maandag 27 januari 2014

Holocaust Remembrance Day


Herdenking bij het Auschwitz-monument in het Wertheim park in Amsterdam. (ANP)

Te gast: Jaap Hamburger, namens het bestuur van Een Ander Joods Geluid
27 januari is International Holocaust Remembrance Day, een herdenkingsdag ingesteld door de Verenigde Naties, in november 2005. Op 27 januari 1945 bevrijdden Sovjet-Russische troepen Auschwitz-Birkenau, het oord dat sindsdien synoniem met en symbool is geworden voor mensenverachting.27 januari, een datum die ons daaraan herinneren moet, herinnering die ons voor herhaling behoeden moet.
Dat nu is helaas een illusie gebleken: mensenverachting heeft sedert die dag in januari 1945 nog ontelbaar vele andere namen en gezichten gekregen, op alle continenten. Ik noem vier van die namen, bijna willekeurig: The Killing Fields (Cambodja), Rwanda, Hutu’s en Tutsi’s, de Joegoslavische burgeroorlog, de Syrische burgeroorlog, Yarmouk en Homs en Aleppo. Moeten we daarom maar cynisch zijn over International Holocaust Remembrance Day? Als van ‘nooit meer Auschwitz’ toch geen sprake is, waarom dan doen alsof er lessen geleerd zijn?
Mij dunkt dat cynisme geen soelaas biedt, om twee redenen: zo’n dag van herdenken bevestigt andermaal de norm: het is niet ‘gewoon’ om mensen en masse om te brengen, ook al gebeurt het nog immer. Niet gewoon, maar te verwerpen! Zonder normstelling zouden we zelfs dat niet meer kunnen zeggen, en dat zou pas echt cynisme zijn, in mijn ogen. Stilzwijgend onrecht laten passeren, omdat we moedeloos geworden zijn, en ontgoocheld? Aan onrecht een vorm van onverschilligheid toevoegen? Hoe eenzaam en verlaten zullen de gedupeerden zich daaronder voelen? En een tweede reden is deze: een dag van herdenken geeft verbondenheid, ‘gezamenlijkheid’. Er schuilt troost of tenminste bemoediging in, te weten niet de enige te zijn die stilstaat bij onrecht en schande.

En nu een tegenwerping: één dag herdenken, 364 dagen vergeten, is dat niet al te makkelijk? Een aflaat? Ja, dat is het. Daarom: laat het elke dag enkele seconden Holocaust Remembrance Day zijn,laten wij elke dag de norm hooghouden, en elke dag beseffen dat wij daarin niet de enigen zijn.Remembranceals onderdeel van ons leven, zodat wij onszelf in ieder geval helpen behoeden voor het kwaad van de mensenverachting, en iets bijdragen aan het uitbannen daarvan.

En,laten we daarbij bedenken dat het grote Kwaad vaak klein begint,ongemerkt naar binnen sluipt in het leven van alledag. Het kan beginnen met ‘wij’ en ‘zij’ , alsof ‘zij’ anders zijn dan ‘wij’. Remembrance Day, niet alleen om het grote Kwaad te herdenken, maar niet minder om ons alert te maken op het kleine, voordat dat het grote Kwaad tot springplank dient.

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Mag ik eens vragen? Werd de Israelische slow-motion Holocaust op de Palestijnen daar ook herdacht? Of kan een Holocaust pas worden herdacht nadat die geheel is afgerond?

Anton

sjaak zei

Misschien "vergeet" je toevallig de 2 grootste massamoordenaars !!

Mao en Stalin, fijne linkse wereldverbeteraars, die nog nooit van racisme en discriminatie hebben gehoord, hahahahaaaa

sjaak zei

Ik kom ook dit toevallig weer vandaag tegen op internet. Bepaalde mensen en organisaties horen we hier niet over, toevallig ???

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/3584654/2014/01/27/Gelovigen-tijdens-mis-in-Nigeria-aangevallen.dhtml

Feng Chsang zei

@Sjaak,

Bij dat lachje aan het eind van je berichtje vraag ik me af of niet iedereen dat kwaad in zich draagt en enkel door geluk niet verleid wordt er aan toe te geven.

