dinsdag 18 februari 2014

Dappere Israelische soldaten laten dorp Nabi Saleh even voelen wie de baas is


De inwoners van het Palestijnse dorp Nabi Saleh protesteren al een paar jaar geweldloos tegen ''de Muur'', de nederzettingen en de Israelische bezetting. Gelukkig is het Israelische leger paraat tegen deze bedreiging van de Joodse staat en pogingen om Israel de delegitimiseren en wordt zo nu en dan een nachtelijke inval gedaan in het dorp om wat mensen te arresteren. Ditmaal ging het om vijf mensen. De video, deels opgenomen met nachtvisie, geeft de onverschrokken Israelische soldaten weer als zij bij nacht en ontij huizen binnendringen en daar hun belangrijke en zware taak verrichten.

16 opmerkingen:

Ben zei

Vandaag weer wat bijgeleerd. Hafrada, het Israelische equivalent van apartheid.

http://www.timesofisrael.com/uns-falk-accuses-israel-of-ethnic-cleansing/

Anoniem zei

Je kunt het IDF niet vergelijken met de SS, hun uitrusting is veel moderner.

Anton

Abu Pessoptimist zei

Anton,
Ik vind het sowieso een niet erg geslaagde vergelijking.

Anoniem zei

Waarom niet Abu?

Ze zijn net zo racistisch en bedienen zich van dezelfde terreurtechnieken om angst onder de onderdrukten te zaaien. Niet incidenteel maar structureel.

Nachtelijke razzia's, intimidatie en marteling van kinderen. Het neer- en doodschieten van ongewapende burgers en het bestoken van een burgerbevolking met chemische wapens.

Maar met een veel moderne uitrusting, dat wel.

Anton

Abu Pessoptimist zei

Anton,
Ze zijn misschien best wel racistisch, maar in de verste verte niet ''net zo racistisch''. De SS roeide ''Untermenschen'' uit. Dat vergelijken met wat in Israel gebeurt is bizar.
Het is ook goedkoop, die vergelijking. Je zou eerder op overeenkomsten met onderdrukkende regimes van koloniale mogendheden of juntas in Zuid-Amerika kunnen wijzen. Maar zolang het IDF nog geen dorpen uitmoordt of doodseskaders telt, gaat zelfs zo'n vergelijking mank.

Elisabeth zei

Er zijn een aantal redenen waarom ikzelf er het liefst vanaf zie in verband met Israel te verwijzen naar Nazi Duitsland. Dat is vaak moeilijk want apologisten voor Israel gebruiken zelf voortdurend vergelijkingen met de Nazi tijd: Ahmedinejad was Hitler, de grenzen van ‘67 zijn ‘Auschwitz borders’, Hamas wil de Joden ‘uitroeien’ en ga zo maar door. Toch probeer ik daar niet in mee te gaan. Eén reden is natuurlijk dat vergelijkingen met Nazi-praktijken over het algemeen overdreven zijn omdat de Nazi’s nu eenmaal moeilijk zijn te evenaren. Maar er is meer:
# Het heeft soms bijna iets opzettelijks en pervers om juist deze grootste ramp in de geschiedenis van het Jodendom erbij te halen in de vorm van “Kijk eens, jullie zijn net zo erg!”.
# Het is onproductief: Zelfs de allerbeste, goedwillende mensen slaan dicht bij dergelijke vergelijkingen. Het effect is alleen dat de Palestijnse ervaringen – erg genoeg als ze zijn – triviaal overkomen vergeleken met wat de gemiddelde persoon zich voorstelt bij Nazi-misdaden.
# Er zijn betere vergelijkingen te trekken met andere perioden en andere landen, zoals met de koloniale tijd in Algerije, Indonesie, en ook Ierland onder Brits bestuur en Zuid Afrika in de tijd van de Apartheid.
Ik wil hier nog wel bij zeggen dat in Nederland en ook in veel andere landen WERKELIJK ALLES wat met morele kwesties te maken heeft met het Nazisme wordt vergeleken. Het is ons morele kompas geworden en dat mensen die Israel bekritiseren ook dergelijke vergelijkingen maken hoeft dus helemaal niet opzettelijk te zijn. Ik denk alleen dat het in het geval van Israel beter is om creatief te zijn en met andere en betere vergelijkingen op de proppen te komen.
Door de Nazi’s erbij te halen horen mensen niet meer wat je wilt overbrengen: Dat de Palestijnen wel degelijk groot onrecht wordt aangedaan, en dat wij Europeanen daar voor een groot deel verantwoordelijk, of in ieder geval bij betrokken zijn, en dat we er daarom dus iets aan moeten doen.

Anoniem zei

Abu,

Kijk eens naar opnamen van "Breaking the Silence" waar voormalige IDF soldaten en officieren terugkijken op hun tijd in het leger. Daarin wordt herhaaldelijk genoemd dat Palestijnen door het IDF gedehumaniseerd worden. Palestijnse mannen, vrouwen en kinderen worden eenvoudigweg niet als mensen gezien door de soldaten. Misschien is iemand "niet als mens zien" niet precies hetzelfde als iemand als "untermensch" zien maar het schuurt zodanig dicht tegen elkaar dat het verschil m.i. uitsluitend retorisch is.

Het vermoorden van Palestijnen door het IDF gebeurt misschien niet met doodseskaders maar met raketten van F16's en Apache gevechtshelicopters en met behulp van allerlei bewapende drones. Vrijwel wekelijks vinden Palestijnen in Gaza op die manier de dood. De moord op Mahmoud Mabhouh in Dubai werd natuurlijk wel degelijk door eens Israelisch doodseskader uitgevoerd al was dat niet het werk van het IDF maar van de Mossad net als allerlei andere moordaanslagen op Palestijnen elders in de wereld.

