woensdag 15 januari 2014

Israelische schoolkinderen leren over 'Sharon, de moderne Mozes'

Sharon
Sharon, de moderne herder, tussen de schapen op zijn farm. (Haaretz/Moshe Milner).

Als het aan mij had gelegen had ik voorlopig even geen woord meer gewijd aan Sharon. Hij is dood, ik heb een necrologie geschreven en een stuk tegen de pogingen van rechtse Israel-fans om hem vrij te pleiten van de misdaden die hij heeft begaan. Wat mij betreft was het wel mooi geweest. Maar nu komt Haaretz met een bericht waar mijn haren rechtovereind van gaan staan en dat ik dus hier nog wel moet melden. De krant schrijft dat het Israelische ministerie van Onderwijs ter gelegenheid van Sharons overlijden lesmateriaal heeft vervaardigd voor vierde tot negende klassers (zeg maar: de basisschool). Blijkens een bijgaande brief van het ministerie kunnen de leerlingen daaruit leren ''over Sharons karakter, activiteiten en wat hij in zijn leven heeft bereikt''. 
Sharon wordt in dat materiaal voorgesteld als een soort eigentijdse Joodse heilige, een Mozes van onze dagen. Er is geen woord te vinden over Sharons rol in de slachtpartij van Sabra en Chatila, of de door hem geleide oorlog in Libanon. Over zijn aandeel in de beruchte Eenheid 101, waarmee hij in de jaren '50 huishield in de Gaza-strook en een in alle geschiedenisboeken vermelde moordpartij op burgers van het Jordaanse dorpje Qibiya uitvoerde, staat alleen: '' In 1953 richtte Sharon Eenheid 101 op. De eenheid voerde represailles uit voor terreuraanvallen gepleegd door Palestijnen.''
Het lesmateriaal is onderverdeeld in episodes. Eén daarvan heet ''De leider als herder''. De tekst vermeldt dat Sharon in 1972 de ''Sycamore Farm'' kocht en om daar de rest van zijn leven schapen te gaan fokken op een geavanceerde, moderne manier. Verderop wordt een link gelegd tussen Sharon en de bijbelse Mozes met behulp van een quote uit de Talmud (de Midrash Shemot Rabba). De leerlingen krijgen vervolgens de vraag voorgelegd: ''Denk je dat de relatie tussen de karaktertrekken van een herder en de karaktertrekken van de leider van toepassing is op Sharon? Geef redenen voor je antwoord, gebaseerd op gebeurtenissen uit zijn leven''.
Een andere episode gaat over Sharon als ''familieman'', gebaseerd op de herdenkingsrede die president Shimon Peres op zijn begrafenis uitsprak: ''Arik was een voorbeeldige familieman. Hij zag de hele Israelsiche natie als zijn uitgebreide familie.''  De leerlingen krijgen vervolgens de vraag: ''Denk je dat er een verband is tussen Sharon als de ‘voorbeeldige familieman’ en als de ‘grote leider’? Waarom?”
De laatste episode  heet 'Klaagzang voor een leider''. Een onderdeel ervan heeft als kop ''Sneller dan arenden, sterker dan leeuwen'' en wijst erop dat Sharons voornaam, Ariël, in het Hebreeuws onder andere ''machtige held'' kan betekenen. De leerlingen wordt gevraagd of zij in Sharons levensgeschiedenis een daad kunnen aanwijzen waarop de uitspraak ''sneller dan arenden, sterker dan leeuwen'' van toepassing zou kunnen zijn. Ook wordt hen gevraagd de rede die president Peres uitsprak te vergelijken met de klaagzang van koning David voor Saul en Jonathan (in het bijbelboek Samuel). ''Wat kan je over Ariël Sharon leren van zo'n vergelijking en wat kan het je leren over de Klaagzang van Koning David?'' wordt hen vervolgens gevraagd.
Bah. Ik weet niet hoe het anderen vergaat, maar ik wordt hier goed misselijk van. Je kinderen zullen maar op zo'n school zitten waar dit materiaal verplicht wordt gesteld. Het lijkt verdomme wel de persoonsverheerlijking van Saddam Hussein (om niet met nog ergere vergelijkingen te komen).

5 opmerkingen:

Feng Chsang zei

Geduld.
Elke aspect van de spiritualiteit dat ooit onderdeel was van het Zionisme degradeert tot een te behappen ding dat eens, onvermijdelijk en treurig, op de grond valt en breekt.

Anoniem zei

Revisionisme is een kunstje waarin de Israeli zeer bedreven is.

Anton

Esther zei

@
Geen grotere fantasten en leugenaars dan moslims met hun bewering dat Mozes een moslim was of Jezus. Of dat Jeruzalem 'palestijns' is en nergens iets te vinden dat herinnert aan Joden.

Voor je iets uit je duim zuigt dien je je eerst eens op de hoogte te stellen van de feiten
Anton Fantast.

Ben zei

Abu,
Uri Avneri deze week met een indrukwekkend stuk over Sharon, genaamd The imperator. Opmerkelijk zijn beschrijving van het 'tijdperk Sharon' en zijn visie over de betekenis van S voor Israël.

En over zijn plannen m.b.t. Iran en Jordanië, waarbij ik mij best een voorstelling kan maken welke voordelen dat zou opleveren om dat kwetsbare koninkrijk op te blazen, etc. Maar Iran? Grootheidswaanzin?

Tja. Vrijheidsstrijder, versus terrorist. Mozes voor de een, meedogenloze killer voor de ander. Vriend, of vijand.
De geschiedenis kent genoeg vergelijkbare voorbeelden.

Daniella zei

Dat vind ik een mooie zin van Ben, die laatste zin,
Groet, Daniella

Israel valt Aleppo aan: 38 doden

Israelische luchtaanvallen op de Syrische stad Aleppo hebben vrijdag in alle vroeger 38 mensen gedood, zo meldden veiligheidsbronnen. Vijf v...