maandag 30 september 2013

President Peres speelt mooi weer bij het Internationaal Gerechtshof

Peres in The Hague
 Peres in het Vredespaleis. Foto AP.

Het kan haast niemand zijn ontgaan, de Israelische president Peres is op bezoek.Gisteren deed hij de 'Joodse dingen': een bezoek aan het Anne Frank-huis plus de Hollandsche Schouwburg, en een toespraak voor Joodse Nederland in de Portugese Esnoga op de Jonas Daniel Meijerplein. 
Vandaag begon het meer universele gedeelte. Vanmorgen sprak hij in het Vredespaleis 'achter gesloten deuren' met rechters van het Internationale Gerechtshof.
Wat?? Het Internationale Gerechtshof?? Dat in 2004 de uitspraak deed dat de Westoever bezet gebied is, dat de nederzettingen illegaal zijn? En dat de zogenaamde 'Veiligheidsmuur' dient te worden afgebroken, omdat hij grotendeel is gebouwd binnenin de bezette gebieden, in plaats van op de 'groene lijn', oftewel de (bestands)grens van 1967? En heeft de staat Israel die uitspraak niet al bijna tien jaar volstrekt genegeerd??
Nou, niets van te merken, tijdens Peres' bezoek:
Volgens Peres is de relatie met het gerechtshof 'erg goed'. "Er zijn geen problemen." Israël 'respecteert' de vonnissen en advies van het Internationaal Gerechtshof.Een wereld zonder een Internationaal Gerechtshof is een 'groot gevaar', zei Peres. "Israël onderschrijft ten volle het doel van het hof en haar vonnissen." 

Israel verklaart gesloopt Bedoeïenendorpje Khirbet Makhoul tot 'gesloten militair terrein'


De video laat zien hoe tenten die het Rode Kruis op 20 september had gebracht aan de 120 inwoners van Khirbet Makhoul, die door de sloop van hun dorpje dakloos waren geworden, door het Israelische leger worden afgebroken. Op de video zijn duidelijk de resten te zien van gesloopte tenten en schuren waarin de inwoners van het dorpje tot 16 september woonden. De dorpelingen zijn intussen ook nog eens verdreven van hun grond. 

Het Israelische leger heeft maandag het dropje Khirbet Makhoul, een Bedoeïenendorpje met 120 inwoners in het noorden van de Vallei van de Jordaan, tot  gesloten militair terrein verklaard. Dat  hoorde het  Palestijnse persbureau WAFA van Aref Daraghmeh, het hoofd van de dorpsraad van Al-Maleh, het conglomeraat dorpen waartoe Khirbet Makhoul behoort.
Een order waarin een gebied tot gesloten militair terrein wordt verklaard, is een veel toegepaste maatregel van het Israelische leger om mensen te verwijderen en te verhinderen dat wie dan ook het gebied nog binnenkomt. Daraghmeh vertelde dat het leger de weg naar het dorp met roadblocks heeft afgesloten. Daarmee wordt voorkomen dat Palestijnse en internationale sympathisanten met de Bedoeïenenfamilies die dakloos zijn gemaakt doordat hun dorp op 16 september door het Israelische leger werd gesloopt, hen kunnen bereiken.

zondag 29 september 2013

Oranje-blanje-bleu en het misverstand dat wie pro-Israel is niet fascistisch kan zijn


De PVV met de ''Dietse vlag'' op het Malieveld in Den Haag.

Het is raar maar waar, maar in Nederland anno 2013 is het kennelijk een vraag of er iets mis is wanneer vier leden van het parlement tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen verschijnen met een sticker opgespeld van de 'Dietse vlag'. Ik zou er niet over geschreven hebben als er niet vandaag een debatje over werd gehouden in het NOS-programma Buitenhof (Evelien Gans versus Meindert Fennema) en er na afloop niet tal van tweets blijken rond te gaan van rechtse types, waarin Evelien Gans onder meer 'een foute jodin' wordt genoemd.
Wat is de Dietse vlag? Dat was destijds in de 80-jarige oorlog de vlag van de Geuzen die zich verzetten tegen Spaanse overheersing. Op zich een symbool waar je je mee zou kunnen identificeren, ware het niet dat het in latere tijden een toch wat andere rol heeft gekregen. Zo was het voor de Tweede Wereldoorlog een symbool van de 'Groot-Nederlandse gedachte', een (ultra)rechtse beweging die een unie bepleitte tussen Vlaanderen en Nederland. Nog weer iets later werd de vlag - zie de illustratie - geannexeerd door de Nederlandse nazipartij, de NSB, die zoals bekend een Nederland en een Europa voorstond dat was gezuiverd van vreemde smetten. Lees: gezuiverd van Joden.
Anno nu is de vlag gesignaleerd op de revers van vier leden van de PVV-Kamerfractie en daarvoor al een keer op de kamer van PVV-lid Kortenoeven, toen die nog Kamerlid was. Een deel van de PVV fractie koketteert dus met een nazi- vlag. En dat gebeurt, zie het boek van PVV-'intellectueel' Martin Bosma, met de achterliggende gedachte dat deze vlag zou moet worden gehesen 'op elk stukje Nederland dat van moslims is bevrijd'. Kortom: de PVV schrikt er niet voor terug om voor haar houding ten opzichte van moslims een symbool te kiezen dat destijds stond  voor de verdrijving van de Joden. Toen de Joden eruit, nu de moslims eruit. Is er een duidelijker bewijs dat de PVV een totaal abject, fascistoïde, zoniet ronduit fascistisch clubje is? Onbegrijpelijk dat daarover nog maar een seconde twijfel over kan bestaan bij wie dan ook.

zaterdag 28 september 2013

Clashes thoughout West Bank and also in Gaza after Israel again restricted acces to al-Aqsa


Angry Palestinian throwing rocks in Ras al-Amud (Jerusalem) 

Clashes broke out Friday across the occupied West Bank, after Israel again limited acces to tha Aqsa mosque in Jerusalem. Israel restricted access to the mosque for men to only those aged over 50, citing security concerns. In Jerusalem itself Israeli forces suppressed demonstrations that launched from different areas in Jerusalem that condemned the repeated "raids" during the Jewish holidays. Demonstrations were held at five gates leading into the Old City, and Israeli forces confronted demonstrators with tear gas and stun grenades. Five Palestinians were arrested. 
In Hebron, clashes broke out after Friday prayers on Shalaleh Street in the center of the city, a Ma’an reporter said.  Dozens of Palestinians threw stones and empty bottles at Israeli settlements and Israeli forces responded by firing tear gas and stun grenades. An Israeli army spokeswoman told Ma'an that some 250 Palestinians hurled rocks at security forces.
In the Ramallah area, Palestinians were injured and others suffered tear-gas inhalation. Palestinians threw rocks at Israeli soldiers and burned tires outside Ofer detention center, in Qalandiya refugee camp and in al-Ram near Ramallah. Israeli forces fired tear gas, stun grenades and rubber-coated steel bullets. Several people were injured with rubber-coated steel bullets including three in Qalandiya refugee camp, and others suffered tear gas inhalation. The army official said about 80 "rioters" hurled rocks at security forces in Qalandiya.
Additionally, protests in Bilin against the Israeli separation barrier through the West Bank were met with rubber bullets and tear gas, injuring one Palestinian.

Evacuating a wounded Palestinian in Kfar Qaddum, near Nablus. (Photo's Activestills.org)

Further north in Nablus, two people were injured in clashes at Huwwara checkpoint and near Itamar settlement. Hamdi Allam, 17, was struck with a rubber coated-steel bullet in the head near Huwwara. He was taken to Rafidia Hospital for treatment, medical sources said. Ohers suffered tear-gas inhalation as Israeli forces fired tear gas and stun grenades at protesters.
In Beit Furik east of Nablus, hundreds of Palestinians marched toward th settlement of Itamar before clashing with soldiers who fired tear gas, stun grenades, and rubber-coated steel bullets. Mahmoud Bassam Sheikh Mohammad, 17, was shot in the foot and arrested during the clashes, locals said.
In Gaza dozens of Palestinians marched toward the border between the Gaza Strip and Israel east of Gaza City in solidarity with Jerusalem after Israel repeatedly limited Palestinian access to Jerusalem's al-Aqsa Mosque over the past weeks. The call for the march was reportedly issued by a group called "The Intifada Youth Coalition." The march led to the Nahal Oz military camp. Five Palestinians including a photographer were injured due to high levels of tear-gas inhalation after Israeli forces launched tear-gas canisters at the march. The injured were taken to Shifa hospital in Gaza City.

