dat een gedienstige ambtenaar van Timmermans hem jullie brief laat zien. Maar dat is natuurlijk niet hetzelfde als hem persoonlijk aanspreken op zijn antwoorden op de Kamervragen. (Waarover het CIDI op twitter al juichend reageerde, maar dat terzijde).

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

EAJG is van mening: fout=fout. Met bedrijven die profiteren van de bezetting en die zo de feitelijke annexatie van Palestina dieper verankeren, moet helemaal niet samengewerkt worden, ook niet op terreinen die niet in rechtstreeks verband staan tot de bezetting.

Het zou anders net zijn alsof we een dief niet hoeven vervolgen omdat hij in een andere hoedanigheid aan goede doelen schenkt, een fraudeur ongemoeid laten, omdat hij wel zijn boodschappen betaalt, of een kledingproducent sauveren omdat niet alle kleding onder erbarmelijke omstandigheden wordt vervaardigd. Het voorbeeld dat AbuPessoptimist hierboven geeft (wijn) drukt dezelfde gedachtegang uit.

Mekorot 'deugt niet' 'als bedrijf', vindt EAJG, zolang het de illegale joodse kolonies van water voorziet -dat het weghaalt uit de Palestijnse ondergrond- wat het verder elders ook doet.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Ja, je hebt gelijk. Ik 'neem het mee'(echt een ministerieel antwoord...:)

Maar het zal gebeuren!

Anoniem zei

Het is inderdaad verbazing- en zorgwekkend dat de VVD zich kennelijk heeft laten bekeren tot het standpunt van CU, SGP en PVV. In hun gezamenlijke vragen aan Timmermans heten de Palestijnse gebieden ‘de zogenaamde betwiste gebieden in Israël’. Han ten Broeke heeft het internationaal recht definitief afgeschud, zoveel is duidelijk.

In een artikel in The Times of Israel duikt Ten Broeke ook op. Daar noemt hij de actie van Vitens ‘not a case of discouraging Israeli settlements, but rather the unmasking of a superimposed activism’.
In het artikel krijgt het ‘hypocriete’ Vitens er verder van langs van de Israëlische regering, die Vitens er o.a. van beschuldigt wél zaken te doen met de Coastal Municipalities Water Utility in Gaza.
Zie www.timesofisrael.com/jerusalem-slams-dutch-water-companys-self-righteous-hypocrisy/

Timmermans is inderdaad volstrekt onnavolgbaar. Ik meende toch begrepen te hebben dat het kabinet alle bemoeienis met Israëlische bedrijven die actief zijn in de nederzettingen ontmoedigt. Dat betekent dan toch om te beginnen dat de Nederlandse staat zelf geen relaties onderhoudt, laat staan zaken doet, met zulke bedrijven. Dit is niet meer uit te leggen.

Martijn.

Feng Chsang zei

Houdt naast het bovenstaande verhaal ook het beeld van Gaza voor ogen, waar een volk wordt gestraft met onder strontwater staande straten en meer van dit soort vernederingen, omdat ze naar democratische recht en regels een ‘verkeerde’ regering hebben gekozen,

Het is politiek oké; helaas de laatste kandidaat als het om integriteit gaat. Toch zou ik willen weten waarom deze volstrekt misdadige praktijken in de 2e kamer getolereerd worden.
VVD, CU, SGP en PVV (en zonder flauwe kul ook de PvdA want daar komt Frans Timmermans, die via een smoesje ook de criminaliteit van het bezettingsbeleid van Israël tracht te verdoezelen, toch vandaan) zouden voor dit immoreel gedrag door de voorzitter van de tweede kamer toch een spreekverbod moeten krijgen, een spreekverbod dat breed gesteund zou moeten worden door de media, of heeft de corruptie als het om Israël gaat het Nederlands democratisch bestel, inclusief de 4e macht, al zo ver aangevreten, dat iedereen daar intussen belang bij heeft?

Israel breekt met UNRWA en velt daarmee een doodvonnis voor Noord-Gaza

  Israel heeft maandag de samenwerking met UNRWA opgezegd. Op dezelfde dag had de chef van UNRWA, Lazzarini, ook gemeld dat er al twee maand...