Vrijwel iedere Israelische woonkern is gebouwd op een voormalig Palestijns dorpje of stadje. Of de oorspronkelijke bewoners werden vermoord, weggejaagd, geknecht of afgevoerd weet ik niet. Maar denk eens aan Deir Yassin.

Het is misschien op kleinere schaal en over een langere periode maar allemaal erg vergelijkbaar ben ik bang. Er wordt in Palestina een slow-motion genocide gepleegd. En dat alles om Lebensraum.

Elisabeth noemt wel een belangrijk punt denk ik. Het al te expliciet noemen van deze zo duidelijke overeenkomsten zou wel eens averechts kunnen werken. Daar ga ik eens over nadenken.

Het is de hoogste tijd dat mensen gaan inzien dat er nu toch eindelijk eens ingegrepen moet worden.

Abu Pessoptimist zei

Anton, ik kom hier op terug. Nu even geen tijd.

Anoniem zei

Enkele onthullende uitspraken die Israëlische politici gedaan zouden hebben.


De Palestijnen zouden vernietigd worden als sprinkhanen… hun hoofden kapot gesmeten tegen vloeren en muren." Israëlische Eerste Minister, Yitzhak Shamir, in een speech tot joodse kolonisten, geciteerd in de New York Times, 1 april 1988

Als we heel het land gekoloniseerd hebben, zullen de Arabieren alleen nog wat kunnen rondkruipen, zoals verdoofde kakkerlakken in een fles." Raphael Eitan, Chef-Staf van het Israelische leger, geciteerd in de New York Times, 14 april 1983.

Als we ervan overtuigd waren dat 2000 in plaats van 200 Palestijnse doden ineens een einde zou maken aan de gevechten, dan zouden we meer geweld gebruiken… "Israelisch Eerste Minister, Ehud Barak, geciteerd door Associated Press, 16 november 2000.
De Palestijnen zijn zoals krokodillen: hoe meer vlees je hen geeft, hoe meer ze willen "Ehud Barak, Eerste Minister van Israël, 28 augustus 2000. Geciteerd in the Jerusalem Post 30 augustus 2000.

De Palestijnen zijn) beesten die op twee poten lopen." Menahim Begin, toespraak tot de Knesset.
Als wij (volgelingen van het profetische Jodendom) terugkeerden naar Palestina..., verkoos de meerderheid van het Joodse volk niet van ons te leren, maar van Hitler." Martin Buber, sprekend tot een publiek in New York, geciteerd in Jewish Newsletter, 2 juni 1958.

CorrievdHart

Anoniem zei

Als ik mijn laatste reactie hierboven nogmaals zou plaatsen zou ik overwegen "slow-motion genocide" te vervangen door "slow-motion etnische zuivering". Dat zou denk ik accurater zijn.

Anton

Abu Pessoptimist zei

Anton, Corrie,
Etnische zuivering, uitspraken, als 'beesten met twee benen', het is allemaal niet nieuw. Het is tegelijkertijd natuurlijk ook nog steeds relevant, maar de vraag is wat je opschiet met vergelijkingen, en waarmee je dan wel vergelijkt. Ik denk dat het meest relevant vergelijkingen met apartheids-Zuid Afrika en met koloniale regimes in het verleden zijn. Maar de vraag blijft steeds: wat schiet je op met die vergelijkingen? En vergelijken met het nazisme zijn al helemaal niet nuttig. Het is zoals Elisabeth schrijft, onproductief, maar ook inaccuraat. Er zijn fascistische trekken te ontwaren bij sommige Israelische partijen, maar daarmee is zionisme nog in de verste verte niet gelijk te stellen met nazisme.
Ik voor mij, vind het het belangrijkste om aandacht te geven aan de diverse structurele manieren waarop de Palestijnen worden weggespeeld van het Israel-Palestina front. En dan bedoel ik sloop van huizen, diefstal van land, water en natuurlijke hulpbronnen, discriminatie in de breedste zin. Militair geweld, intimidatie en moord horen daar ook bij, maar zij zijn geen hoofdzaak, maar een bijverschijnsel. Ik probeer me dan ook aan de hoofdzaken te houden. Ik denk dat het er niet om gaat steeds te laten zien dat mensen worden gekoeioneerd, geïntimeerd en erger, maar dat het erom gaat - zonder gebruik van onnodig grote woorden - te laten zien hoe Palestina in alle opzichten alsmaar kleiner en kleiner wordt.

Anoniem zei

Daarom is jouw weblog ook zo goed!

Corrie

Abu Pessoptimist zei

Dank je, Corrie. Dank.

Elisabeth zei

Daar sluit ik me bij aan Corrie. Deze plek is een oase van informatie en doordacht commentaar, door iemand die het altijd gaat om de mensen die er maar midden tussen in zitten (wie ze ook zijn), en nooit om ideologie.

Anoniem zei

Vind ik ook,

Herman

Anoniem zei

Ik begrijp denk ik je standpunt Abu en ben me bewust van de gevoeligheden waarmee je te maken hebt. Toch meen ik een eend een eend te moeten noemen. Zeker wanneer die eend loopt als een eend en kwaakt als een eend.

Verder sluit ik me graag aan bij de voorgaande reageerders die je danken voor je onvermoeibare inzet om de misstanden in Palestina bloot te leggen. Ik hoop dat je daarmee ondanks de druk der omstandigheden zolang het nodig blijft zult doorgaan.

Anton

Na Grunberg is nu Abdelkader Benali mikpunt van de Israel-lobby

En het is dus weer raak met de jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar was het Arnon Grunberg, die opmerking maakte waa...