vrijdag 27 september 2013

Frankrijk buigt voor Israel: diplomate die uit auto werd gesleurd wordt overgeplaatst

Frankrijk is gezwicht voor Israelische druk en gaat de diplomate Marion Fresneau-Castaing, cultureel attaché van het Franse consulaat in Oost-Jeruzalem, in december overplaatsen. De diplomate begeleidde vorige week een transport van tenten en hulpgoederen voor het dorpje Khirbet Makhoul in het noorden van de Jordaanvallei dat eerder door Israel met de grond gelijk was gemaakt. Daarbij werden 120 mensen - onder wie ook een behoorlijk aantal kinderen - dakloos.
De Franse diplomate.
Het konvooi werd staande gehouden door Israëlische grenspolitie en eenheden van het leger, die de vrachtauto met hulpgoederen in beslag namen. Fresneau-Castaing verzette zich daartegen en wilde de auto niet verlaten. Zij werd daarop uit de auto getrokken en over de grond gesleurd. Op een video zou te zien zijn dat zij vervolgens haar hand hebben opgeheven. Israel suggereerde dat ze een agent zou hebben geduwd (van dat laatste is overigens niets te zien op het filmpje).  
Israel, dat een klacht van de EU over het in beslag nemen van de hulpgoederen met kracht van de hand wees,  ging ook tekeer tegen de diplomate. Een agent diende een klacht tegen haar in omdat ze hem zou heben geduwd en Israel zei ook dat zelf op de grond was gaan liggen. Jeruzalem noemde haar gedrag ' onaanvaardbaar en in strijd met de gedragscode voor diplomaten'.

woensdag 25 september 2013

Economie en gezondheidssituatie in Gaza ernstig bedreigd na sluiting Egyptische grens


De Wereld Bank heeft eind 2012 een in verhoogd tempo gebouwd project opgeleverd voor de behandeling van rioolwater en de zuivering van drinkwater in Gaza, waar de waterkwaliteit voor 90% onder de maat was. Maar nu kampt het project met brandstoftekorten.

Egypte zal de grensovergang van de Gaza-strook bij Rafah aanstaande zaterdag drie dagen openen om studenten en mensen die om humanitaire redenen de Gazastrook uit moeten (patiënten bijvoorbeeld) de gelegenheid te geven uit te reizen. Dat heeft de ambassadeur van de Palestijnse Autoriteit in Egypte meegedeeld. De situatie in Gaza is ernstig verslechterd nadat Egypte de laatste tijd honderden 'smokkeltunnels' aan de grens met Gaza heeft vernield en bovendien sinds kort ook de grens heeft gesloten in verband met de onrust in de Noord-Sinai. De Israelische blokkade van de Strook deed zich daardoor des te meer voelen. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Ismail Fahmy heeft Hamas gewaarschuwd dat het zich moet onthouden van steun aan de islamitische rebellen in de Sinai op straffe van een langdurige sluiting van de grens. De betrekkingen tussen Egypte en Hamas, dat ooit een afdeling van de Moslim Broederschap was, zijn sterk bekoeld na het afzetten van de islamitistische president Morsi in Egypte.
Tot de humanitaire gevallen die vanaf zaterdag de grens over zullen gaan, behoren een kleine 1000 patiënten die behandeld worden in Egyptische ziekenhuizen. Zij konden de afgelopen tijd niet naar Cairo. Per maand worden ongeveer 300 mensen uit Gaza in Egypte behandeld.
Afgezien daarvan is de situatie in Gaza door de Egyptische actie tegen de tunnels ook in algemene zin ernstig verslechterd.

Opnieuw gevechten in Jeruzalem en Hebron, zaak 'Machpela-huis' voor de rechter


Traangas en rubberkogels bij de Damascus-poort  (Ma'an)

Tientallen Palestijnen zijn dinsdagmiddag en avond gewond geraakt bij botsingen met de politie in bij de Damascus-poort en in de Salah Eddinsstraat in Oost-Jeruzalem. De rellen begonnen nadat de politie een aanval deed op een vreedzame protestbetoging van Palestijnen tegen de herhaalde bezoeken van kolonisten en rechtse Israeli's aan de Haram al-Sharif/Tempelberg om er te komen bidden.
Palestijns medisch personeel zei dat ongeveer 40 mensen gewond werden door zogenoemde 'rubberkogels' en scherven van stungranaten. Onder de gewonden waren vrouwen, leden van de medische staf zelf, en de fotograaf Suleiman Khader die door een stungranaat werd getroffen in de borst. Twaalf mensen belandden in een ziekenhuis. Vijftien Palestijnen, onder wie een aantal tieners, werden gearresteerd. De Israeli's vielen ook de mufti van Jeruzalem, sheikh Mohammed Hassan aan, en de PA-minister van zaken betreffende Jeruzalem, Adnan al-Husseini. Een leider van Fatah, Hatem Abdel Kader werd door scherven getroffen in zijn gezicht.

dinsdag 24 september 2013

Veldslagen in Hebron en bij Nablus, olijfbomen vernield bij Nablus en Jenin


Beelden van de veldslag in Hebron, een kleine intifada als het ware.
 
Hebron is maandag het toneel geweest van een ware veldslag tussen jongeren en de Israelische bezettingsmacht. de jongeren verzetten zich met alle macht tegen de afsluiting van hun stad. Die afsluiting doormiddel van checkpoint op alle toegangswegen, werd door het leger doorgevoerd, nadat zondag een Israelische soldaat was doodgeschoten bij rellen uit verzet tegen het bezoek van honderden kolonisten aan de Ibrahimi-moskee, die ter gelegenheid van het Loofhuttenfeest was gesloten voor moslims.
De jongeren gooiden met stenen en molotov-cocktails, het leger reageerde met traangas, stun grenades, 'rubberkogels' en scherpe munitie.Ten minste vier jongeren in leeftijd variërend van 17 tot 25 jaar werden gewond door scherpe munitie. Tien anderen raakten gewond door 'rubberkogels' en 18 kregen ademhalingsproblemen door traangas. Een kind, Ziad Adeis, werd afgeranseld door de militairen, en er werden tenminste twee jongeren gearresteerd.  
In Nablus, in het noorden van de Westoever was het dinsdagochtend in alle vroegte op vergelijkbare wijze mis toen ongeveer 500 Israelische kolonisten in bussen en begeleid door het leger werden aangevoerd om te komen bidden in de Tombe van Joseph, die in een buitenwijk van Nablus ligt, vlakbij het Balata-vluchtelingenkamp.

maandag 23 september 2013

Amnesty bekritiseert Palestijnse politie wegens overmatig gebruik van geweld

Dozens of Palestinian police attacked peaceful protesters during two demonstrations in Ramallah in July 2012.
Palestijnse politie in actie tegen vreedzaam demonstrerende Palestijnen in Ramallah, juli 2013. (Foto AFP/Getty/Abbas Moman).

Amnesty International tikt de politie van de Palestijnse Autoriteit op de vingers in een rapport dat maandag is uitgebracht. De Palestijnse politie, die wordt getraind door de Amerikanen en die op de been wordt gehouden met donorgelden van onder meer de EU, maakt zich schuldig aan nodeloos gebruik van geweld. Ook de PA krijgt een uitbrander, want gewelddaden van de politie worden niet bestraft, volgens Amnesty.
De mensenrechtenorganisatie wijst erop dat de politie van de PA de afgelopen maanden schuldig was aan de dood van twee Palestijnen. Op 8 mei stierf Khaleda Kawazbeh onder niet opgehelderde omstandigheden tijdens een politie-inval in het dorp Se’ir bij Hebron. Daarbij vielen ook acht gewonden. Op 27 augustus  kwam Amjad Odeh, 37, om het leven door een schot in het hoofd, dat hij opliep tijdens het onderdrukken door de PA-politie van een protestdemonstratie in de buurt van Nablus. 

Netanyahu doet na dood militair Palestijns huis in Hebron cadeau aan de kolonisten

The controversial Beit Hamachpela in Hebron (photo credit: Miriam Alster/Flash90)
'Beit Machpela', Netanyahu's cadeau aan de kolonisten.

