vrijdag 24 januari 2014

Israeli's schieten weer man dood in grensstrook van Gaza


Man neergeschoten door Israelische militairen bij de grens van Gaza wordt weggedragen door kameraden. Foto van 17 januari 2014. (Ma'an). 

Israelische militairen hebben een Palestijn doodgeschoten en een andere verwond tijdens een demonstratie tegen de door Israel ingestelde zogenaamde ''veiligheidszone'' langs de grens bij Gaza. Het incident gebeurde ten oosten van het Jabalya kamp in Noord-Gaza. 
Woordvoerder Ashraf al-Qidra van het ministerie van Gezondheid in Gaza, zei dat 20-jarige Bilal Samer Oweidah door de militairen in de borst werd geschoten. Hij werd naar het Kamal Adwan ziekenhuis gebracht  waar de dood werd geconstateerd. Hij maakte deel uit van een groep die bij de grens bijeen was gekomen om tegen de bufferzone te protesteren, aldus Al-Qidra. Een ander lid van de groep werd matig ernstig gewond toen de Israeli's het vuur openden op de groep. 
De ''veiligheidszone'' is een strook aan de kant van Gaza van de grens, die in breedte varieert tussen de 300 en soms wel 1500 meter. De strook omvat 17 percent van het totaal aan land in de Gaza-strook en 35% van de landbouwgrond, volgens OCHA, het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Activiteiten van de Verenigde Naties. Het feit dat dit gebied niet gebruikt kan worden  heeft invloed op de levens van meer dan 100.000 mensen.<
Israel schiet regelmatig op mensen die zich toch in de zone wagen. Op 3 januari 2014 stierf een 16-jarige jongen die eveneens werd neergeschoten tijdens een demonstratie ten oosten van Jabalya.  Eind december werd een man doodgeschoten die in de grensstrook plastic schroot verzamelde. Op 1 oktober 2013 werd eveneens een ongewapende man in de grensstrook door Israeli's doodgeschoten. 
Ook op 12 januari 2013 viel er een slachtoffer.  In het afgelopen jaar werden ook tientallen mensen bij de grens gewond door Israelische schoten. Israel beloofde bij het staakt-het-vuren dat in november 2012 met Hamas werd overeengekomen, dat het een einde zou maken aan de praktijk van de ''veiligheidsstroken'', maar het is die afspraak niet nagekomen. Het kwam overigens ook andere bepalingen nooit na/ Zo werd ook de afspraak dat het de transfer van mensen en goederen zou vergemakkelijken niet nagekomen.  De eerste slachtoffers aan de grens vielen overigens ook al meteen na het afsluiten van het bestand op 21 november 2012. Op 23 november viel bij demonstraties van vrolijke Palestijnen die blij waren dat de grensstrook eindelijk kon worden betreden, de eerste dode; 19 mensen werden in die eerste dagen door kogels gewond. 

4 opmerkingen:

Esther zei

Moraal van het verhaal: gooi niet met een rotsblok naar een gewapende soldaat.

Traditiegetrouw, Abu, 'vergat' je te vermelden dat die 'Palestijnen' de soldaten met rotsblokken probeerden te doden.

