vrijdag 10 januari 2014

Israel kondigt de bouw van nog eens bijna 1900 woningen aan in bezet gebied

Ramat Shlomo
Ramat Shlomo in 2012. (Getty)

Het Isarelische ministerie van Huisvesting heeft vrijdag de bouw aangekondigd van nog eens 1877 woningen in bezet gebied. Volgens een woordvoerder van de NGO Vrede Nu gaat het om 1.076 nieuwe wooneenheden in het geannexeerde Oost-Jeruzalem en om 801 in diverse nederzettingen op de Westoever.
Israel maakte eerder deze week ook al plannen bekend voor de bouw van 272 nieuwe woningen in bezet gebied. Tezamen komt dat neer op 2149 nieuwe woningen.
De krant Haaretz preciseerde dat het Huisvestingsministerie vandaag tenders heeft uitgeschreven voor de bouw van 600 huizen in de nederzetting Ramat Shlomo, een satelliet van Jeruzalem. Daarnaast kwam het  tenders voor 532 huizen in andere delen van bezet Oost-Jeruzalem, te weten 182 eenheden in Pisgat Ze'ev, 294 in Ramot en 56 in Neve Ya'akov.  Deze laatste tenders waren eerder op de markt, aldus de krant, maar vonden toen geen kopers. Ze worden nu opnieuw uitgebracht. 
Behalve de 1.076 nieuwe wooneenheden voor Oost-Jeruzalem werden tenders uitgebracht voor de volgende aantallen in nederzettingen op de Westoever: 227 eenheden in Efrat, 78 in Alfei Menashe, 86 in Karnei Shomron, 40 in Ariel, 75 in Adam, 24 in Beitar Illit, 102 in Immanuel and 169 in Elkana.

Tijdens de vrijlating van 26 langgestrafte Palestijnse gevangenen in het kader van de door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry geëntameerde vredesbesprekingen kondigde Israel al aan dat het met plannen voor 1400 nieuwe woningen in de bezette gebieden zou komen. Het is intussen min of meer traditie geworden dat het vrijlaten van Palestijnse gevangenen met dit soort aankondigingen gepaard gaat om de ''pijn'' van het vrijlaten van gevangenen (die allemaal al meer dan 20 jaar gezeten hebben) bij de rechtse meerderheid in het Israelische parlement wat te verzachten. Omdat het aankondigen van de bouw  van nieuwe woningen  in bezet gebied geen goede stimulans is voor de vredesbesprekingen en dus enigszins pijnlijk voor minister Kerry,  werd met de aankondiging gewacht tot de Amerikaanse minister weer vertrokken was.Maar inmiddels zijn  de beloofde 1400 nieuwe woningen dus uitgegroeid tot in totaal 2.149 nieuwe woningen.
Leonie van Nierop van de NRC twittert dat de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat heeft gezegd dat de nieuwe aankondiging van Israel aangeeft dat het er duidelijk op uit is alle  vredespogingen onderuit te halen. Ik ben geen vriend van Erakat, verre van dat. Maar in dit geval heeft hij gelijk.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoogste tijd voor een boycot.

Anton

trees zei

Tja , de Isrealiers moeten toch ergens wonen. Israel is maar de helft van Nederland, een klein kutlandje dus.

De moslimarabieren hebben eindeloze vlaktes waar ze kunnen wonen , duizend maal Israel.

Het is slecht een kwestie van het zadelen van de kameel en een paar dagreizen rijden en er doemen eindeloze vlakten van nieuwe moslim failstates aan de horizon.

Niks aan de hand dus, slechts een kwestie van een beetje ondernemen en reizen.

Abu Pessoptimist zei

Wat een lelijke woorden, trees. Maar vooruit Israel is klein, alhoewel altijd nog een stuk minder dicht bevolkt dan Nederland. Ik kan weliswaar geen reden bedenken waarom Israelische Joden het recht hebben om huizen van anderen in te pikken en te bouwen op grond van anderen, maar jij blijkbaar wel. Mag ik daaruit opmaken dat ik, Jood zijnde, volgens jou ook het recht heb jouw huis in bezit te nemen? Geef me ajb je adres dan kom ik binnenkort de sleutel ophalen.

Elisabeth zei

Hahaha! Nee trees geeft je vast liever de sleutel van haar 'moslimarabische' buren!!
Ze is totaal geobsedeerd door Moslims. Israel interesseert haar alleen als toneel voor een conflict met haar gehate 'moslimarabieren'.

trees zei

De geschiedenis zit vol van stoute dingetje's , beste Abu.

Wat bijvoorbeeld te denken van de Turkse hordes die vanuit Turkmenistan etc ( lees achter de Kaspischse zee) kwamen afzakken richting Anatolie om daar de Griekse volkeren uit te moorden en te knechten? Daar hoor je niemand over.

trees zei

""Twee wetsvoorstellen in Marokko stellen banden met Israël strafbaar. Marokkanen die op wat voor manier dan ook relaties aangaan met Israël riskeren, als de wet er komt, twee tot tien jaar cel of boetes tot 100.000 euro.""

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3575147/2014/01/10/Vriend-van-Israel-riskeert-cel.dhtmlIk ben benieuwd wat grote denker en supermoralist Abu P daar de komende tijd over gaat schrijven.

Ik vermoed, verdomd weinig !!

Unknown zei

Heel goed geschreven Abu.
Ach Ach Trees Hoe oud ben jij wel....?? Je redeneert net als een kind. En blijf ajb bij het Thema. Mag hij nou jou sleutels komen afhalen of niet, en dan lekker in jou huis wonen....??

Je kan dan wel weer wat land van de Belgen af pakken, die hebben veel land en trouwens de Nederlander kijkt toch ook neer op de Belgen dus past het wel. Voel je al aan welke richting wij uitgaan. Nu praat jij van Turkse hordes en Turkmenistan, blijf toch bij het thema.

Je bezit geen rechts gevoel, geen inzicht en nu helemaal geen beschaving.
Kijken we eens hoe veel volken, je met zo weinig schrijven, inmiddels tegen jou hebt. De Palestijnen, de Belgen, en de Turken, het gaat heel snel met jou manier van denken. De wereld is nu eenmaal geen Supermarkt (Albert Heijn)

En straks hebben wij het over de Surinaamse Slavernij, ik kan mij voorstellen dat jij het daar echt niet graag over wilt hebben. Israel is dik in de fout, of kan jij land roof niet van gerespecteerde vrede naast elkaar wonende onderscheiden...??

Dit wat Israel daar doet hoef, en mag niet, dat is terrorisme, dat kan toch wel elk kind zien die enig zins wat rechtvaardigheid begrepen heeft. Voor het feit dat Israel een klein land is geeft hen noch lang niet het recht om anderen hun huizen, hun land en hun water te stelen. Nou als dit op de wereld mag dan zijn alle deuren voor de verschrikkelijkste oorlogen geopend. Ben ik blij dat jij geen politicus bent.....Cajosh (Carlos Kort)

Unknown zei

Nou Trees als ik mij eens op jou niveau zou begeven dan zou ik moeten kunnen zeggen "ja maar de Israelieten die kunnen toch in een concentratie kamp wonen" Dat zou net zo dom en laag zijn.....Cajosh (Carlos Kort)

Toespraak Abdelkader Benali, Kristallnachtherdenking Amsterdam, 9 november 2012

Abdelkader Benali is gekozen als de man die de herdenkingslezing op 4 mei gaat geven. Een prima keuze voor een man die weet hoe discriminati...