 De Israelische premier Netanyahu heeft, zoals te verwachten was, ferm gereageerd op het doodschieten van de 20-jarige Israelische sergeant Gabriel Koby, zondag bij een checkpoint in Hebron. Netanyahu gaf het militaire bestuur van de Westoever (Civil Administration) zondagavond opdracht de noodzakelijk stappen te nemen, opdat kolonisten die in april 2012 door het leger uit een Palestijns huis vlakbij de Ibrahimi moskee werden gezet, het huis weer in bezit kunnen nemen. 
''Iedereen die probeert ons te verdrijven uit de stad van onze aartsvaders zal het tegenovergestelde bereiken,'' zei Netanyahu. "We zullen het terrorisme blijven bevechten … met de ene hand, terwijl we met de andere de nederzettingen versterken." Het betreffende huis, dat door de kolonisten Beit Machpela is gedoopt (Huis van de grot van Machpela) werd in maart 2012 door de kolonisten bezet. In april werden ze er door het leger weer uitgezet. In oktober 2012 bepaalde een militaire rechtbank dat de kolonisten, die aan hadden gevoerd dat ze het huis van de Palestijnse eigenaar hadden gekocht, de koopacte hadden vervalst.

zondag 22 september 2013

Israeli gedood en Palestijn gewond in Hebron bij rellen voor de Ibrahimi-moskee

Ibrahimi Mosque
 Palestijnen hebben geen toegang tot de Ibrahimi-moskee op joodse feestdagen als Nieuwjaar of Sukkot.

Een Israelische militair is zondag ernstig gewond geraakt bij een checkpoint bij de Tombe van de Patriarchen?de Ibrahimi moskee in Hebron. Hij werd in de nek getroffen door wat waarschijnlijk een kogel was afgevuurd door een Palestijn. Hij werd per helikopter afgevoerd naar het Hadassah ziekenhuis in de wijk Ein Kerem van Jeruzalem, waar hij later overleed,  zoals ook het leger bevestigde.  Israel kondigde direct een uitgaansverbod af voor heel Hebron. Helikopters vlogen over de stad terwijl militairen die in gaten en hoeken doorzocht.  
De Israeli was de tweede die dag die bij de Tombe gewond raakte. Eerder op de dag werd een 22-jarige Palestijn, Nimr Salaymeh, in de nek getroffen door een zogenoemde rubberkogel (een met rubber overtrokken metalen kogel) en naar een ziekenhuis in Hebron vervoerd. Salaymeh werd getroffen tijdens schermutselingen die uitbraken toen Israelische militairen een aantal Israelische kolonisten begeleidden die in de Tombe wilden gaan bidden. Dat lokte een reactie uit van Palestijnen die zelf gedurende het joodse Sukkot-feest twee dagen lang hun moskee niet mogen bezoeken, omdat die dan alleen open is voor Israeli's die er  middenin een synagoge hebben. Het leger reageerde met traangas en rubberkogels.
De sfeer in Hebron was ook gespannen omdat het Israelische leger diezelfde dag een Palestijns huis in het oosten van Hebron had overgenomen om er een legerpost in te vestigen die de kolonisten moest beschermen.  De militairen drongen het huis van Salim al-Salayman om twee uur s nachts binnen en sloten hem en zijn 17 familieleden enige tijd op in een kamer op de eerste verdieping, terwijl zijzelf de tweede verdieping in bezit namen en er militair materieel neerzetten.
 Het huis van Salayman kijkt uit over een bypass-weg tussen de nederzetting Kiyat Araba en de Tombe van de Patriarchen. Al-Salayman deed een beroep op de Palestijnse Autoriteit om tussenbeide te komen.

Poging hulp te verlenen aan gesloopt Bedoeïenendorpje leidt tot diplomatieke rel

جيش الاحتلال الاسرائيلي اثناء الاعتداء على الدبلوماسية الفرنسية ماريوم كاستين.(عدسة: ايمن النوباني/وفا)
Marion Fesneau-Castaing, cultureel attaché van het Franse consulaat in Oost-Jeruzalem, ligt op de grond, uit haar auto getrokken door Israelische militairen. (Foto WAFA) 

Israel denkt erover om de culturele attaché van het Franse consulaat in Oost-Jeruzalem uit te wijzen als 'persona non grata', zo meldt de krant Haaretz. Ook heeft Israel een keiharde houding aangenomen tegenover een protest van de Europese Unie.
 Een en ander volgt op een botsing, die vrijdag plaatsvond tussen Israelische militairen en hulpverleners van onder meer de Verenigde Naties die werden vergezeld van  diplomaten van Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Spanje, Australië en de EU. De hulpverleners wilden hulp brengen aan 120 Bedoeïenen in het noorden van de Jordaanvallei, wier dorpje, Khirbet Makhoul, begin vorige week met de grond gelijk was gemaakt door het Israelische leger. De hulpverleners stuitten echter op Israelische militairen die hen tegenhielden en  de vrachtauto met hulpgoederen in beslag namen. Daarop ontstond en handgemeen, waarbij een Franse diplomate, cultureel attaché Marion Fresneau-Castaing, uit haar auto werd getrokken en over de grond gesleurd.

zaterdag 21 september 2013

Israelische soldaat gedood op Westoever

Qalqilyah, seen behind the West Bank security barrier, in 2009. (photo credit: Yossi Zamir/Flash90)Qalqiliya achter de Muur. 

Updated, zie onderaan.  Een Israelische soldaat is vrijdag ontvoerd door een Palestijn uit de omgeving van de stad Qalqiliya op de Westoever en door hem vermoord, zo is zaterdag bekend geworden.  De soldaat werd sinds vrijdag vermist. Later bleek dat de soldaat, die in een restaurant werkte in Bat Yam, vrijdag samen met een Palestijnse collega, Nidal Amr (42) die in het in hetzelfde restaurant werkte, was vertrokken,. Ze waren per taxi naar een plaats was gegaan dichtbij Azzoun bij Qalqilya waar de Palestijnse collega woonde. Daar vermoordde Amr de soldaat en verborg hij diens lichaam door het in een waterput te gooien. Volgens het Israelische leger had Nidal Amr na zijn arrestatie gezegd de dode soldaat als onderpand te willen gebruiken om zijn broer, Nureddin Amr, los te krijgen die als lid van Tanzim, de gewapende arm van Al-Fatah, lange gevangenisstraffen uitzit.

Te verwachten bezoek uit Israel: Shimon Peres en kolonisten uit 'Samaria'

De Israëlische president Shimon Peres brengt van 29 september tot en met 2 oktober een officieel bezoek aan Nederland. Hij houdt dan in de plenaire zaal van de Eerste Kamer een toespraak voor leden van de Eerste Kamer en Tweede Kamer. De Telegraaf schrijft dat het zelden gebeurt dat een buitenlandse staatshoofd de Kamerleden toespreekt in de Senaat. In 1997 viel die eer te beurt aan wijlen koning Hussein van Jordanië.Ik citeer de Telegraaf zelden, maar ditmaal geloof ik wel dat ze gelijk hebben. Teveel eer voor deze man, en voor Israel lijkt me, waar de huidige politieke lijn ons allerminst redenen tot het verlenen van veel eerbetoon zou moeten geven.
Peres (foto Reuters)
Peres gaat in die rede natuurlijk een pleidooi houden om plannen van de EU niet te laten doorgaan om bij toekomstige samenwerkingsovereenkomsten met Israelische instanties te eisen dat zij verklaren geen banden met de nederzettingen te hebben of hen anders van samenwerking uit te sluiten. Peres gaat de Kamerleden ongetwijfeld vertellen dat dit de vredespogingen van de VS in de wielen rijdt, omdat het de Palestijnen minder flexibel zal maken - zij kunnen er dan immers op wijzen dat ook anderen dan zijzelf de nederzettingen illegaal achten. Peres zal erbij zeggen dat de EU-maatregel vooral zo ongewenst is, omdat een overeenkomst juist nu voor het grijpen lag. Dat laatste zegt hij namelijk al tientallen jaren.

Israel schoffeert diplomaten bij poging hulp te verlenen aan Bedoeïenen in Jordaanvallei


De Franse diplomate Marion Castaing ligt, nadat zij met geweld uit een auto is gesleurd, aan de voeten van Israelische militairen. De foto werd op 20 september genomen op de Westoever door een Westerse hulpverlener die liever anoniem wilde blijven.