Anoniem zei

Wat moet er nog gebeuren, tot dat de vele verschillende Landen de UN, USA, de EU wakker worden en de Israelitische Politiek met die ogen aankijken die ze verdiend hebben, en hun het moorden verbieden. De waarheid in het oog te zien dat Israel dagelijks misdaden begaat en niemand die er wat van zegt. Israel rooft het land van de Palestijnen en stoot ze steeds dieper het land in met steeds minder land ter beschikking. Dat Land heet Palestina...!!! Israel heeft nooit zijn afspraken gehouden, geen enkele beschikking die getroffen werd gerespecteerd. Of het nu van de UN kwam of van de Mensenrecht organisaties, niets maar ook niets word op eerlijke wijze na geleefd. Israel kent alleen maar de dood, mensen ombrengen die voor hun recht op komen. Dit heeft allang niets meer te maken met zelfverdediging. Zelfverdediging kan je toe passen als je zelf bedreigt word. Maar nee er worden ongewapende mensen en kinderen bij de vleet dood geschoten ...zomaar, dagelijks. Worden deze soldaten die zo veel bloed aan hun handen hebben ooit ter rekenschap getrokken..?? Er word alleen maar gesproken van Palestijnen die bloed aan hun handen hebben als terroristen en dat ze het volk van Israel schade toe gevoegd hebben, en dus in de gevangenissen zitten. Ik dacht dat het zo een 40000 Palestijnen zijn die in de Israelitischen gevangenissen vast zitten, sommige zonder rechtspraak. Maar ik weet van geen een Israelitischen soldaat met veel bloed aan zijn handen die voor zijn misdaden bestraft word en in de Palestijnse gevangenissen zijn straf uitzit. Dit is echte apartheid, gebaseerd op wat...?? op vrede, gelijkheid, of voelen ze zich beter als anderen...??.Het zogenaamde uitverkoren volk. Ik heb nog nooit van een grotere leugen gehoord. Als ze zo uitverkoren waren waarom doen ze dan zo veel misdaden en geen dingen die de hele wereld als voorbeeld kan dienen. Nee alleen maar doden en nog eens doden. Voor welke God doden ze zo...?? Als God deze dagelijkse moorden goed vind wil ik wel weten wat voor een God dat is. Het zijn gewone moordenaars, die uit hebzucht, en uit sport doden. Ik dacht dat God alle mensen gelijk had gemaakt, en geen enkele boven de andere heeft gesteld. Het is alleen maar een grote leugen omdat het Israel veel voordelen brengt en de rest van de wereld zand in de ogen strooit. Het verhaal van een uitverkoren volk is een gewoon fabeltje en allen trappen er in. Hoeveel mensen moeten nog hun leven laten voor dat de wereld wakker word.....Cajosh

Abu Pessoptimist zei

Esther,
Ik vergat niets te vermelden. Er was toen ik mijn berichtje maakte nog geen commentaar van de Israelische kant.
Pas vandaag staat er in Haaretz de gebruikelijke riedel van het leger dat de demonstranten het veiligheidshek wilden beschadigen. Dat is dus iets heel anders dan wat jij beweert, gooien met een rotsblok.
Als jij had doorgelezen wat ik schreef, dan had je gezien dat Israel ook mensen doodschiet die plastic verzamelen, aan het oogsten zijn of een vlag aan het ''scheidingshek'' ophangen. En altijd heeft het meest morele leger ter wereld wel een excuus.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Zo Esther, zijn er tegenwoordig ook al 'rotsblokken' met richtmechanismen of zelfs afstandbediening, en een explosieve lading, die weggegooid kunnen worden in een baan als waren ze een mortiergranaat, in een schuine hoek over het hek naar hun hoogste punt en dan min of meer recht naar beneden? Huh, ik moet er niet aan denken dat die rotsblokken onze kant nog eens opkomen; dat is onverwacht 'knap' van die Palestijn se terroristen toch, en echt een existentieel gevaar voor Israël, dat al decennia slechts in vrede wil leven, met de buurlanden, met de Palestijnen, met alles en iedereen. Ja Esther, er zijn maar twee wegen waarlangs het getergde en geteisterde Israël vrede met de Palestijnen kan krijgen: òf van noord tot zuid en west tot oost alle rotsblokken verpulveren en heel Palestina asfalteren (wat jou vast geen slecht idee lijkt), of alle Palestijnen verpulveren (en asfalteren, wat enz.).

Na Grunberg is nu Abdelkader Benali mikpunt van de Israel-lobby

En het is dus weer raak met de jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar was het Arnon Grunberg, die opmerking maakte waa...