donderdag 16 januari 2014

Netanyahu eist een vierde nederzettingenblok op in onderhandelingen met Abbas


 Bouwproject in Beit El, februari 2013. (Activestills.org) 

De Israelische premier Netanyahu heeft zijn territoriale eisen in de onderhandelingen met de Palestijnen nog wat aangescherpt. De Israelische legerradio onthulde donderdag dat hij nu ook een vierde nederzettingenblok opeist, namelijk het blok van Beit El dat vlak naast Ramallah ligt, die stad die voorlopig als Palestijnse hoofdstad fungeert. 
Eerder was al bekend dat Netanyahu de nederzettingenblokken Gush Etzion, Maaleh Adumim en Ariël opeist. De laatste twee blokken snijden diep in in het Palestijnse grondgebied en delen de Westoever  nagenoeg in drieën. Met het vierde blok van Beit El erbij claimt Israel nu 13 procent van het totale grondgebied van de Westoever.
Netanyahu zou in afwijking van eerdere vredesvoorstellen die de afgelopen jaren ter discussie hebben gestaan, ''op dit moment'' niets voelen voor een zogenaamde ''land swap'', een uitwisseling van gelijke hoeveelheden grondgebied in Israel in ruil voor de door Israel opgeëiste gebieden op de Westoever. Wel zou hij, zo berichtte een Israelische bron, de Palestijnse Autoriteit hebben aangeboden om grond te kopen of te leasen. Ook zou hij wel beperkte hoeveelheden land in Israel zelf willen afstaan. De Palestijnen hebben naar verluidt Netanyahu's voorstel met kracht van de hand gewezen.
Een van de redenen waarom  Netanyahu aan Beit El zou willen vasthouden is dat het de plek is waar volgens de bijbel de aartsvader Jacob vocht met de engel. Netanyahu zou de afgelopen weken verschillende malen hebben gerefereerd hebben aan Beit El als een plaats die Isarel niet zal afstaan. Dat geldt overigens ook voor Hebron. Op een recente bijeenkomst van de Likud, zo schrijft Haaretz, zei hij dat Hebron en Beit El weliswaar geen deel uitmaken van de nederzettingenblokken, maar dat "zij belangrijk zijn voor het Joodse volk" en niet zullen worden ontruimd. In een recente kabinetsvergadering zei hij volgens Haaretz "We zijn geen vreemdelingen in Jeruzalem, we zijn geen vreemdelingen in Beit El, we zijn geen vreemdelingen in Hebron.'' En voegde eraan toe: "We willen een overeenkomst bereiken, maar die overeenkomst kan niet de rechten ongedaan maken van de Staat Israel of de rechten van het Israëlische volk''.
Netanyahu bracht bracht donderdag overigens een verrassingsbezoek aan koning Abdullah II van Jordanië.
Het nieuwe plan van de Israelische premier brengt de vredesronde van de Amerikaanse minister John Kerry intussen wel ongeveer helemaal op het  niveau van een soap, met Netanyahu zelf in de rol van Rupsje Nooitgenoeg of die van de kruidenier die vraagt of het een onsje meer mag zijn. Toch ben ik ben er niet zeker van dat iedereen er zo over denkt. Er zijn verontrustende berichten dat de Amerikanen de Palestijnse Autoriteit dreigen met het intrekken van de Amerikaanse bijdrage (van 440 miljoen dollar per jaar) als ze straks niet instemmen met een regeling.

1 opmerking:

Anoniem zei

Israel neemt geen genoegen met een pond vlees. Het zal pas rusten als van Palestina niet meer over is dan een kaalgevreten skelet.

Het is hoog tijd voor een algehele boycot van alles wat Israelisch is.

Anton

Israelische militairen doden weer Palestijn

Ibrahim Abu Yacoub Israelische militairen hebben donderdagavond opnieuw een Palestijn doodgeschoten. Het was de 33-jarige Ibrahim Mustaf...