De leider van OCHA, het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Hulp van de Verenigde Naties in bezet Palestijns gebied, James Rawley heeft vrijdag zijn “grote bezorgdheid” uitgesproken over Israelische obstructie van pogingen om humanitaire hulp te verlenen aan Bedoeïenen in de Vallei van de Jordaan van wie enkele dagen geleden de huizen zijn gesloopt door het Israelische leger.
De Bedoeïenen in kwestie waren 120 inwoners van het dorpje Khirbet Mahkhoul dat maandag 19 september in zijn geheel door het Israelische leger onmver werd gehaald.Vrijdag probeerde een konvooi van een internationale hulporganisatie, begeleid door diplomaten van Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Spanje, Australië en leden van de staf van de vertegenwoordiging van de Europese Unie, tenten te brengen voor 48 mensen, onder wie 16 kinderen, die ''dringend behoefte hadden aan noodopvang na herhaalde sloopactie van het Israelische leger'', zo luidde een persverklaring van Rawley. Maar het leger (of naar de foto te oordelen, leden van de grenspolitie) kwamen tussenbeide. Leden van hulporganisaties en diplomaten van een aantal landen die aanwezig waren, werden op ruwe wijze bejegend. Onder meer werd een Franse diplomate uit een auto getrokken en over de grond gesleurd, iets wat een duidelijke inbreuk is op internationale diplomatieke codes. De auto waarin de diplomate zat werd daarna door de Israeli's in beslag genomen, evenals een lading tenten. De diplomate gaf als commentaar: ''Dit is hoe het  internationale recht hier wordt nageleefd.''

woensdag 18 september 2013

Weer onlusten op Tempelberg/Haram al-Sharif wegens biddende Joden

قوات الاحتلال الاسرائيلي، تمنع المصلين من دخول المسجد الاقصى.(عدسة:عفيف عميرة/وفا)
(Foto WAFA)

Israelische politietroepen zijn woensdagmorgen via twee poorten in flinke aantallen het terrein van Haram al-Sharif/de Tempelberg in Jeruzalem binnengegaan en hebben vervolgens alle ingang afgesloten zodat Palestijnse gelovigen het gebied niet meer binnen konden komen. Ook 500 studenten van religieuze scholen op het terrein en hun leraren werden tegengehouden. Dat gebeurde met het doel een groep Joden de gelegenheid te geven te bidden op het terrein.
De actie van de politietroepen lokte verzet uit van jongeren die de agenten met stenen begonnen te bekogelen. De jongeren werden daarop teruggedreven naar de zuidelijke moskee, waar zij door de politie werden ingesloten en bewerkt met pepper spray, aldus de persbureaus WAFA en Ma'an. Honderden andere Palestijnen protesteerden intussen bij de poorten die de politie waren afgesloten.
De Israelische krant Times of Israel bracht het nieuws woensdag net een klein beetje anders. Het vertelde zijn lezers dat jongeren op de Tempelberg de Israelische politie hadden aangevallen en met stenen hadden bekogeld, waarbij twee agenten licht gewond waren geraakt.
Rond het gebied van de Aqsa moskee is het al een tijd onrustig als gevolg van herhaalde keren dat Joden er onder politiebegeleiding komen bidden.

dinsdag 17 september 2013

Bedoeïenen N-Jordaanvallei voor 4e keer in een jaar verjaagd omdat Israels leger moet 'oefenen'.


Israelische legerplaats bij al-Maleh in de Jordaanvallei. (Activestills.org) 

Het Israelische leger heeft dinsdag alle checkpoint die leiden naar het noorden van de Jordaanvallei (op de Westoever) gesloten en leraren en leerlingen verhinderd hun scholen te bereiken, zo meldde Aref Daraghme, hoofd van gemeenteraad van het dorp al-Maleh bij Tubas. Daraghmeh vertelde Ma'an News dat Israelische strijdkrachten tientallen mensen uit de dorpjes al-Burj en al-Maita die tot al-Maleh behoren tijdelijk verjaagt, omdat het Israelische leger moet oefenen. Zaterdag werden al zo'n 100 mensen weggejaagd om plaats te maken voor oefeningen. Maandag werd ook een heel dorpje met 120 inwoners in dezelfde buurt, Khirbet Makhoul, met de grond gelijk gemaakt.
Israel verjoeg al drie keer eerder een 1000-tal mensen met hun hele hebben en houden uit de regio in verband met oefeningen waarbij het leger met scherpe munitie schiet. De eerste keer was in november 2012, daarna gebeurde dat nogmaals in januari en mei 2013.De inwoners van de streek, overwegend Bedoeïenen, zijn ervan overtuigd dat Israel wil proberen hen permanent te verdrijven. 

Israelische militairen doden weer jongen in vluchtelingenkamp Jenin

Islam Husam Toubasy, 19 - Wattan TV
Wijlen Islam al-Tubasi
Israeli militairen hebben dinsdag het vuur geopend op een jongen van 19 die zij wilden arresteren in het vluchtelingenkamp van Jenin. De jongen, Islam Husam Tubasi, die lid zou zijn geweest van de Islamitische Jihad, werd daarbij gewond. Later op de dag werd in een Israelisch ziekenhuis in bezet gebied, het Khodeira ziekenhuis,  vastgesteld dat hij was overleden. Islam Toubasi was de derde Palestijn in het kamp die sinds 20 augustus omkwam als gevolg van Israelisch militair geweld.
Tubasi’s broer Kamal vertelde het Palestijnse persbureau WAFA dat de militairen de deur van het huis van de familie opbliezen en al schietend in alle richtingen het huis binnendrongen. De soldaten liepen daarna naar het dak waar Islam lag te slapen en schoten hem neer. Vervolgens sleurden ze hem hevig bloedend naar de straat, waar één van de soldaten van de speciale undercover eenheid nog een schot op hem afvuurde, in zijn been. Daarna werd hij in een jeep geduwd en werd hij meegenomen,'' aldus Kamal al-Tubassi.
Het leger verklaarde dat Islam probeerde te vluchten en daarom werd neergeschoten. Het is echter moeilijk in te zien hoe iemand die in zijn slaap wordt verrast door militairen die via de trap het dak op zijn gekomen,  zou kunnen wegrennen.

Verwarring in Israel na uitspraak hooggerechtshof over detentie Afrikaanse vluchtelingen

Saharonim detention facility.
Afrikaanse 'infiltranten' in deIsraelische Saharonim gevangenis. Foto Eliyahu Hershkovitz/Haaretz

 Het Israelische hooggerechtshof heeft maandag het amendement ongeldig verklaard van de Israelische Anti-Infiltratiewet, waarin was bepaald dat asielzoekers uit het buitenland zoals Afrika zonder vorm van proces kunnen worden opgesloten voor een periode tot maximaal drie jaar. Het hof, dat voor de gelegenheid uit negen rechters bestond, kwam unaniem tot de conclusie dat het amendement het persoonlijke recht het op vrijheid geweld aandoet en strijdig is met de uitspraken in Israels Basiswet 1) over menselijke vrijheid en waardigheid. Het hof gaf de staat opdracht de zaken van al degenen die nu in hechtenis zijn binnen 90 dagen te herzien.
Er zitten  op dit moment ongeveer 1.750 mensen vast, van een bevolking van ongeveer 55.000 Afrikanen, meest afkomstig uit Eritrea en Sudan. Israel was begonnen met de bouw van faciliteiten om duizenden mensen in te kunnen opsluiten, maar de stroom vluchtelingen is aanmerkelijk teruggelopen sinds de constructie van een hek aan Israels zuidgrens.
De Wet op de Preventie van Infiltratie werd aangenomen in januari 2012. Het ging daarbij om een amendement op een wet uit 1954, die was bedoeld om de infiltratie van 'terroristen' uit buurlanden tegen te gaan. Via het amendement werd de wet ook van toepassing op asielzoekers. Het amendement was ingediend door premier Netanyahu.

maandag 16 september 2013

Israel sloopt Bedoeïenendorpje in het noorden van de Jordaanvallei


 De foto toont de vernieling van Al-Mayta, een plaatsje vlakbij het nu vernielde Makhoul, waarbij op 20 januari 2013 187 mensen dakloos werden. (Activestills.org)   

Het Israelische leger heeft maandagmorgen vroeg een Bedoeïenendorpje vernield bij de plaats Al-Maleh in de vallei van de Jordaan (op de Westoever). Van het dorpje dat bekend staat onder de naam Makhoul werden alle tenten, schuren voor dieren en andere bouwsels omvergehaald. Daarbij werden de 120 mensen dakloos. Volgens Aref Daraghme, de burgemeester van Al-Maleh waartoe Makhoul behoort, waren de inwoners niet vooraf gewaarschuwd.
Het was overigens niet de eerste keer dat Makhoul werd gesloopt. Israel is bezig aan een systematische campagne om de Bedoeïenen uit de omgeving van Al-Maleh, dat ligt in de burt van Tubas, te verdrijven. In januari werden meerdere sloopacties uitgevoerd in dorpjes die tot Al-Maleh behoren. En het afgelopen jaar heeft het Israelisch leger de ongeveer 1000 inwoners van Al-Maleh en omgeving tot drie keer toe opdracht gegeven om voor een tijdje te vertrekken om het Israelische leger de gelegenheid te geven in het gebied met scherpe munitie te oefenen. Dat gebeurde in november 2012, en januari en mei 2013. 
In de buurt van Al-Maleh is een Israelische legerbasis gevestigd.

