zondag 26 januari 2014

Hooggerechtshof verwerpt alsnog bezwaar tegen weg dwars door Arabische wijk van Jeruzalem

IMG_2721.JPG
Een luchtfoto van de  werkzaamheden aan de zesbaansweg dwars door de wijk. (Foto Publiclab)

Het Israelische hooggerechtshof heeft zondag een beroep verworpen van de inwoners van de wijk Beit Safafa van Oost-Jeruzalem tegen de aanleg van een weg die dwars door hun wijk loopt.  Het werk aan de weg was al begonnen, maar hangende de procedures stilgelegd. De uitspraak betekent dat de de wijk nu definitief in tweeën zal worden gesneden door een drukke weg. De weg wordt  deels zesbaans en deels 10- of 11-baans en zal vlak langs de huizen lopen. Een belangrijk deel van de inwoners van de wijk van ruim 9.000 mensen wordt daardoor afgesloten van hun buren en van voorzieningen als een supermarkt en de moskee, die alleen nog via een lange omweg te bereiken zullen zijn. 
De weg wordt een verlenging van de Begin-highway, die een snelle verbinding gaat vormen tussen de nederzetting Gilo en de nederzettingen van het Gush Etzion blok in het zuiden, naar de nederzetting Givat Zeëv in het noorden. De weg gaat aansluiten op route 443, die dwars door bezet gebied een verbinding vormt met Tel Aviv (Palestijnse dorpen zijn afgesloten van de weg), en die overgaat in de ''tunnelweg'' (een bypassweg die Palestijnse wegen vermijdt) naar Gush Etzion. 
Aan de verwerping van het beroep ging in juni een zitting  vooraf, waarbij het hooggerechtshof de staat opdroeg binnen 30 dagen met een alternatief plan te komen. Daarop volgde overleg met de inwoners van Beit Safafa, waarbij bleek dat de staat een tunnel had overwogen, maar dit plan had laten varen. De inwoners van Beit Safafa vroegen de tunnel alsnog aan te leggen of tenminste de weg te overkappen. De gemeente Jeruzalem diende na het overleg bij het hooggerechtshof een verslag van deze bijeenkomst in, waarin volgens de inwoners van Beit Safafa ten onrechte werd meegedeeld dat er overeenstemming was bereikt en waarin de woorden tunnel of overkapping zelfs niet voorkwamen. De inwoners protesteerden hiertegen, maar het hooggerechtshof verklaarde hun beroep desondanks ongegrond.
highwayconstruction

Geen opmerkingen:

Israelische rechters onteigenen opnieuw een Palestijns huis in Silwan ten bate van de kolonisten

Het huis van de familie Samrin (Sumarin) in Silwan (FotoVrede Nu)  Een dag voor de deadline die Bibi Netanyhau zich had gesteld om dele...