woensdag 8 januari 2014

Palestijnen in dorpje Qusra gaven ´price tag´ kolonisten een pak slaag

  Twee van de afgeroste kolonisten. (Foto Zachariya Sada/Rabbis for Human Rights).

Palestijnen in het dorpje Qusra (een stuk ten zuiden van Nablus) hebben dinsdag een groepje kolonisten uit de nederzetting Esh Kodesh in het nauw gedreven een een pak slaag gegeven, voordat zij ze hebben overgedragen aan het Israelische leger. De ongebruikelijke gang van zaken was het gevolg van een mislukte poging tot een ´´price tag´´ aanval van de kolonisten in Qusra als wraakneming voor het vernielen door het leger van een structuur van de nederzetting op Palestijns land.
Onmiddellijk na de actie van het leger ging een aantal kolonisten van de nederzetting, die bekend staat om de voortdurende terreur die haar bewoners uitoefenen op onder meer de dorpen Jalud en Qusra, erop uit om wraak te nemen. Ze probeerden olijfbomen uit te rukken op land van Qusra en vielen een Palestijnse familie aan. Gealarmeerde dorpelingen snelden echter te hulp en er er brak een handgemeen uit dat werd beëindigd door het leger. Een paar kolonisten waren intussen het dorp zelf binnengegaan met de kennelijk bedoeling vernielingen aan te richten. Zij werden echter gezien en namen de vlucht naar een nog niet afgebouwde verdieping van een huis in aanbouw.
Daar werden zij door toegesnelde dorpelingen afgerost. Een functionaris van de Palestijnse Autoriteit en een paar sociaal werkers die toevallig in het dorp aanwezig waren gingen tussen de boze dorpelingen en de kolonisten instaan. De kolonisten werden uiteindelijk, nadat het leger was opgebeld, met wat builen, schrammen en blauwe plekken aan de militairen en overgedragen. Die namen hen mee en stelden hen vervolgens in vrijheid, zoals dat meestal gaat bij het Israelische leger als het gaat om Israeli´s die Palestijnen aanvallen. 
De kolonisten probeerden daarna het verhaal te vertellen dat ze een onschuldig wandelingetje maakten en toen werden overvallen door moordlustige Palestijnen, maar dat geloven zelfs de Israelische kranten niet. Het verhaal zou daarom grappig zijn, als niet bijvoorbeeld Haaretz vandaag zou schrijven dat er nu ongetwijfeld ernstige represailles van de vernederde kolonisten te verwachten zijn. Gezien de voortreffelijke staat van dienst van het Israelische leger als het op de bescherming van de Palestijnen tegen de terreur van kolonisten aankomst, voorspelt dat niet veel goeds.           

 (En intussen gaan de ´´price tag´´ aanvallen natuurlijk gewoon door,. Woensdagmorgen werden twee auto's verbrand in het dorp  Madama bij Nablus).

Geen opmerkingen:

De fout van joodse organisaties: ze vielen uiteindelijk alleen over Baudets antisemitisme

De neergang van Thierry Baudet heeft wat rumoer veroorzaakt in joods-Nederland. Dat hield men hem voor een bondgenoot, een vriend, een medes...