15 Oud-kopstukken doen beroep op EU om richtlijn aangaande nederzettingen te handhaven

Vijftien vroegere hoge ambtsdragers uit de Europese Unie, behorende tot de groep European Eminent Persons heeft een beroep op de EU gedaan om niet de nieuwe richtlijnen  ten aanzien de Israelische nederzettingen af te zwakken of vertraagd in werking te stellen. De nieuwe richtlijn geeft aan dat de EU vanaf 1 januari geen nieuwe samenwerkingsovereenkomsten kan aangaan met organisaties die banden hebben met nederzettingen in bezet Oost-Jeruzalem, de Westoever of de Golan Hoogvlakte.
De nieuwe richtlijn zal met name gevolgen hebben voor het samenwerking op wetenschappelijk gebied onder het programma Horizon 2020. Israel verzet zich krachtig tegen de nieuwe richtlijn, onder het motto dat het de Palestijnen zou aanmoedigen hun poot stijf te houden tijdens de huidige vredesonderhandelingen. De Amerikanen steunen Israel daarin. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry vroeg zijn Europese collega's vorige week de invoering van de richtlijn te vertragen om de vredesbesprekingen niet voor de voeten te te lopen. In de brief, die op 16 september werd verstuurd aan alle minister van Buitenlandse Zaken van de EU en aan Lady Ashton, de EU-hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Betrekkingen, heet het: “Met grote bezorgdheid hebben we kennis genomen van recente oproepen tot het vertragen, veranderen, of zelfs opheffen van de richtlijnen van de Europese Commissie met betrekking tot het financiële betrekkingen met instellingen in de gebieden die Israel sinds juni 1967 heeft bezet. We doen een beroep op u om de richtlijnen en hun volledige toepassing door instellingen van de EU te ondersteunen, met name in het licht van de huidige onderhandelingen over Israels deelname in Horizon 2020.”

Brief parlementsleden Israelische coalitie aan Netanyahu: sta geen gebied meer af aan Palestijnen

Zeventien leden van het Israelische parlement de Knesset,  die behoren tot de huidige regeringscoalitie, onder wie vijf staatssecretarissen, hebben premier Benjamin Netanyahu zondag een brief gestuurd waarin zij hem oproepen geen akkoord met de Palestijnen te sluiten waarin land wordt overgedragen aan de Palestijnen. Netanyahu kreeg de brief voor zijn ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die zondag in Jeruzalem was. Het gesprek van Kerry en Netanyahu ging overigens vooral over Syrië. 
Ondertekenaars van de brief waren onder meer de staatssecretarissen van de Likud Zeev Elkin (Buitenlandse Zaken), Danny Danon (Defensie) en Tzipi Hotovely (Transport) en de Habayit Hayehudi staatssecetarissen rabbijn Eli Ben Dahan (Religie) and Avi Wortzman (Onderwijs).
De brief stelt: “Twintig jaar na de mislukte Akkoorden van Oslo doen we een beroep op de premier om ons duidelijke standpunt aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken over te brengen: Israel zal niet terugkeren naar de uitgangspunten van Oslo, en zal geen verdere delen van het vaderland overdragen aan de Palestijnse Autoriteit.”
Het initiatief voor de brief kwam van de leiders van de 'Land van Israel' lobbygroep in de Knesset, de leider van de coalitie-fracties Yariv Levin (Likud) and Orit Strock van Habayit Hayehudi. Andere ondertekenaars waren onder meer Miri Regev (Likud), David Rotem van Yisrael Beiteinu en de leden van Habayit Hayehudi Ayelet Shaked, Nissan Slomiansky, Moti Yogev, Shuli Moalem, Zvulun Kalfa and Yoni Chetboun.

donderdag 12 september 2013

Israelische rechter noemt getuigenverklaring directeur Palestine Media Watch onbruikbaar

Nauwelijks heeft een Israelische rechter bepaald dat de zionistische waakhond-groep Im Tirtzu ongestraft een fascistische organisatie mag worden genoemd, of opnieuw doet een rechter een uitspraak die een klap in het gezicht van de rechtse fatsoensrakkers en hasbara-kampioenen mag worden genoemd. Ditmaal was de degene die klap ontving Itamar Marcus, de directeur en oprichter van de organisatie Palestine Media Watch. Hij werd door een rechter een “incompetente” getuige genoemd in een zaak waarbij geprobeerd werd de Palestijnse Autoriteit aan te klagen wegen het aanzetten tot 'terroristisch geweld' tegen Israel en Israelí's.
Marcus, 'incompetente getuige' (Foto RefDag)
Palestine Media Watch (PMW) is een organisatie die erop uit is zoveel mogelijk uitingen van Palestijnen bijeen te sprokkelen waaruit blijkt dat ze bloeddorstig, c.q. antisemitisch zijn, niet deugen en uit zijn op geweld tegen Joden. Directeur Marcus is een graag geziene gast in Amerikaanse politieke kringen en ook hier in Nederland bij Christenen voor Israel. Ook sprak hij in de Tweede Kamer op uitnodiging van Christen-politici als Joël Voordewind (CU) en Kees van der Staaij (SGP) .   
De zaak waar het om ging was aangespannen door een Israelische familie van wie de zoon tien jaar geleden bij een schietpartij werd gedood. De advocaat van de familie stelde dat  hoge Palestijnen onder wie president Mahmoud Abbas Palestijnen aanmoedigde gewelddaden jegens Israel te plegen en dat dus de Palestijnse Autoriteit indirect verantwoordelijk was voor de dood van deze zoon.
Itamar Marcus was gedagvaard als getuige deskundige. Hij presenteerde quotes en video's die door PMW waren verzameld en getuigde dat hij er door zijn werk als media waakhond tot de conclusie was gekomen dat de “PA een expliciete politiek volgt van ophitsing tegen Israel en de Joden”.
Maar rechter Dalia Gannot van de rechtbank in Tel Aviv wees zijn verklaringen van de hand. Zij wees erop dat Marcus in de 15 jaar van 1995 tot 2010 slechts 76 voorbeelden had verzameld, wat voor zo'n lange periode wel erg weinig was. Ook concludeerde ze dat veel van zijn rapporten meer zijn eigen mening vertegenwoordigden dan die van iemand anders. Zij volgde bovendien het verweer van advocaat Yossi Arnon, die optrad namens de PA, dat Marcus' quotes afkomstig waren uit onofficiële en onpopulaire media zoals de kranten al-Hayat al-Jadida en al-Ayyam of het radio-station de Stem van Palestina, terwijl de veel populairdere krant Al-Quds nauwelijks werd geciteerd en kanalen als Al-Jazera of Al-Arabiyya in het geheel niet werden genoemd. Ook het officiële persbureau van de PLO werd nooit geciteerd. Zij zei aan te nemen dat als de PA zou willen oproepen tot geweld, de PA toch waarschijnlijk media zou kiezen met een groter bereik. En zij concludeerde in haar vonnis dat er weliswaar “zonder twijfel Palestijnse media zijn die oproepen tot geweld jegens Israel en de Joden, maar dat het duidelijk is dat dit niet de officële politiek is van de Palestijnse Autoriteit''.

Gewonden bij onlusten rond het bezoek van 1400 Joden aan Josefs Tombe in Nablus

Jews praying at Joseph's Tomb
Biddende Joden in de Tombe van Josef, bij Nablus op de Westoever. (Foto Moti Milrod/Haaretz)  

Zeven Palestijnen zijn donderdagmorgen gewond geraakt bij onlusten toen zo'n 1400 Joden met bussen en onder zware bewaking van eenheden van het leger en van de grenspolitie naar de Tombe van Joseph kwamen om te bidden. De Tombe ligt in de buitenwijken van de stad Nablus op de Westoever, vlakbij de Balata- en Askar vluchtelingenkampen. De leger- en politie-eenheden sloten de toegang tot het gebied af en werden daarop door Palestijnse jongeren bekogeld met stenen en molotov-cocktails. Het leger beantwoordde dat met het afschieten van traangas- en drukgranaten en zogenaamde rubberkogels.
Volgens het leger werd er ook door een Palestijn met scherp op hen geschoten. De militairen schoten terug, maar de Palestijn, hoewel gewond, vluchtte naar het Askar-kamp. Daar braken opnieuw onlusten uit die door het leger met traangas- en stungranaten de kop werden ingedrukt. Hier vielen de meeste gewonden. De gevluchte man, Husam Qatanani, werd alsnog ingerekend. Hij werd later overgebracht naar een ziekenhuis in Israel. Vier anderen werden eveneens gearresteerd.

dinsdag 10 september 2013

Onderzoek naar dood Palestijnse demonstrant uit Bil'in na 4,5 jaar gesloten wegens gebrek aan bewijs

Wijlen Bassam Abu Rahmeh in een shirt van de Israelische vredesbewging Gush Shalom, samen met Uri Avnery, een van de oprichters van Gush Shalom.  (Foto Rachel Avnery). 