Abu Pessoptimist zei

Beste sjaak,
De vraag die zich opdringt is natuurlijk waarom je hiermee aan komt zetten. Wij hebben het over de holocaust en jij wilt dat er over christelijke slachtoffers in Nigeria wordt geschreven? Je wilt dat Jaap Hamburger Stalin en Mao noemt, terwijl hij alleen een paar voorbeelden gaf en ook koning Leopold II van België, een van de grootste massamoordenaars aller tijden, wegliet? (zoals natuurlijk nog veel meer gevallen). Ik zou zeggen: als je zo nodig de slechtheid van moslims en linkse dictators wilt bewijzen, begin dan je eigen blog en laat ons de holocaust herdenken, OK?

sjaak zei

Awel beste Abu , dat is omdat er geschreven wordt :
" En,laten we daarbij bedenken dat het grote Kwaad vaak klein begint,ongemerkt naar binnen sluipt in het leven van alledag"
En daarbij dringt zich de vraag op of deze lafhartige massamoorden zich wellicht ook zullen uitbreiden naar de rest van de wereld w.o. Europa.

We zien ook steeds meer overvallen en moorden op onze bejaarden en gehandicapten in Europa gepleegd door aanhangers van de Religie van Vrede.

Abu Pessoptimist zei

sjaak,
U bent aanhanger van de PVV? Of is het het Vlaams Belang? Want dit soort geblaat is dus echt racisme in zijn oervorm.
U vraagt of massamoorden zich wellicht zullen uitbreiden naar Europa? En dat nota bene onder een stukje over de massamoorden van de Tweede Wereldoorlog, waarin ook Joegoslavië nog even wordt genoemd.
Ik zou zeggen: gaat u zich maar elders uitleven.

Jaap Hamburger zei

'sjaak', met permissie, je hebt volgens mij weinig begrepen van de voorliggende tekst. Die tekst is een poging -met als aanleiding de Internationale Holocaust-herdenking- om mogelijkheden en grenzen van de persoonlijke houding en verantwoordelijkheid tegenover 'mensenverachting' te verkennen. Ik begrijp dat jij al precies weet hoe het daarmee is gesteld. Succes ermee.

sjaak zei

@hamburger

ik kan je niet antwoorden, want laffe rat Hijmans censureert allerlei reacties weg.

Abu Pessoptimist zei

Nee sjaak. alias laarmans, alias klaas de jong,
mensen die het hebben over moslimsapen en mij - omdat ik dat niet doorlaat - vergelijken met een NSB-er en een kampbeul in Auschwitz zijn hier inderdaad niet welkom. Schrijf maar wat leuks op de blog van Likoed Nederland. Alhoewel ... nu bedenk ik toch ineens dat ze daar helemaal nooit commentaar doorlaten...

Elisabeth zei

Als dit het niveau is van de mensen die Israel steunen...

Anoniem zei

Ik vind de vraag van Anton relevanter. Bij mijn weten staat Holocaust voor de jodenvernietiging, maar niet voor die anderen (ook niet in WOII).

Het onderwerp breder maken door te spreken over "mensenverachting" vind ik dan ook niet correct. Dat is alleen maar voor de publiciteit.

Egbert

Abu Pessoptimist zei

Egbert,
Het onderwerp IS breder. Behalve Joden werden ook Roma en Sinti, homo's en zwakzinnigen vermoord, zoals je weet. Ook dat wordt herdacht op Holocaust Remembrance Day.

Anoniem zei

Egbert,

Tot de tweede helft van de jaren 60 behelsde het begrip Holocaust de gehele tweede wereldoorlog en alle slachtoffers ervan.

Pas toen in de jaren zestig de Holocaustindustrie goed en wel op stoom kwam werd de inhoud van het begrip vernauwd tot het joodse leed alleen.

Vandaag de dag hoor je eigenlijk nooit meer iets over de andere 74 miljoen slachtoffers van de oorlog, uitsluitend over de bekende 6 miljoen.

Anton

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...