maandag 23 december 2013

PCHR: dode en gewonden afgelopen vrijdag in gaza waren slachtoffer van ''excessief Israelisch geweld''


Begrafenis van Odeh Jihad Hamad. 

Het is langzamerhand een patroon. Israelische militairen schieten één of meerdere Palestijnen dood en een Palestijnse mensenrechtenorganisatie (helaas laat de Israelische mensenrechtenorganisatie  B'Tslelem het vaak afweten) publiceert een paar dagen later een onderzoek waaruit blijkt dat er niets klopt van het verhaal van het Israelische leger over de reden waarom geschoten werd. Zo ook in dit geval. Israelische soldaten  schoten op vrijdag 20 december 'Odah Jihad Hamad (27) dood en verwondden diens broer, Raddad (22), toen zij in de buurt van het grenshek van Gaza waren. Volgens de lezing van het Israelische leger was er een mortiergranaat op Israel afgeschoten en was het grenshek beschadigd.
Het Palestijnse Centrum voor de Mensenrechten (PCHR) meldt echter dat Raddad Hamad en zijn broer om 12 uur 's middags naar de afvaldump in het grensgebied (bij Beit Hanoun) waren gegaan er plastic en schroot te verzamelen om dat te kunnen verkopen. Volgens de getuigenis van Raddad openden Israelische militairen die middag rond half vier, toen het volstrekt rustig was in het gebied, ineens zonder enige waarschuwing het vuur. ‘Odah werd in het hoofd getroffen en viel neer, Raddad zocht dekking.
Toen hij probeerde naar zijn broer te gaan, werd er opnieuw geschoten, waarbij hij werd geraakt in zijn rechter hand. Daarop vluchtte hij. Hij slaagde erin de Palestiijnse Halve Maan te bellen en te vragen om een ambulance. De ambulance werd echter door de Israeli's opgehouden en kreeg pas na bemiddeling van het Internationale Rode Kruis om ongeveer kwart over vier permissie om naar de plek te rijden waar 'Odah lag,. Hij werd gewond overgebracht naar het regeringshospitaal in Beit Hanoun, waar hij kort daarna overleed in de intensive care.
Volgens onderzoek van PCHR naar het tweede incident diezelfde vrijdagmiddag, ging een aantal mensen na het vrijdagsgebed naar de Shuhadaa’ begraafplaats ten oosten van Jabalia in het noorden van de Gaza Strook. Zij naderden het grenshek tot 50-70 meter en gooiden stenen naar de Israelische militairen die daar aan de grens waren gestationeerd. De Israeli's openden daarop het vuur op de stenengooiers. Drie mensen werden gewond, onder wie een kind en een leverancier van houtskool, die 70 meter van de grens voor zijn winkel stond. Diaa’ Ahmed As’ad al-Natour (17) uit het Jabalia kamp werd getroffen in zijn linkerbeen;  ‘Ali Hasan ‘Abdel Rahman Khalil (20) uit Jasbalia kreeg een kogel in zijn linkerdij, en Mohammed Hamoudah Ayyoub (23), een houtskoolleverancier, kreeg een kogel in zijn rechter been.
PCHR spreekt daarop de gebruikelijke vrome formules uit dat de organisatie bezorgd is over de achteloze manier waarop Israel omgaat met de levens van de Palestijnen en een beroep op op de internationale gemeenschap om Israel erop te wijzen dat het onder de Conventie van Genève verplicht is te waken over het welzijn van de burgers van de bezette gebieden. Maar dat zijn dus vrome formules. Israelische militairen kunnen doodschieten wie ze willen en hoeven daar geen verantwoording over af te leggen. En de internationale gemeenschap heeft daar geen moeite mee. Zo gaat  het al 46 jaar.    

Geen opmerkingen:

Tien doden bij luchtaanvallen ''door onbekenden'' in grensgebied Irak-Syrië

 Zeven  mensen zijn gedood en een zestal vrachtauto's is vernield in het Albu Kamal gebied aan de oostelijke grens van Syrië met Irak. D...