(Updated - zie onderaan) -De Israelische militaire advocaat generaal heeft na 4,5 jaar het onderzoek afgesloten naar de dood van de Palestijnse demonstrant Bassam Abu Rahmeh, die in april 2009 werd gedood door een traangasgranaat tijdens een demonstratie tegen 'de Muur' in het dorp Bil'in. De granaat was in strijd met de instructies rechtstreeks op hem afgevuurd en trof hem vol in de borst. Hij overleed ter plekke. Volgens de advocaat generaal is er echter onvoldoende bewijs in de zaak dat het een strafbaar feit betrof.
De militaire aanklager was er niet in geslaagd te bewijzen dat de militairen op een wijze te werk waren gegaan die strafbaar was. En de politie van 'Judea en Samaria', zoals de politie van de Westoever tegenwoordig officieel heet, had geprobeerd vast te stellen welk lid van de grenspolitie het dodelijke schot had afgevuurd, maar dat was evenmin gelukt.
Zo wordt dus opnieuw een zaak onder het tapijt geschoven waarbij op zijn minst de hand is gelicht met schietinstructies (traangasgranaten mogen nooit recht op de man worden afgeschoten), en waar mogelijk sprake was van moord.

Weer ongewenst Joods bezoek op de Haram al-Sharif en ander Palestijns nieuws


Opnieuw hebben dinsdag enkele tientallen rechtse Israelische Joden, begeleid door een politiemacht, een bezoek gebracht aan het terrein van de Aqsa-moskee in Jeruzalem. De Joden kwamen kwamen binnen via de Mughrabi poort en verlieten het terrein weer via de Salsala-poort. Onderweg werd er gebeden en gezongen. Waarschijnlijk zeiden de Joodse bezoekers selichot-gebeden, speciale gebeden ter gelegenheid van de nadering van Grote Verzoendag, aanstaande zaterdag.
Het is de laatste tijd herhaaldelijk voorgekomen dat Joden gebeden kwamen zeggen op wat zij de Tempelberg noemen. Voor de moslims is dat echter de Haram al-Sharif, die onder de jurisdictie van de islamitische Waqf valt en die derde plaats in heiligheid op aarde is. De minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit heeft tegen de inbreuk op de islamitische zeggenschap over de plek geprotesteerd en om een spoedzitting van de Arabische Liga en van de VN-Veiligheidsraad gevraagd. De PA veroordeelde ook de opmerking van de Israelische politiechef Yohanan Danino die deze week verklaarde dat het bezoeken van de Tempelberg een ''onbetwistbaar recht van de Joden is''. Volgens het ministerie was dat ''een oproep tot religieuze oorlog in de regio en een officiële aanmoediging aan extremistische Joodse groepen om de Aqsa-moskee te bestormen en te vernielen''.

maandag 9 september 2013

Uri Avnery 90!

UriAvnery.jpg
Uri Avnery
Het is niet mijn bedoeling een lang stuk over Uri Avnery te schrijven. Maar Israels oudste strijder voor de vrede wordt dinsdag 10 september 90 jaar. Wel iets om bij stil te staan, zeker als we ons realiseren dat Avnery nog altijd actief is. Hij schrijft wekelijks een column die goed wordt gelezen en ook in het buitenland vaak wordt overgenomen. Hij neemt nog altijd deel aan demonstraties, vervult spreekbeurten en werkt - na al diverse boeken in zijn leven te hebben geschreven - nu aan een autobiografie. Mazal tov voor een man die er in slaagt nog steeds middelpunt van een kleine gideonsbende vredesduiven te zijn. 
Zoals gezegd, ik ga niet Avnery's loopbaan hier behandelen. Wie geïnteresseerd is kan hier een vrij uitvoerige biografie lezen. Avnery, op zijn tiende vanuit Hitler-Duitsland met zijn ouders naar Israel geëmigreerd, was een krantenman die een noodlijdend magazine - Haolamhazeh - opkocht en er een een links blad van maakte dat hij decennia op de been hield. Hij was een linkse parlementariër, een man die alle kopstukken die ertoe deden in de Israelische politiek heeft gekend. Hij was links en maatschappijkritisch, en bovenal was hij - al vanaf het begin van de oorlog van 1947-49 een voorstander van verzoening met de Palestijnen en Arabieren. Hij was één van de eersten die met de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO ging praten toen daar in de jaren zeventig een kentering merkbaar werd. Hij was een van de eersten die campagne begon te voeren voor een twee-statenoplossing.

Im Tirtzu mag van de rechter een fascistische beweging worden genoemd

Ronen Shoval
Een klein feitje dat we misschien toch niet mogen missen. Im Tirtzu heeft een rechtszaak verloren die het had aangespannen tegen de mensen achter de Facebookpagina 'Im Tirtzu - A Fascist Movement'. Rechter Raphael Ya’akobi van de rechtbank in Jeruzalem, bepaalde dat de Facebookpagina geoorloofd is onder het recht op vrije meningsuiting. Maar Ya'akobi ging nog een stapje verder en stelde in zijn vonnis dat 'er bepaalde gelijkenissen zijn tussen Im Tirtzu en het fascisme'. En dat is een uitspraak die we wel een klap in het gezicht van de beweging mogen noemen. Want Im Tirtzu weigert zichzelf zelfs maar rechts te noemen, en spreekt zelf van een beweging van het midden. Slechts ten aanzien van één feit stelde de rechter Im Tirtzu in het gelijk: dat was waar iemand de beweging van nazi-methoden had beschuldigd. Dat ging kennelijk net te ver.
Wat is ook al weer Im Tirtzu? Een beweging - oorspronkelijk van studenten - die in 2006 werd gesticht
door Ronen Shoval, die nog altijd de voorzitter is. De naam van de beweging is ontleend aan een uitspraak van het zionistische boegbeeld Theodor Herzl, die luidde "Im Tirtzu, ein zo agada, oftewel 'Als je het wilt is het geen  droom'. Im Tirzu is vooral bekend geworden door een eindeloze stroom aanvallen op en campagnes tegen linkse organisaties, personen en ideeën. 

zondag 8 september 2013

Palestijnen klagen over afwezigheid vooruitgang bij vredesoverleg, Israel klaagt over lekken

Tzipi Livni, Isaac Molho, and Saeb Erekat meeting in Jerusalem.
De Israelische onderhandelaars Yitzhak Molcho en Tzipi Livni (vlnr) met de Palestijn Saeb Erakat. (Foto Israelisch regeringspersbureau)

De Israelische gedelegeerde naar de vredesonderhandelingen met de Palestijnen,. Yitzhak Molcho, heeft dit weekeinde een krachtig protest ingediend bij de Amerikaanse delegatieleider Martin Indyk wegens het feit dat diverse Palestijnse bronnen hebben gelekt over de gang van zaken bij het overleg. Met de VS was afgesproken dat er geen mededelingen over de gang van zaken naar buiten gedaan zouden worden. Israel heeft zich daaraan gehouden, aldus Molkho, en de Palestijnen niet.
Verschillende Palestijnse zegslieden hebben de afgelopen dagen commentaar gegeven op wat er tijdens de  tot nu toe gehouden bijeenkomsten - in totaal waren dat er zes - aan de orde is geweest. De rode draad bij die Palestijnse lekken was frustratie over een totaal gebrek aan vooruitgang.
Donderdag zei Nabil Sha'ath, een van de topmannen Fatah, in een gesprek met het persbureau Ma'an dat Israel sinds de vredesbesprekingen anderhalve maand geleden zijn hervat, ''nog niets heeft voorgesteld ten aanzien van de onderwerpen die moeten worden besproken." Sha'ath zei dat Israel weigert flexibiliteit te tonen over de kwestie van het behouden van de Israëlische controle over de Jordaanvallei (iets waar de PLO fel tegen is). Ook liet hij doorschemeren dat Israel opteert voor 'interim-oplossingen'. Maar daar zal de PLO niet mee akkoord gaan,' aldus Sha'ath, ''uit vrees dat dit Israel genoeg tijd zal geven om de ruimte op de Westoever die nu nog open is te vullen met nederzettingen''.
Sha'ath zei ook dat Israel zich niet wenst te houden aan overeenkomsten die het eerder heeft getekend, inclusief de Akkoorden van Oslo en de Roadmap. Dat is waarom de Palestijnen willen dat de Amerikanen zich bij de gesprekken opstellen als hun bondgenoot en niet als een bemiddelaar, aldus Sha'ath. Maar om die reden is Israel tegen de aanwezigheid van de Amerikaanse afgezant Martin Indyk. ''Indyk heeft pas één zitting bijgewoond,'' aldus Sha'ath.

zaterdag 7 september 2013

Israeli's halen vluchtelingenkamp overhoop nadat molotov-cocktail naar wachttoren is gegooid


Het Arroub kamp. 

Israelische militairen zijn in de vroege ochtend van zaterdag in groten getale het Arroub vluchtelingenkamp ten noorden van Hebron (op de Westoever) binnengedrongen en hebben daar een ware terreuractie gehouden. Deuren werden ingetrapt of opgeblazen, huizen werden binnengedrongen en meubilair werd vernield, terwijl de bewoners naar buiten werden gedreven.Wie weigerde naar buiten te komen werd naar buiten gesleurd. Tussen de 30 en 40 Palestijnen, onder wie kinderen, werden geboeid, geblinddoekt, gearresteerd en afgevoerd. Precieze aantallen waren niet meteen duidelijk want sommigen werden later weer vrijgelaten.
De aanleiding voor de invasie was een molotov-cocktail die eerder was gegooid naar een militaire wachttoren in de buurt van het kamp, waarbij de toren in brand was gevlogen. 

vrijdag 6 september 2013

Weer rellen op de Haram al-Sharif, tweede keer in een week

IMG_0101
Weer zijn er deze vrijdag rellen geweest op de Haram al-Sharif, de tweede keer deze week. Palestijnen zeggen dat de gelovigen die bijeen waren in de Qabali moskee bij de Aqsa-moskee, na het vrijdaggebed werden geconfronteerd met grote aantallen politie die hen verhinderden de moskee te verlaten. De politie werd vervolgens bekogeld met stenen. En de politiemacht antwoordde daarop met pepperspray, 'rubber kogels', traangas en schokgranaten. De politie zei dat zij in actie was gekomen nadat Palestijnen waren begonnen met stenen te gooien.  
Een aantal Palestijnen raakte gewond, onder hen de fotojournalist Suleiman Khader en drie paramedici die werden getroffen door zogenaamde rubber kogels (stalen kogels die met rubber zijn bekleed). Twee vrouwen werden geraakt door scherven van drukgranaten. Een kleine vijftig mensen werden behandeld voor de gevolgen van peperspray en traangas. ook twee politiemannen raakten lichtgewond, volgens de Israeli's  Vijftien Palestijnen werden gearresteerd.  

HasKoning laat zich niet beetnemen door Israel en blaast waterzuiveringsproject in bezet gebied af

Het Nederlandse ingenieursbureau Royal HasKoningDHV heeft zich vandaag, vrijdag, teruggetrokken uit een project voor de bouw van een waterzuiveringsinstallatie in Oost-Jeruzalem, heeft het laten weten. Het project bevond zich nog een een prille ontwikkelingsfase. Het besluit werd genomen nadat eerder het ministerie van Buitenlandse Zaken Royal HasKoningDHV had ontraden om aan de bouw mee te werken, omdat het in strijd zou zijn  met het internationaal recht. De waterzuiveringsinstallatie wordt namelijk in bezet gebied gebouwd en komt alleen Israelische nederzettingen ten goede.
De Palestijnen hebben verheugd op het bericht gereageerd. Dr Shaddad Attili, minister in de Palestijnse Autoriteit en hoofd van de Palestijnse Water Autoriteit (PWA) , zegt in een verklaring dat de PWA meerdere malen haar bezwaren tegen de bouw van de waterzuiveringsinstalltie in Sawahreh Sharqeyeh heeft laten horen. Ook heeft zij, aldus Attili, bij herhaling beweringen ontkend dat het project een samenwerkingsproject zou zijn geweest van de PWA met Israel of dat de Palestijnen er het meest van zouden profiteren.
Volgens Attili is het tegendeel het geval. Onder de akkoorden van Oslo moet Israel in de gezamenlijk Israelische Palestijnse commissie die over alle zaken betreffende water gaat, de JWC, groen licht geven voor het bouwen van Palestijnse waterzuiveringsprojecten. De PWA heeft sinds 1995 niet minder dan 30 projecten voorgedragen en daarvan zijn er slechts vier goedgekeurd, waarvan de bouw ook nog weer eens herhaaldelijk door Israels toedoen is vertraagd, aldus Attili. Zo heeft de PWA ook in 2010 een voorstel ingediend voor een installatie die het water zou zuiveren dat van Sawahreh Sharqeyeh en omringende gebieden naar de Wadi al-Nar stroomt, om dat water vervolgens ten goede te laten komen aan Palestijnse landbouw. Maar ook dat voorstel is door Israel afgewezen. En nu probeert Israel ervan te profiteren dat zijzelf deze leemte heeft geschapen,aldus Attili.  

Inwoner Oost-Jeruzalem sloopt eigen huis om hoge rekening sloopkosten te ontlopen

هدم جعابيص

Shaker Ja’abees uit de wijk Jabal Al-Mukabber in Oost-Jeruzalem heeft deze week zelf zijn huis van 100 m² gesloopt om te voorkomen dat de gemeente Jeruzalem dat zou doen en hem daarvoor 70.000 shekel (14... euro) in rekening zou brengen. 
Ja’abees kocht het huis vijf jaar geleden en hij woonde er met zijn vrouw en vijf kinderen in de leeftijd tussen 10 maanden en tien jaar. Ze moeten nu intrekken bij zijn vader. Kort nadat hij het huis had gekocht, vertelde Ja'abees het informatie centrum van Wadi Hilweh (in Silwan), legde de gemeente hem een boete op van 50.000 shekel (10.000 euro) omdat het huis gebouwd zou zijn zonder vergunning. Hij slaagde er onlangs in de boete af te betalen. Vervolgens kreeg hij via een rechtszitting nog eens een boete van 100.000 shekel opgelegd (20.000 euro). En twee weken geleden viel er een sloopbevel in de bus. Hij kreeg tot 8 september de tijd, anders zou de gemeente het zelf doen, voor een prijs van 70.000 shekel.
 هدم جعابيص (10)

woensdag 4 september 2013

Shana tova

Ik wens mijn Joodse lezers een gelukkig en voorspoedig 5774, 
שנה טובה

Inwoners van de Palestijnse dorpen Silwad en Deir Jarir demonstreren tegen de nederzetting Ofra, 26 april 2013. (Foto Oren Ziv/Activestills.org). Mijn wens voor dit nieuwe jaar is dat in 5774 meer mensen dan ooit zich zullen aansluiten bij het vreedzame verzet tegen de nederzettingen en de politiek van de regering-Netanyahu.   

Rellen op Haram al-Sharif in Jeruzalem na bezoek rechtse Israeli's

Uri Ariel
 Minister van Huisvesting Uri Ariel op de Haram al Sharif/Tempelberg aan de vooravond van Rosh Hashana. Uriel maakte duidelijk wat hij met zijn bezoek 'wilde onderstrepen: ''De Tempelberg is van ons, en daar valt niet over te praten of te onderhandelen,'' betoogde hij. 

De politie van Jeruzalem heeft aan de vooravond van het joodse Nieuwjaar (Rosh Hashana) 15 Palestijnen, onder wie zeven jongeren, gearresteerd bij botsingen bij de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg (Haram al-sharif). De Palestijnen gooiden met stenen, meldde krant Times of Israel. Ook hield de politie bussen met Palestijnen tegen die naar de Tempelberg wilden op de verdenking dat zij onlusten wilden veroorzaken, aldus de Times. Er vielen geen gewonden, volgens de krant.
Wie alleen de berichtgeving van de Times of Israel of een andere Israelische krant leest, zou de de indruk kunnen krijgen dat de Palestijnen met hun slechte karakter op rellen uit waren om het joodse Nieuwjaar te vergallen. Wie daarentegen het Palestijnse persbureau Wafa volgt of IMEMC, begrijpt dat het stenen gooien een reactie was op de komst van een groep rechtse Israeli's die op de Tempelberg wilden komen bidden. Die Israeli's werden begeleid door een flinke politiemacht, terwijl Palestijnen die naar de Aqsa moskee wilden, op meerdere plaatsen - letterlijk met busladingen - werden tegengehouden. (Van de Israelische kranten maakt alleen Ynet terloops melding van bezoekende Israeli's).

dinsdag 3 september 2013

Israeli's slaan vijf vrouwen het ziekenhuis in bij sloop van een huis in Jericho


De Israelische strijdkrachten hebben maandag in het dorp Fasayil in de buurt van Jericho met behulp van bulldozers een huis en een stal voor het vee gesloopt. Daarmee werden 12 mensen dakloos. Het huis en de veeboerderij waren eigendom van Deifallah en Jihad Rashayda. De familie kreeg opdracht de huizen te ontruimen en toen dat niet vlug genoeg gebeurde werden zij aangevallen en met geweerkolven bewerkt. Vijf vrouwen belandden in het ziekenhuis na ter plaatse te zijn behandeld door medewerkers van de Rode Halve Maan.
Het huis was tien jaar geleden gebouwd. Rasyahda zei dat hij papieren had die aantoonden dat de zaak nog onder behandeling was bij de rechter. De stalen stal was vier jaar geleden gebouwd. Daarvoor was geen slooporder afgegeven, zie hij. De gouverneur van Jericho, Majid al-Fityani, die de gewonde vrouwen in het ziekenhuis bezocht, noemde de sloop 'een klap in het gezicht van diegenen die voor de hervatting van vredesoverleg waren'.

maandag 2 september 2013

Auteurs, onder wie 5 Nederlanders, nemen het op voor met verdrijving bedreigde Palestijnse dorpen


Een volgepakte zaal luisterde maandag naar de behandeling van de zaak van de acht te ontruimen dorpjes voor het Israelische hooggerechtshof. Het hof besloot aan het eind van de hearing dat de zaak terug verwezen diende te worden voor bemiddeling.(Foto Irene Nasser) 

Ruim 40 schrijvers van over de hele wereld hebben een petitie ondertekend waarin zij steun uitspreken voor de inwoners van acht dorpjes in de regio Zuid-Hebron (in bezet gebied) die volgens het Israelische leger plaats moeten maken voor een oefenterrein waarin met scherp wordt geschoten. Onder hen waren ook vijf Nederlanders, te weten de schrijvers Maarten 't Hart, Oek de Jong, Ramsey Nasr, Jan Siebelink en Rosita Steenbeek.
Maarten 't Hart
Vandaag, maandag, vond een hoorzitting plaats voor het Israelische hooggerechtshof, naar aanleiding van een bezwaarschrift dat de Israelische Vereniging voor Burgerrechten (ACRI) namens de inwoners had ingediend tegen het instellen van deze 'Militaire oefenzone 918'. De zitting eindigde ermee dat het hof  terugverwees naar bemiddeling. Volgens de  verdedigers van het bezwaarschrift, de advocaten Tamar Feldman en Shlomo Lecker, die aanvoerden dat gedwongen verhuizing van inwoners van bezet gebied volgens het internationaal recht is verboden,  komt het erop neer dat het hof zich niet kon verenigen met het standpunt van de regering maar zelf liever een uitspraak uit de weg ging.

zondag 1 september 2013

Egypte wil 500 meter brede bufferzone creëren aan de grens met Gaza


http://www.worldtribune.com/wp-content/uploads/2014/11/LevelingRafah.jpgPuin geeft in Rafah de plaats aan waar eerst huizen stonden.

Egypte is van plan in de strijd tegen de smokkel naar Gaza een 500 meter brede bufferzone te creëren aan de zuidgrens met Gaza, zo heeft een hoge Egyptische militair zondag gezegd. Inwoners van de wijken Saladin, al-Barahmeh, Canada, Brazil en al-Sarsouriya en andere wijken van Rafah dichtbij de grens hebben te horen gekregen dat ze hun huizen moeten verlaten. De inwoners hielden een protestdemonstratie tegen de orders, waarbij ze onder meer autobanden verbrandden.
Het Egyptische leger heeft al 13 huizen vernield waarin ingang van tunnels werden aangetroffen. Een Egyptische legerwoordvoerder zei dat er nu 343 tunnels zijn vernield. Een militaire bron verduidelijkte tegenover Ma'an News dat de meeste tunnels in open veld nu zijn opgeruimd, maar dat het moeilijk is ingangen van tunnels te vinden die in huizen verstopt zitten.
De Egyptische legerwoordvoerder zei dat Egypte intussen ook het vissen in de buurt van de Egyptische wateren heeft verboden om eventuele smokkel onmogelijk te maken. Vrijdag werden vijf vissers uit Rafah met hun boot opgebracht, terwijl twee andere vissers gewond raakten nadat de Egyptische marine het vuur op een aantal boten had geopend.

Ontvoerde ingenieur Abu Sisi uit Gaza geeft hongerstaking op na Israelische concessies

Dirar Abu Sisi
De Palestijnse gevangene Dirar Abu Sisi (44) heeft de afgelopen week zijn hongerstaking beëindigd, nadat de Israelische gevangenisautoriteiten met hem een overeenkomst zijn aangegaan. De afspraak die woensdag werd bereikt, houdt in dat er een einde wordt gemaakt aan de  eenzame opsluiting waaraan Abu Sisi onderworpen is geweest sinds hij in februari 2011 door Israelische geheim agenten werd gekidnapt uit een nachttrein in de Oekraïne.  De Waed Stichting voor (Ex-)Gevangenen heeft bekendgemaakt dat Abu Sisi naar een andere gevangenis zal worden overgebracht, waar hij zijn gevangenschap met drie anderen zal delen. Ook zal hij - voor het eerst sinds zijn ontvoering - bezoek mogen ontvangen van zijn familie. Zijn Oekraïense vrouw en vijf kinderen verblijven in Gaza. De overeenkomst is geldig tot hij zal worden veroordeeld. Volgens de Waed Stichting zal van nog 13 andere gevangenen de eenzame opsluiting worden beëindigd. Zes gevangenen uit de Eshel-gevangenis die hadden aangekondigd uit solidariteit met Abu Sisi eveneens in hongerstaking te zullen gaan, hebben nu besloten daarvan af te zien.Abu Sisi was in hongerstaking sinds 16 augustus. De rechtszaak tegen Abu Sisi, die de technisch directeur is van de enige elektriciteitscentrale van Gaza, moet nog steeds beginnen. De ingenieur in de elektrotechniek wordt er door de Israelische geheime dienst in een bizarre aanklacht van beschuldigd stiekem een raketdeskundige te zijn. Hem wordt onder meer meervoudige moord ten laste gelegd.

Geen plaats op school in Jeruzalem

Kinderen uit de zesde groep van de gemeentelijke gemengde basisschool van Silwan (Oost-Jeruzalem) houden een bord omhoog met de tekst: '' Ons recht op onderwijs doet niet onder voor ons recht om te leven, maar voor mij is er geen plaats op school.'' De zesde groepers, 60 in totaal, werden bij het begin van het schooljaar niet binnengelaten omdat er geen klaslokalen voor hen beschikbaar waren. In een vergadering met de gemeentelijke autoriteiten kregen de ouders te horen dat de lokalen nodig waren voor nieuwe eerste groepen. Zij kregen de raad de kinderen onder te brengen op scholen in At-Turi en Ras al-Amud. Dat lukte echter slechts in ongeveer de helft van de gevallen. Voor de overigen is nog geen oplossing gevonden.
De Vereniging voor Burgerrechten in Israel (ACRI) meldde in een rapport in 2009 dat de gemeente zelf schat dat er ongeveer 1000 klaslokalen te weinig zijn voor de Palestijnse kinderen van Jeruzalem. Volgens een nieuw rapport van ACRI uit 2012 is dat aantal toegenomen tot 1100 (maar daarin zijn ruim 700 klaslokalen begrepen die vervangen dienen te worden omdat ze niet aan de eisen voldoen). Volgens ACRI gaan duizenden Palestijnse kinderen in Oost-Jeruzalem mede om die reden niet naar school. De schatting van het aantal fluctueert tussen plm. 3000 en 20.000. Omdat de gemeente Jeruzalem niet blijkt te beschikken over exacte cijfers is het juiste aantal niet te achterhalen. Om dezelfde reden is niet te achterhalen in hoeverre budgetten ontoereikend zijn. Duidelijk is wel dat de kwaliteit van het onderwijs bedroevend is. Het aantal kinderen dat voortijdig de school verlaat wordt geschat op 40%.

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...